Karmienie Nimf
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: mam nimfe
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
podejrzewam, że nie je całej marchewki tylko się nią bawi, obdziobując, większość spada na dno klatki, nie ma ograniczeń odnośnie ilości podawanej marchewki, ale mam nadzieję, ze nie tylko marchewkę podajesz papudze
Maluch poza budką i pytanie. Biega, póki co po dnie klatki i powiedzcie, nasypać "dorosłe" jedzonko na dno czy czekać aż nauczy się sam wspinać po klatce i zobaczy skąd rodzice "się karmią"?
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Możesz nasypać, nic nie zaszkodzi. Ja jednak nie pomagam w taki sposób bo nie ma to żadnego sensu - natura sobie poradzi. Młode są dokarmiane przez rodziców.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
No i mam problem :( Mam obawy, że staruchy przestały go karmić:( Po wcześniej wystającym wolu została - można powiedzieć - wklęsłość:( Wczoraj na noc troszkę go dokarmiłem strzykawką i dziś też go pokarmię bo mi biedaczek zejdzie jeszcze. Mam nadzieję, że szybko się teraz nauczy jeść samemu bo substytut na pewno nie zastąpi "wymiocin" starych.
Macie jakieś sposoby na to by paputek zaczął sam jeść? Bawi się ziarkami, skubie z zapałem płatki kukurydziane, "rozgryza" obrany słonecznik ale wszystko ląduje poza dziobkiem - nic raczej nie łyka:( Maluch ma półtora miesiąca.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Tak młoda nimfa powinna być jeszcze z rodzicami i to rodzice powinni ją karmić jeszcze o koło trzech tygodni. Nie wiem jak to funkcjonuje u Ciebie ale pozostaw papugę nadal z rodzicami. Chyba że kupiłeś taką młodą , to teraz bierz się za ręczne dokarmianie ptaka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Widzę, że nie czytałeś moich wcześniejszych postów:( Paputka musiałem oddzielić od rodziców bo go dziobały i przestały karmić. Jedzie, póki co na ręcznym i codziennie uczę ją jak umiem, by sama zaczęła "się karmić" - stąd pytanie.
Przyszło mi nawet do głowy by spróbować przenieść do klatki malucha jego ojca w celu edukacji jedzenia ale boje się, że ten go znowu będzie dziobał - jak myślicie?
Przyszło mi nawet do głowy by spróbować przenieść do klatki malucha jego ojca w celu edukacji jedzenia ale boje się, że ten go znowu będzie dziobał - jak myślicie?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Czytam wszystkie posty na forum i mam prawo mieć mętlik w głowie. Dalej dokarmiaj papużkę ręcznie i pozwól jaj na takie ''memłanie'' ziarna z czasem ptak zacznie jeść samemu już tak na dobre. Ptaka możesz spróbować przenieść do rodziców ale musisz go obserwować czy go nie skubią i dziobią.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
grzech pisze:Bawi się ziarkami, skubie z zapałem płatki kukurydziane,
Nie podawajcie papugom płatków kukurydzianych pod żadną postacią.
Takie płatki są przeznaczone tylko dla człowieka, bowiem w procesie produkcyjnym są dodawane poniższe skaładniki i oprócz kukurydzy zawierają :
sacharozę – cukier
sól
glukozę – kolejny cukier
ekstrakt słodowo-jęczmienny – powstaje z niego maltoza, czyli kolejny cukier
glicerydy kwasów tłuszczowych E472
fosforan trójsodowy E339
Glicerydy KT to tłuszcze syntetyczne, a fosforan trójsodowy to związek, który w nadmiarze powoduje zaburzenia w trawieniu – nawiasem mówiąc, używany jest do produkcji papieru ściernego, proszków do prania, zmywaczy itp.
Najlepsza i najzdrowsza dla papug jest umiarkowanie podawana kukurydza surowa w kolbach lub wyłuskanych z nich ziarnach.