Słonecznik.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Słonecznik.
Od kilku dni mam aleksandrette. wspaniały ptaszek, oswojony. je z reki uwielbia przebywać poza klatka, bawi sie szyszkami, uwielbia moj telefon no nawet nie boi sie szczekajacego psa. Tylko nie wiem jeszcze za bardzo jak ja zywic. karmie ja z reki dostałam mieszankę zaiern od hodowcy od którego ja kupiłam, sa tam słoneczniki takie wielkie i malutkie, kukurydza pestki dyni, jakieś zboża czy coś, takie małe kuleczki które pamiętam miałam dla papużek falistych, sa tam tez takie suche czerwone i pomarańczowe kuleczka chyba jakas sztuczna karma no i parę innych nasionek których nie jestem w stanie zidentyfikować. ale problem tkwi w tym ze moja aleksandretta wyjada z tego tylko maly czarny praznoy słonecznik! wszystko inne odrzuca. słyszałam ze nie może za dużo jeść słonecznika, a ona jak na złość wyjada tylko słonecznik. dawalam jej tez świeże owoce wiśnie i porzeczki. nie wiem jak skłonić ją do jedzenia innego pokarmu. co mogę dawać jej jeszcze i w jakich ilościach. No i czy dawać jej też kostkę wapna? Proszę o odpowiedzi i porady, ponieważ jestem początkującym właścicielem a chciałabym, żeby moja papużka miała się u mnie jak najlepiej.
- rozi
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Witamy na forum.
Przejrzyj sobie działy o żywieniu, znajdziesz wiele informacji i rad. Co do słonecznika to ja bym go po prostu wyeliminowała na jakiś czas, żeby papuga zaczęła jeść co innego. Dostęp do wapna powinna mieć stale, ja daję sepię. Zieleniny, warzywa i owoce są obowiązkowe, trzeba też dawać gałązki (wierzba, brzoza, jabłoń, lipa).
Jeśli chodzi o tzw. pokarm podstawowy, czyli ziarenka, to dobre są Prestige Premium i Deli Nature.
Na pewno odezwą się spece od aleksandrett, ja tylko ogólne rady daję tak na szybko.
Pozdrawiam

Przejrzyj sobie działy o żywieniu, znajdziesz wiele informacji i rad. Co do słonecznika to ja bym go po prostu wyeliminowała na jakiś czas, żeby papuga zaczęła jeść co innego. Dostęp do wapna powinna mieć stale, ja daję sepię. Zieleniny, warzywa i owoce są obowiązkowe, trzeba też dawać gałązki (wierzba, brzoza, jabłoń, lipa).
Jeśli chodzi o tzw. pokarm podstawowy, czyli ziarenka, to dobre są Prestige Premium i Deli Nature.
Na pewno odezwą się spece od aleksandrett, ja tylko ogólne rady daję tak na szybko.
Pozdrawiam

everybody's someone
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
rozi pisze:Dostęp do wapna powinna mieć stale, ja daję sepię. Zieleniny, warzywa i owoce są obowiązkowe, trzeba też dawać gałązki (wierzba, brzoza, jabłoń, lipa).
I jeszcze kiełki. To codzienne menu oprócz mieszanki ziaren. Raz w tygodniu jajko na twardo, czasem chudy twarożek, ryż brązowy, czy makaron (2 ostatnie gotować bez soli!).
-
- Ptaki które hoduję: papugi
Mój ALF to źródło wszelkiego smaku>Zjada dosłownie wszystko co mu podam.Dziś czereśnie,jagody/oczywiście dobrze spłukane. Poprzedniego dnia maliny,brzoskwinie.morele,no i oczywiście świeża kolba kukurydzy. A co będzie potem po tych urodzajnych owocach? Co moge zamrozić>?. Bo chyba niektóre owoce można już dziś.Marina
Marina
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Hej, a moja sfora dostała dzisiaj czarne porzeczki i nieźle mnie wystraszyły... Po włozeniu do woliery papugi zgodonie się zleciały do owoców i zaczeły jeść. Poszedłem do domu i wóciłem po jakiś 30 minutach i o mało nie dostałęm zawału. Wszystkie papugi wyglądały jakby ściekały z nich strugi krwi. Nie można było rozróżnić które to rozelle a które aleksandretty - wszystkie były równo czerwone a dno woliery umazane rozgniecionymi pożeczkami
Ale wystarczyło wstawić kuwetę z woda i wszystkie się "wyprały"
. Okazuje się, że sok bardzo szybko schodzi z piór!!!

-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
Mój też jest słonecznikolubem. Lubi różne owoce, przepada za ptasim rdestem, ale z ziaren wyjada tylko słonecznik. U hodowcy był tak karmiony i ja też tak go karmię, bo nie mam serca zabrać mu słonecznik, pewnie w końcu wziąłby się za coś innego, ale niech mu już będzie. W końcu je też sporo innych rzeczy. Muszę popracować nad wprowadzeniem jajka regularnie do diety. A jak wynika z waszych doświadczeń? Są z tym kłopoty, czy papugi je lubią?
Słodki uparciuch - Tupcia (na pewno chłopak)
Nie może tak być. Będzie zjadał i inne nasiona jeżeli nie będzie miał już słonecznika. Jak dajesz mieszankę ziaren to nie dawaj następnej porcji jeżeli nie zje wszystkiego, i słonecznika i innych ziaren. Mam nadzieję że mieszanka , którą dajesz jest dobrze skomponowana . PozdrawiamAudrey pisze:Mój też jest słonecznikolubem. , ale z ziaren wyjada tylko słonecznik.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Zobacz te mieszanki może będą odpowiednie dla Twojej papugi
Ja tak karmię swoje aleksandretty i z tego co widzę to musi im to odpowiadać.
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... ight=#5332
Kilka postów niżej jest podany konkretny skład tych mieszanek.
Zwróć uwagę również i na to http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 05&start=0

http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... ight=#5332
Kilka postów niżej jest podany konkretny skład tych mieszanek.
Zwróć uwagę również i na to http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 05&start=0
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
majangorz, nie ma reguły ile słonecznika dziennie dasz, ale jest zasada - im mniej, tym lepiej.
Słonecznik to zbędny tłuszcz w diecie ptaka chowu domowego gdzie jest ciepło i aleksa nie traci energii na wytworzenie swego ciepła.
Inaczej ma się sprawa w wolierach zewnętrznych całorocznych. Tam słonecznika lub nasion oleistych należy podać więcej.
Słonecznik to zbędny tłuszcz w diecie ptaka chowu domowego gdzie jest ciepło i aleksa nie traci energii na wytworzenie swego ciepła.
Inaczej ma się sprawa w wolierach zewnętrznych całorocznych. Tam słonecznika lub nasion oleistych należy podać więcej.
Logiczny wniosek z tego to w ogole nie dawać -wtedy jest "najlepiej".Krysia- pisze:majangorz, nie ma reguły ile słonecznika dziennie dasz, ale jest zasada - im mniej, tym lepiej.
Ja uważam że należy dawać pokarm jak najbardziej urozmaicony a więc i słonecznik też. Tłuszcz też jest potrzebny bo tu są rozpuszczone witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
- majangorz
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna, nirozłączki
To smutna wiadomość dla Anakina łasucha. Mam jeszcze w domu koszatniczki one też na diecie.Im można podać około 3-4 ziarna dziennie.Więc licząc ma masę u aleksy nie powinno zaszkodzić około 9-12 ziaren dziennie może nie co dzień.
Ja też lubię słonecznik a mój nauczył się żebrać ,gdy go łupię, podchodzi blisko i cicho grucha. Nierozłączki po prostu w takim przypadku kradną. 

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
majangorz pisze:Więc licząc ma masę u aleksy nie powinno zaszkodzić około 9-12 ziaren dziennie może nie co dzień.![]()
Podając w ten sposób słonecznik zagłodzisz ptaka. Kup dobrą mieszankę dla dużych papug i daj bez ograniczenia , wtedy zorientujesz się co i w jakich ilościach zjada papuga.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455