Dziwne zachowanie Żaczka

-papugi żako mają bardzo nerwowe usposobienie do życia w świecie ludzi-są bardzo spokojne a zarazem są nerwowe,są nainteligentniejszymi ptakami z pośród wielu swoich bliskich- swego gatunku,hodowla i przetrzymywanie ich w naszy domach i w swoim życiu jest wielkim wyzwaniem dla właścicieli-praca nad nimi trwa niezmiennie całe życie-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

karagirl
Ptaki które hoduję: Afrykana senegalska ognistobrzucha, Aleksandretta Obrożna, Żako Kongo

Dziwne zachowanie Żaczka

Post autor: karagirl » pt lis 08, 2013 19:38

Witam,
Dziś wieczorem zauważyłam dość dziwne zachowanie a mianowicie, żakuś puszczony na wolne loty po pokoju przyleciał do mnie na łóżko, na którym leżały krotkie spodenki mojego taty. Żakulec zaczął je skubać i dziwnie drapać łapką tzn. było to takie poruszanie łapką jak to kury na wsi kopią podłożę w poszukiwaniu ziaren. Co to może oznaczać?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
LUKA
Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
Kontakt:

Post autor: LUKA » pt lis 08, 2013 21:31

Po prostu zaciekawiony żakulec chciał sobie coś poskubać a to czy kopał nogą tak ja kura, to niema żadnego znaczenia lub nie jest to nic dziwnego po prostu tak zrobił. Chyba że chce się gdzieś dokopać lub spróbuj odczytać jakie sygnały ci daje może chce ci powiedzieć że te spodenki nie maja tam być haha teraz sobie żartuje. <haha>
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl

karagirl
Ptaki które hoduję: Afrykana senegalska ognistobrzucha, Aleksandretta Obrożna, Żako Kongo

Post autor: karagirl » sob lis 09, 2013 15:43

Zauważyłam też jeszcze jedno troche niepokojące zachowanie a mianowicie. Moj Tata przez ponad 8 lat przebywal za granica. Wrocil do Nas jakies 2 msc temu jak Żaczek już był mocno zadomowiony. Tata najwyraźniej nie przypadł mu do gustu ponieważ wynikneła niezbyt miła sytuacja. Kiedy Ojciec usiadł obok mnie a Żaczek był puszczony wolno, odrazu do Nas przyleciał. Skradał i przymilał sie do mojego Taty ni nagle buch! Udziobal boleśnie w ręke. Kolejna dziwna sytuacja, podeszłam do klatki chciałam go pomiziac po lebku - robie to zawsze na dzien dobry, i nagle buch udziobał mnie do krwi w palucha;-) śmialiśmy się potem, że mam za swoje, bo pcham paluchy gdzie nie trzeba;-) dziś kolejna sytuacja. Siedzi sobie łobuz jeden na poduszce obok mnie, nagle wystraszył się szczekającego psa i buch mnie w przedrami ukąsił. Nic mi się nie stało ale troszke się tego bolu zleklam i go lekko pyrgnelam i nakrzyczalam na niego " co Ty glupiego robisz". W sumie nie byly to sytuacje przez ktore moja milosc do rozbojnika oslabnie i podejrzewam ze jest po prostu zazdrosny ale to ukaszenie do krwi lekko mnie zaniepokoilo....

karagirl

Post autor: karagirl » sob lis 09, 2013 17:48

No i znowu przed chwilą dziobnął palec do krwi. A było tak miło, siedział obok, głaskałam go, pogawędził troche a jak chciałam go zamknąć w klatce, tata wszedł do pokoju, to mnie dziobną... Może chce okazać dominacje?

boss
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Post autor: boss » ndz lis 10, 2013 09:21

moe zaczyna dorastać, moze jest zazdrosny lub obecność nowej osoby w domu go denerwuje i rozładowuje sowje napięcie właśnie w ten sposób
alik

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz lis 10, 2013 11:38

ja sądze, że jest o Ciebie zazdrosny i gryząc przypomina Ci o tym i zarazem daje znak , abyś "odganiała" od siebie (was) Tatę

karagirl

Post autor: karagirl » ndz lis 10, 2013 15:59

Zastanawiam się nad dokupieniem mojemu przystojniakowi jakiejś narzeczonej. Znalazlam Żaczke w wieku 4 lat czyli tyle co mój łobuziak. Myślicie, że to dobry pomysl? Czy ptaki bedac w parze zdziczeja?

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz lis 10, 2013 17:42

mój Wacek po dokupieniu Kaśki nie zdziczał, ale kumpla już nie mam

karagirl

Post autor: karagirl » ndz lis 10, 2013 19:44

Fotorobart, czy byłbyś tak uprzejmy i opisał Swoje relacje z Wackiem przed i po przybyciu Kaśki?:-)
Będę wdzięczna;-)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nauczmy się rozumieć nasze żako-( dzikie i ręcznie karmione)-”