Idealna papuga dla moich warunków ;]

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Donsiu
Ptaki które hoduję: Hodowałem nimfy oraz faliste.

Idealna papuga dla moich warunków ;]

Post autor: Donsiu » ndz wrz 01, 2013 14:12

Witam, na początku chciałbym wszystkim serdecznie podziękować za przeczytanie tego posta oraz za pomoc. Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze papugi ;] Hodowałem już wcześniej papugi, pierwsze były 2 nimfy które rozpaliły moja miłość dla papug ;] Nimfy hodowałem 3 lata tak jak pisałem były to moje pierwsze papugi, podczas ich hodowli popełniłem wiele błędów ale udało mi się je oswoić i nauczyć paru sztuczek. Nimfy niestety żyły tylko 3 lata gdyż popełniłem kolosalny błąd kupiłem je w zoologicznym, i dałem sobie wcisnąć stare ptaki. Tak co najmniej twierdził weterynarz. Kolejną rasą którą hodowałem były papużki faliste, tutaj już hodowla szła po mojej myśli gdyż miałem już doświadczenie z hodowli Nimf. Niestety falistymi również długo się nie nacieszyłem. Miałem je tylko 3 lata. W moim domu pojawił się noworodek, a jak wiecie faliste to wesołe ptaszęta lubią sobie po krzyczeć ;] Co już bobasowi mniej się podobało, i musiałem je oddać. Teraz dzieciak już nie jest taki mały i zdecydowałem się na zakup nowej ptaszynki ;] Opiszę teraz jakie warunki jestem wstanie zapewnić ptaszynie. Mam gotową klatkę o wymiarach 84x59x35 lecz jeśli będzie to konieczne jest możliwość zbudowania własnej klatki o wymiarach 104x120x56. Papuga będzie oczywiście wypuszczana z klatki oraz będzie miała zapewnioną bogata dietę. W naszym domu mieszka 7 osób, zależy mi na tym żeby papuga tolerowała wszystkich a nie tylko wybrało sobie jednego domownika. Dobrze by również było żeby papugę można było stosunkowo łatwo oswoić. Z papugą będę spędzał co najmniej 2h dziennie, ale w domu zawsze ktoś jest więc wydaje mi sie że nie będzie samotna. Mój budżet wynosi 500 zł. Z góry mówię że nie chcę nimfy oraz falistych, chciałbym spróbować raz jeszcze z innym ptakiem ;]

Awatar użytkownika
Arecki21
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » ndz wrz 01, 2013 15:17

Mysle ze do twoich warunkow nadawala by sie rudosterka lub aleksandretta.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » ndz wrz 01, 2013 17:51

Proponuję rudosterkę, ręcznie karmioną... Aleksandretta lubi "zdemolować" co nieco w mieszkaniu, a co za tym idzie, większość czasu spędzonego poza klatką będzie dla Was egzaminem spostrzegawczości i refleksu-inaczej meble do wymiany :-) , ale jest to piękny ptak ;-) .

Donsiu

Post autor: Donsiu » ndz wrz 01, 2013 18:48

Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi ;] Przyznam się że właśnie rozmyślałem czy wybrać Rozzele czy Aleksandrette. Rudosterka mimo że jest to świetny ptak odpada ;/ Mój ojciec niestety jest megalomanem u niego wszystko musi być duże. Dlatego nie zechce Rudosterki ;/

Awatar użytkownika
Arecki21
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » ndz wrz 01, 2013 19:23

Rozella raczej odpada bo to ptak ktory sie ciezko oswaja , no chyba ze kupisz recznie karmiona to juz zupelnie inna sprawa.

Donsiu

Post autor: Donsiu » ndz wrz 01, 2013 19:32

Tak, tylko niestety sprawa wygląda tak że na 90% będę zmuszony kupic papuga na odległość. A na aukcjach sprawa wygląda tak że każdy może napisać sobie że ręcznie karmiony, a później będzie rozczarowanie.

Awatar użytkownika
Arecki21
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » ndz wrz 01, 2013 19:34

A z jakiej jestes miejscowosci?

Donsiu

Post autor: Donsiu » ndz wrz 01, 2013 19:39

Strzelce Opolskie.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » ndz wrz 01, 2013 19:46

Rozella nie jest dużo większa od rudosterki ;-) powinieneś również dostać w tej cenie Aleksandrettę Większą.

Awatar użytkownika
Arecki21
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » ndz wrz 01, 2013 19:56

w twojej okolicy znalazlo by sie kilku hodowcow wiec mysle ze lepszym pomyslem byloby wybranie sie do jednej z hodowli niz kupowanie przez internet, no chyba ze nie masz mozliwosci pojechania nigdzie.

Donsiu

Post autor: Donsiu » ndz wrz 01, 2013 20:02

Kiepsko z tymi dojazdami ;/ Auto cały czas w użytku, zwalnia się dopiero po 23.00. A kumple niestety mają auta porozbijane,albo są zajęci albo maja inne wymówki. Już ich popytałem czy któryś by z mną nie pojechał ;]

Awatar użytkownika
Arecki21
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » ndz wrz 01, 2013 21:02

Mhm czyli internet zostal. A myslales moze nad barabanda? Jest mniej wiecej wielkosci aleksy ale jesr mniej niszczaca. <twisted>

Donsiu

Post autor: Donsiu » pn wrz 02, 2013 12:38

Chyba jednak zostanę przy Aleksie ;] Bardzo mi się spodobał ten papug ;]Teraz przystępuje do przyswajania wiedzy na temat Aleksandrett obrożnych ;] Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Zastanawiam się czy jest sens robienia większej klatki(104x120x56) skoro papug i tak będzie wypuszczany. Mam zwykłą klatkę również o wymiarach 84x59x35

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pn wrz 02, 2013 13:26

biorą pod uwagę dobro Paputa sens jest zawsze

Donsiu

Post autor: Donsiu » pn wrz 02, 2013 13:39

W takim razie postanowione. Kupię Aleksandrettę obrożną ;] A resztę budżetu przeznaczę na zrobienie nowej klatki (siatka, listwy itd ;] Serdecznie wam dziękuję za pomoc ;]

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn wrz 02, 2013 14:07

Donsiu pisze:Tak, tylko niestety sprawa wygląda tak że na 90% będę zmuszony kupic papuga na odległość. A na aukcjach sprawa wygląda tak że każdy może napisać sobie że ręcznie karmiony, a później będzie rozczarowanie

Jeśli chcesz mogę dać ci namiar na mojego kolegę.Ma na sprzedaż aleksę obrożną ręcznie karmioną od 20 dnia zycia. Jest to zielona aleksa a za kolegę ręczę swoją głową bo sam byłem świadkiem karmienia tej aleksy. Jeśli nie chcesz ręcznie karmionej ma i dzikusy też z tegorocznych lęgów.Dzikusy są zielone i niebieskie.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Donsiu

Post autor: Donsiu » pn wrz 02, 2013 16:11

Zainteresowałeś mnie ;] Mógłbyś mi powiedzieć jakie mniej więcej ceny ma twój kolega ? Gdyż mimo wszystko chciałbym troszkę zaoszczędzić. Postanowiłem już że zrobię ową większa klatke a boazeria, zgrzewana kratka, kanciaki i listwy też sporo kosztują ;]

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn wrz 02, 2013 16:25

O ile się nie mylę to ok.250 sobie zyczy za ręcznie karmioną aleksę ale to musisz się z nim skontaktować dla upewnienia się ja mogę dać ci namiar ale pośredniczyć nie mam zamiaru.
Pozdrawiam
ArekP

Donsiu

Post autor: Donsiu » pn wrz 02, 2013 16:32

Poproszę w takim razie ten namiar ;] Skontaktuję się z nim zaraz po tym jak przygotuję klatkę ;] Mam właśnie problem z znalezieniem zgrzewanych krat. (chodzi mi o coś ala siatka ale sztywne płaty a nie rolka, o średnicy ok. 2-3mm) Szukam, i szukam i znaleźć nie umiem ;/ Przez co muszę o parę dni opóźnić zakup papuga ;/

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn wrz 02, 2013 16:49

a po co si zgrzewana krata - to dosyć drogi "interes" o ile sie nie mylę 1x2 m ocynk to koszt ok 70zł
Tutaj masz producenta: http://siatex.gliwice.pl/1,9,Oferta.html
Jest jeszcze gość z miejscowości Krzepielów który to produkuje czy handluje takimi siatkami ogłasza się w necie.On ma na sprzedaż oko 25 x 50 i 3mm za 17euro /szt
http://www.moje-papugi.cba.pl/podstrona.php?id_form=7
Co do namiarów wyślę ci zaraz na PW
Pozdrawiam
ArekP

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”