płeć młodej aleksandretty

Ważnym czynnikiem jest prawidłowy dobór par lęgowych , warunki jakie stworzyliśmy ptakom oraz dużo cierpliwości ze strony hodowcy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr maja 30, 2007 11:59

Moja aleksa ma ok.4m-cy.Czytałam gdzieś,że samce mają środek ogona lekko niebieski.Mój paput najdłuższe pióra w ogonie czyli sam środek ma wyraźnie w odcieniu niebieskiego z turkusem.Czy po tym moge mieć pewność,że to samiec?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr maja 30, 2007 12:36

Pewności nigdy nie ma. Jeżeli jest samcem to w najbliższym czasie powinien naśladować jakieś dźwięki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr paź 31, 2007 08:51

WojtekZ czym różnią się od siebie w wyglądzie i zachowaniu dorosłe osobniki?samiec od samicy?Oczywiście pomijamy to ,że samiec ma obroże.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr paź 31, 2007 14:52

Młode samce nie mające jeszcze obroży potrafią już tokować- rozkładają w kształcie wachlarza pióra ogonowe i wydają przy tym melodyjny dźwięk, skrzydła mają ułożone w kształcie trójkąta, jednak takie samo ułożenie skrzydeł również zaobserwowałem u samic. Samice są za to więcej hałaśliwe ich głos jest bardziej skrzeczący i bardzo głośny. Część hodowców rozpoznaje też płeć po budowie głowy twierdząc ze samiec ma bardziej płaską głowę a samica okrągłą. Są to różnice dość małe i trudno stwierdzić na 100% płeć ptaka. Sam mam samice o podobnym układzie budowy głowy do głowy samca , jeżeli już to różnice są naprawdę bardzo małe. Mam też samice z identyczną budową głowy jak u samców i samce z płaską i równie okrągłą głową. Bogusiu , jeżeli to co napisałem coś Ci pomoże to się cieszę jeżeli nie to pozostaje Ci tylko cierpliwie czekać na przepierzenie i wykolorowanie się ptaka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr paź 31, 2007 23:40

Mój paput jest u mnie od maja i jak chce dać mu coś z ręki to nie weżmie,nie patrzy się na mnie prosto tylko gdzieś tak z pod głowy i mimo,że nigdy go nikt nie łapał,nie straszył i nie robił nic na złość to on jest cały czas na dystans.Niby się nie boi ale jak wkładam coś do klatki to się chowa po kątach.Kiedy Omar przywiózł Leona różnica w głowach były bardzo widoczne,ale po dwóch tygodniach mojemu Ferdkowi też robi się taka "kreska"nad dziobem a pod oczami.Z wyglądu wydaję mi się ,że będzie samieć a z zachowania że samica :-?

fubu87
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: fubu87 » pn lis 12, 2007 19:27

WOJTEKZ pisze:Taka obwódka pojawia się o koło 6-tego miesiąca, ale młode ptaki mają jeszcze bardzo jasny dziób, który również ciemnieje w tym samym wieku , nabiera wtedy właściwego czerwonego koloru.

A jak dziób papug jest bardzo ciemny, prawie czarny, to co to oznacza? czy jest bardzo młoda czy stara?? :-/

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt lis 13, 2007 09:20

Fubu 87, poczytaj sobie to http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=501
może to Ci coś wyjaśni :?:
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
ansag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kontakt:

Post autor: ansag » ndz maja 04, 2008 14:39

Ja kupiłam aleksę od ludzi, którzy nie wiedzieli jakiej jest płci. Wydaje mi się jednak, że będzie to samiec. Chyba robią mu się takie kreseczki do oczu. No i ten ogon ma taki pod niebieski/turkus. Spójrzcie, może Wy będziecie w stanie lepiej to ocenić:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pt cze 13, 2008 20:35

Witam Serdecznie Wszystkich Forumowiczy :-D :-D :-D :-D

Mam takie jedno pytanie do specjalistow hehe z naszego forum. Nurtuje mnie czy mam samice aleksandretty czy samca.Na wstepia powiem ze dopiero co zaczynam z obrożnymi.Ptak jest w mutacji lutino i posiada obraczke 07r kupilem jedną sztuki i chcialbym dokupic drugą tylko zeby nie bylo tak ze mam np dwa ptaki tej samej plci.

JESZCZE RAZ BARDZO PROSZE O POMOC W MIARE MOZLIWOSCI

Tu zamieszczam fotki tego ptaka:
Załączniki
alka.JPG
alka21.JPG
alka2.JPG

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz cze 15, 2008 11:09

Tak ze zdjęcie to możemy sobie tylko gdybać , nie wiadomo dokładnie co to jest. Najlepiej ptaka jest zobaczyć na żywo , wtedy można zaryzykować jakieś wnioski ale i tak to tylko będą przypuszczenia. A przy zakupie ptaka sprzedający Ci nic nie sugerował co do płci ??
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » ndz cze 15, 2008 17:01

no wlasnie ze nic nie sugerowal ptaka kupilem w styczniu.... na obrączce widac ze pochodzi albo z czech albo ktos mial obraczki z sygnum(cz) a tak mniej wiecej jakies przypuszczenia co to moze byc? :-/ Bo ja wprawdzie mysle ze to samica moglaby byc ale nie jestem pewien....
odzywa sie czasami ale nie tak intensywnie... Bylem kiedys u znajomego ktory ma pare zielonych doroslych to szczerze to nie wiem bo jak widzialem to i samica i samiec krzyczal strasznie przenikliwie... a moja to ani cicho ani glosna nie jest... i sie tak tez zastanawiam czy nie kupic jej samca.... lub przynajmniej pozyczyc i zobaczyc zachowanie... ale jesli ptaki sie zwiaza ze sobą to pozniej znow bedzie tak ze bede zmuszony oddac samca wyjdzie na to ze moglbym rozbic pare ktora by defakto sie zrobila(to są moje przypuszczenia)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz cze 15, 2008 17:10

Możesz się wstrzymać z zakupem drugiej papugi . Jak już będziesz pewny w 100% co masz to na pewno dokupisz drugą papugę w tym samym wieku bez problemów. A jeżeli już tak Cię nosi z zakupem drugiej papugi to dokładnie obejrzyj głowę tej co masz teraz, jeżeli jest płaska to kup drugiego ptaka z bardziej okrągłą głową, lub odwrotnie. Jednak to nie jest dokładny sposób na odróżnienie płci. Sam mam samice i samce z różnymi głowami , jedne są płaskie inne znów okrągłe więc to nie jest metoda 100% jednak istnieje szansa że się trafi w płeć.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » ndz cze 15, 2008 22:52

noo dobrze jutro sie przypatrze ...... ale na wszelki wypadek wezme ją do znajomego moze on cos sproboje powiedziec;] o szczegolach bede pisac

konrad91
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Obrożne
Kontakt:

Post autor: konrad91 » pn cze 16, 2008 21:54

A badania DNA??? Przeciez dzięki nim można ustalic płec ptaka w 100%

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

Post autor: boYka » ndz cze 22, 2008 00:15

no a w jakim wieku można mieć 100% pewność co do płci obrożnej :?:
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz cze 22, 2008 04:20

Różnie, spotkałem się z przypadkami gdzie samiec dostawał obrożę już w wieku 1,5 roku w innym przypadku samiec wybarwił się dopiero po skończeniu trzeciego roku życia a więc dość późno. Można przyjąć że obroża u samca występuje już w drugim roku życia, względnie zaraz po jego ukończeniu ( 22-26 miesięcy) ale to tylko taka moja teoria, w praktyce wszystko bywa inne.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » ndz cze 22, 2008 11:20

Ja spotkalem sie z takim czyms aby rozpoznac plec szybciej niektorzy hodowcy wyrywaja ostroznie piroa na szyji ptaka i podawaja im mieszanki stymulujace do pierzenia.No i w tedy szybciej rozpoznawaja plec.
Ale moim zdaniem to nie jest dobre gdyz w ten sposob krzywdzi sie ptaka, a co gorsza moga juz tam nie wyrosnac piórka

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz cze 22, 2008 13:26

Też wiem o takich praktykach stosowanych przez hodowców. Jednak nie sposób jest aby taki pióra wyrosły w pierwszym roku życia, ptaki muszą być starsze. Może porównaj sobie u jakiegoś hodowcy jak wygląda dorosła samica a jak samiec , mam na myśli budowę głowy. Następnie przełóż to na wygląd swojej papugi i dobranie jej partnera nie powinno być już aż takie trudne. Jednak zawsze jest ryzyko że się nie trafi w płeć.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
cuSSic
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: cuSSic » wt sty 27, 2009 15:52

Witam.

Zakładam ten temat nie po to, żeby ktoś tutaj przepisywał to, co jest już napisane w innych tematach. Chodzi mi oczywiście o młode ptaki Aleksandretty obrożnej. Jedyna pewna metoda to badanie genetyczne, ale jeśli ktoś jedzie do hodowcy (np do Czech, to ciężko wziąć pióro i szukać jakiegoś laboratorium, gdzie to zrobią). Wiem, że są doświadczeni hodowcy, co potrafią z dużym prawdopodobieństwem określić płeć, ale i im zdarzają się wpadki (np mój papug okazał się papugą). Ja sam też potrafię określić płeć młodego ptaka, ale po zachowaniu. Problem w tym, że nie spędzę tygodnia u hodowcy patrząc się na ptaki (które i tak nie będą się zachowywały naturalnie w obecności człowieka).

Zatem - czy są jakieś (niekoniecznie sprawdzone) metody rozróżniania płci ?
Na pewno istnieje jakaś metoda... Przecież ptaki (nawet młode) siebie rozróżniają (tak zakładam). Czytałem trochę o papugach (i innych ptakach). Doczytałem się, że widzą inaczej niż ludzie - postrzegają obraz w szerszym zakresie światła... Do czego zmierzam ?
Czy pióra tych ptaków nie wyglądałyby trochę inaczej oświetlone światłem UV ? Może wtedy ujawniłby się dyformizm płciowy, po którym te ptaki potrafią się rozpoznać ? Taka metoda byłaby dobra do sprawdzenia na miejscu.

Innym moim pomysłem jest zbadanie głosu - może jest jakaś cecha w głosie, po której można poznać płeć. U ludzi (ale dojrzałych), po głosie możemy niemal z pewnością określić, czy mówi kobieta, czy mężczyzna. Gdybym miał czysty skrzek samca i samicy - mógłbym podjąć próbę porównania i znalezienia jakiś różnic (częstotliwości, modulacji, itp.). Mając przy sobie laptopa i mp3 playera (do nagrania skrzeku) oraz trochę szczęścia, żeby nagrać złapanego przez hodowce osobnika, można by wtedy odróżnić płeć.

Może pióra pod mikroskopem mają jakąś różnicę - nie wiem, ale to już chyba ktoś sprawdzał. Jeśli ktoś ma przedstawicieli obu płci tego gatunku, to mógłby mi pomóc w takich "badaniach", albo może ktoś ma jeszcze inne pomysły. Jestem przekonany, że da się znaleźć mierzalną metodę pozwalającą z bardzo dużym prawdopodobieństwem określi płeć. Szukajmy a znajdziemy :)

Mam na oku aleksandrettę obrożną ciekawej mutacji w Czechach. Jej koszt to (przeliczając na polskie) ponad 1000 zł. Jedną samicę już mam - chciałbym teraz samca (który by się nie
okazał samicą).

Zachęcam do dyskusji.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt sty 27, 2009 16:27

Jak u Nieslanika to on ma dobre oko :-D Kupowałem u niego parę lat temu 2 młode samice i rzeczywiście okazały się samicami :-D On wybierał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Hodowla i Rozmnażanie Aleksandrett-(psittacula)-”