WZOROWY I DOBRY HODOWCA
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
WZOROWY I DOBRY HODOWCA
Postanowiłem otworzyć taki temat, proszę o wpisywanie Waszych spostrzeżeń oraz refleksji , czego się spodziewacie i jaki Waszym zdaniem powinien być taki hodowca. Sam jednak uważam że nie ma super idealnych hodowców , co nie oznacza że nie ma bardzo dobrych.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Ten temat duzo bardziej mi się podoba... Przede wszystkim jest bezpieczny, nikogo nie skrzywdzi a wielu może pomóc...Temat rzeka... Pewnie co człek to czegoś innego oczekuje.
Czego ja oczekuję od pradziwego i dobrego Hodowcy...?
Przede wszystkim chęci pomocy, gotowości tłumaczenia "zielonemu amatorowi" zawiłych problemów dotyczących pierwszych dni fruwaka w nowym domu...Dużo większe zaufanie wzbudza we mnie Hodowca, który zaprasza do siebie tak aby ewentualny nabywca mógł zobaczyć w jakich warunkach ptak przebywał...
Bardzo pozytywnie ujął mnie Hodowca, od którego mam samicę... Na widok mojej Mamy która koniecznie chciała rozellę od razu tłumaczyl, że ptaszyna nie nadaje się do trzymania w klatce...Potem opowieśc o koniecznych wyprawach po zielsko przeróżne, o zróznicowanej karmie - wyraźnie najpierw sondował czy człek się nadaje na Opiekuna, czy nie wystraszy się obowiązków zanim zdecydował się ptaka sprzedać...Wyraźnie było widać, że to nie chęć zarobku Nim kieruje i że Mu zalezy na tym aby ptak trafił w dobre ręce...Nigdy Mu nie żal czasu na rozwiewanie moich watpliwości - o ptakach może godzinami rozmawiać...
Pozdrawiam
Czego ja oczekuję od pradziwego i dobrego Hodowcy...?
Przede wszystkim chęci pomocy, gotowości tłumaczenia "zielonemu amatorowi" zawiłych problemów dotyczących pierwszych dni fruwaka w nowym domu...Dużo większe zaufanie wzbudza we mnie Hodowca, który zaprasza do siebie tak aby ewentualny nabywca mógł zobaczyć w jakich warunkach ptak przebywał...
Bardzo pozytywnie ujął mnie Hodowca, od którego mam samicę... Na widok mojej Mamy która koniecznie chciała rozellę od razu tłumaczyl, że ptaszyna nie nadaje się do trzymania w klatce...Potem opowieśc o koniecznych wyprawach po zielsko przeróżne, o zróznicowanej karmie - wyraźnie najpierw sondował czy człek się nadaje na Opiekuna, czy nie wystraszy się obowiązków zanim zdecydował się ptaka sprzedać...Wyraźnie było widać, że to nie chęć zarobku Nim kieruje i że Mu zalezy na tym aby ptak trafił w dobre ręce...Nigdy Mu nie żal czasu na rozwiewanie moich watpliwości - o ptakach może godzinami rozmawiać...
Pozdrawiam
Iwona
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
WOJTEKZ pisze:.......................... Sam jednak uważam że nie ma super idealnych hodowców , co nie oznacza że nie ma bardzo dobrych.
Są i dobrzy hodowcy, są i ,,inni" w całym tego słowa ujemnym znaczeniu.
Wszystko zależy od sumienia danego osobnika. ..............
Dla mnie dobrym hodowcą jest taka osoba, która ma hodowlę nie tylko dla zysku ale i dla własnej pasji. Ma hodowlę profesjonalną a nie gdzieś w ciemnej piwnicy, zabezpiecza warunki bytowe nie tylko minimalne ale i coś więcej........ Nie sprzedaje mlodych, niesamodzielnych piskląt ............
Osoba, która pod nazwą hodowca nie ściąga ptaków z nie wiadomych źródeł i nie sprzedaje jako swoich..........
Osoba, która chętnemu do zakupu przede wszystkim doradzi, wytłumaczy, odpowiednio pokieruje, nie oszuka, nie wciśnie chorego, ułomnego ptaka nie mówiąc delikwentowi o tym, nie wciśnie na siłę innego gatunku niż żądany..... nie sprzedaje ptaka za wszelką cenę byle tylko kasę wyrwać .......
Powie o wymaganiach żywieniowych, mieszkalnych (klatki woliery) da troszkę karmy jeśli to konieczne, ...................
Wypyta nabywcę o znajomość prawa a jeśli delikwent nie zna - wytłumaczy o co chodzi i wraz z ptakiem da odpowiednie dokumenty do rejestracji.
Uświadomi potencjalnego nabywcę o wszystkim co się kryje w posiadaniu danego gatunku papugi. Pomoże radą w późniejszym okresie jeśli nabywca będzie o nią prosił.
Mamy paru dobrych hodowców na forum. Ich nicki są oznaczone niebieskim i zielonym a w przypadku WojtkaZ i Grzegorza - czerwonym kolorem. Chwała Im za cenne rady jakich w miarę wolnego czasu udzielają osobom szukającym pomocy

Tak myślę, że dobrze by było gdyby każdy z nich utworzył własny temat i wypisał hodowane przez siebie gatunki papug, podał widoczne dane kontaktowe do siebie. To w bardzo istotny sposób pomogłoby ewentualnym szukającym w znalezieniu i dobrego hodowcy

-
- Ptaki które hoduję: żakuniu przybądź
Zgadzam się z Krysią, mnie, która jestem od bardzo niedawna na tym forum pomógł juz każdy z nich.O cokolwiek nie zapytam, od razu otrzymuję odpowiedź. Mają wiedzę, doświadczenie, a skoro są na forum i piszą o swoich zwierzakach to jest ich hobby i właśnie od takich hodowców zwierzaki kupuje się z przyjemnością(nie mówię tu tylko o papugach).Tak więc chłopaki bierzcie się do roboty i naskrobcie coś o sobie i hodowlach, które prowadzicie 

Marzę o żako!