Ucieczka papugi !

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Ucieczki papug

Post autor: pysia34 » czw wrz 26, 2013 12:18

Jakiś czas temu znajomemu młodemu człowiekowi uciekła z woliery na balkonie ara. Nieświadomy tego, że nie domknął kłódki na wolierze poszedł po nocce spać i gdy obudził się po papudze ślad zaginął. Po okresie paniki wydzwaniania do doświadczonych papuziarzy co robić opanował się i zgodnie z radami rozpoczął poszukiwania ararauny. W końcu ara to nie wróbelek i ktoś musiał ją ujrzeć. Po kilku godzinach znalazła się wystraszona siedząca na szczycie drzewa w środku lasu. Oczywiście policja, straż pożarna i inne służby , które tak chętnie pomagają przy ściąganiu z drzewa kotka z udziałem telewizji lokalnej, całkowicie na młodego człowieka się wypięły sugerując mu leczenie psychiatryczne i odstawienie trawki bądź innych psychotropów , które zażył zdaniem policjanta. Niestety zbliżała się noc a papuzie uciekinierki mają to do siebie , że nie potrafią sfrunąć na ziemię. Tak też i było w przypadku tego kilkumiesięcznego samczyka. Pomimo próśb gróźb i ulubionych zabawek przerażony przestrzenią ptak nie umiał zejść na dół po drzewie panicznie trzepiąc skrzydłami w charakterystyczny stresowy sposób. Niestety rankiem młody człowiek udał się do pracy a przy papudze została jego mama , której ptak nie znosił i panicznie się bał. To był ogromny błąd z jego strony :( Wynajęcie prywatnego wysięgnika i wjazd do środka lasu nastręczało niemałych problemów i przyniosło taki efekt, że spanikowana na widok matki i ręcznika papuga poleciała het w siną dal i słuch na wiele dni po niej zaginął. Porozwieszane ogłoszenia w okolicznych miejscowościach przez dwa tygodnie nie dały żadnego odzewu. A po dwóch tygodniach znajomy felczer badający konia na jednej z posesji w sąsiedniej miejscowości usłyszał od małych dziewczynek że brat z wiatrówki zastrzelił wielką latającą dwa dni i siadającą u nich na dachu papugę!!!! Owy felczer był jednocześnie kolegą ze szkoły właściciela papugi i tak oto dokończyły się niezapisane czyste karty dalszych losów ararauny, która nieopatrznie udała się w swoją ostateczną podróż życia skończywszy marnie od wiatrówki w rękach jedynastolatka!
W owej sprawie toczy się obecnie w prokuraturze postępowanie wyjaśniające i miejmy nadzieje karne za zabicie zwierzęcia nie stanowiącego przecież żadnego zagrożenia dla otoczenia i będącego niewątpliwie czyjąś własnością prywatną! A młody właściciel do dzisiaj nie może przeboleć swojego błędu , który drogocenny ptak i przyjaciel przypłacił życiem :(

Kilka rad w takich przypadkach:
1. szukać szukać szukać i jeszcze raz szukać
2. rozwieszać wszędzie ogłoszenia nawet małe a kolorowe papużki zwracają uwagę!
3. Po odnalezieniu płoszyć płoszyć męcząc ptaka tak aby zlatywał jak najniżej i można go było podjąć z wysokości umożliwiającej dosięgnięcie ptaka.
4. Nigdy nie wysyłać do tego osób nieznajomych, których ptak nie zna a których się często boi.
5. Nie tracić nadziei że ptak się odnajdzie :) w przypadku oswojonych ptaków zazwyczaj kończą one w rękach ludzi do których mają zaufanie i udaje się je odzyskać.

karagirl
Ptaki które hoduję: Afrykana senegalska ognistobrzucha, Aleksandretta Obrożna, Żako Kongo

Post autor: karagirl » czw gru 12, 2013 23:53

Miałam bardzo podobną sytuacje z senegalką afrykańska. Jak wiadomo papugi niepozorne ale niesamowicie inteligentne. Bylo lato, okno mialam uchylone, byl ranek. Abi czesto otwierala sobie klatke mimo, ze zamykalam ja na karabinczyk- papudze udalo sie go szybko rozpracowac.
Wyfrunela przez uchylone okno a ja zorientowalam sie po przebudzeniu. Obudzila mnie cisza;-)
Po przeszukaniu pokoju domyslilam sie, ze mam doczynienia z ucieczka. Odrazu wybieglam i zaczelam szukac zbiega. Gwizdalam, gwizdalam az w koncu uslyszalam nawolywanie. Abi upodobala sobie najwyzszego kasztanowca w okolicy min. 15 metro miezyl.
Siedzialam pod drzewem dobepre 7 godzin i rozmyslalam co zrobic. Ludzie okazali mi wiele wspolczucia i pomocy. Ktos przyniosl drabine, inna osoba siatke wedkarska. Nic. W koncu pojawil sie Pan ktory mial sprzet do wspinaczki. Wlazl na drzewo a ptaszysko zwialo na inne rownie wysokie drzewo. Bylo tak wysokie, ze nawet nie dawalo rady dorzucil patyk, kamyk - cokolwiek aby papuge sploszyc.zrobilo sie ciemno wiec zrezygnowana wrocilam dodomu.nie spalam cala noc i skoro swit polecialam w okolice drzewa na ktorym ptak ostatnio przesiadywal. Nie bylo jej... Wiec znowu zaczelam wygwizdywac i na szczescie po pewnym czasie Abi sie odezwala. Ale tak jakos slabiej,ciszej... Znalazlam, siedziala na konarze dwa metry nad ziemia. Wymeczona, ranna. Nic przy sobie nie mialam, wiec poprosilam jakiegos pana, ktoy stal na balkonie o kawalek jablka i recznik. Jak tylko paput zobaczyl jablko, zlecial i rzucil sie na owoc.
Rana okazala sie nie grozna i wszystko wrocilo do normy:-)
Szczesliwe zakonczenie i przestroga,nauczka. Pamietajmy o oknach i Naszych spryculach. Chwila nieuwagi i mozemy stracic papuziego przyjaciela...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » pn mar 17, 2014 19:57

No to jest skandal, już chyba 4 raz w tym miesiącu mi uciekła papuga. :(
Tym razem aleksandretta obrożna, przedtem natomiast uciekła mi świergotka i 2 nimfy, wszystkie podleciały do woliery i je capłem w podbierak. Ale wiecie ta aleksa trochę tak słabo latała, boje się, że ją capnie jakiś kot czy kuna i kicha... Jak myślicie przyleci jutro pod woliere?
Jestem taki zły, 600 zł drogą nie chodzi... :/ :/
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » pn mar 17, 2014 20:00

Moze wystaw jedzenie i wode poza woliere i obserwuj wraz z podbierakiem co bedzie a jak sie sie znajdzie to poszukaj popytaj ludzi gwizdz nasluchuj. Trzymam kciuki aby sie udalo :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » pn mar 17, 2014 20:06

woda i jedzenie będzie wystawione koło wolier, ale boje się bo to taki dzikus i słabo latał, więc przeczuwam najgorsze :(

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » pn mar 17, 2014 20:19

A prubowałes łapać ja odrazu po ucieczce? Ja za nimfą samcem chodziłem 7 godz az sie zmenczył ale sie udalo i mam nadzieje ze i tobie sie uda schwytac alekse
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » wt mar 18, 2014 19:46

I jak z tą aleksą
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » wt mar 18, 2014 19:48

No lipa, nie ma nigdzie przeszukałem całą okolice. Trudno szukam nowej samicy!
Nie ma ktoś na sprzedaż samice dorosłą? Najlepiej kolor niebieski, zielony.

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » śr mar 19, 2014 07:08

Zapytaj sie tego pana +48506079559
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr mar 19, 2014 09:19

El. pisze:No to jest skandal, już chyba 4 raz w tym miesiącu mi uciekła papuga. :(
Tym razem aleksandretta obrożna, przedtem natomiast uciekła mi świergotka i 2 nimfy, wszystkie podleciały do woliery i je capłem w podbierak. Ale wiecie ta aleksa trochę tak słabo latała, boje się, że ją capnie jakiś kot czy kuna i kicha... Jak myślicie przyleci jutro pod woliere?
Jestem taki zły, 600 zł drogą nie chodzi... :/ :/

Co robisz nie tak ze ptaki uciekają ? to nie jest skandal tylko Twoja wina, złe woliery, brak przedsionka itd.

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » śr mar 19, 2014 18:55

Tak wiem, moja wina tylko napisałem ten ''skandal'' specjalnie. Woliera jest 8m i podzielona na boksy, każdy boks ma osobne drzwiczki więc trochę głupio przedsionek tam dawać:)

adikol516
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
Kontakt:

Post autor: adikol516 » śr mar 19, 2014 19:31

El. pisze:Tak wiem, moja wina tylko napisałem ten ''skandal'' specjalnie. Woliera jest 8m i podzielona na boksy, każdy boks ma osobne drzwiczki więc trochę głupio przedsionek tam dawać:)

No nie wiem czy głupio. Korytarz w wolierze podzielonej na boksy jest jak najbardziej wskazany. Chociażby taki dostawny, wtedy jest pewność że nic nie ucieknie.

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » śr mar 19, 2014 19:43

ale każdy boks ma osobne drzwiczki, strasznie brzydko by to wyglądało, z resztą drzwiczki zostały już zabezpieczony, że mam pewność, że nic nie ucieknie.
Jutro jade po nową samiczkę, stalowa, głowa biała. Pochwale się, hehe <haha> <haha>

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » śr mar 19, 2014 21:44

Jak najbardziej. Wstawiaj foty :P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » czw mar 20, 2014 20:15

Nowa samiczka
Załączniki
23868515_709_d.jpeg
Nowy nabytek :)))
4 letnia 0.1 stalowa biała głowa/biały ogon.

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » czw mar 20, 2014 20:45

Piękna :)z jakim samcem sparujesz tą samice
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » czw mar 20, 2014 20:54

Samiec turkus zielony.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pt mar 21, 2014 23:37

Kurde patrze na to zdjęcie i normalnie znam tą papuge i tą woliere. To przypadkiem nie jest woliera P. Bożeny z Górzykowa? Koło Sulechowa taka miejscowość? Ona miała identyczną samicę, byłem u niej kilka dni temu zobaczyć jej Amazonki niebieskoczelne i widziałem identyczną samiczkę.

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » sob mar 22, 2014 10:57

Tez tak myslę bo zobaczyłem przed chwilą ogłoszenie na aleksę samica 4 lata w Górzkowie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » sob mar 22, 2014 18:03

Dokładnie tak, kupiłem tą samiczkę od P. Bożenki jakoś w piątek. Nie miałem jak zrobić jej zdjęcia, bo aparatu nie mam :/ i po prostu wziąłem to. Adrian1, Byłem też zobaczyć te 4 ptaszorki, fascynujące są!
Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”