WIEK I OBROŻA,obrączka U ALEKSANDRETT
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
WIEK I OBROŻA,obrączka U ALEKSANDRETT
U młodych samiczek również są takie objawy , mozesz na to nie zwracać uwagi, bo to nic nie świadczy o płci ptaka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
- Kontakt:
Oznaki sa pozniej typu glowa na przyklad. Teraz to po prostu taki ptaszor :) u P.Leszka byla taka sytuacha jak pisalem i wychodzilo na to ze samczyki od praktycznie wyklucia mialy powiedzmy "obroze" w postaci ciemniejszych piorek :)
-
- Ptaki które hoduję: Posiadam Aleksandrete wiekszą
A już się cieszyłem że samczyk
no nic trzeba w takim razie czekać koło 2 lat , to trochę długo jak dla mnie ale innego wyjścia nie ma. Dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie

-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
z informacji które tu wyczytałam ,kombinuję sobie tak:
Olo ma więcej niż rok-no bo oko ma z obwódką
Może mieć mniej niż 2,3 lata- bo nie ma wybarwionej obroży
Olo może być również Olą w każdym wieku powyżej roku.
Czy dobrze kombinuję?
Olo ma więcej niż rok-no bo oko ma z obwódką
Może mieć mniej niż 2,3 lata- bo nie ma wybarwionej obroży
Olo może być również Olą w każdym wieku powyżej roku.
Czy dobrze kombinuję?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Bardzo dobrze sobie to wykombinowałaś.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
hi,hi...ale się wydziera w tej chwili
łun czy łuna nie ma najmniejszego znaczenia właściwie.

łun czy łuna nie ma najmniejszego znaczenia właściwie.
-
mam jeszcze pytanie dotyczące koloru dzioba.Otóż czy czarne przebarwienia na czerwonym dziobie oznaczają,że ptakowi wybarwia się dziób i będzie z czasem cały czerwony czy nic to nie oznacza i taki plamiasty już zostanie???być może gdzieś już o tym pisaliście ale nie znalazłam żadnej wzmianki o kolorze dzioba.
Witam,
Od 2 tyg posiadam alekse która ma rzekomo 16 tyg ale mnie sie wydaje że już będzie miała ponad rok ma długość 42cm i sam ogon ponad 20cm, tak jak widać na zdjęciach, chyba zaczyna się pokazywać obroża.Czy mam rację?![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Od 2 tyg posiadam alekse która ma rzekomo 16 tyg ale mnie sie wydaje że już będzie miała ponad rok ma długość 42cm i sam ogon ponad 20cm, tak jak widać na zdjęciach, chyba zaczyna się pokazywać obroża.Czy mam rację?
![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Ale chyba już obroże widać, czy to takie upierzenie? ![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Witam jakies trzy dni temu kupilem alekse u hodowcy mowil ze ma 4 miesiace, czytalem rozne wskazowki jak to rozpoznac ale zbytnio nie potrafie i prosze o pomoc bardziej doswiadczonych:D
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Młode ptaki mają zupełnie czarne oko bez takiej jasnej obwódki. Moim zadaniem ptak jest starszy , jednak w jakim jest wieku tego nie wiem.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty
Witam,
Proszę o poradę, bo nie bardzo wiem co zrobić, potrzebuję kupić jeszcze jedną SAMICE aleksandretty obrożnej i taką oto znalazłam, tylko czy mogę zaufać hodowcy (a tego zaufania już mi brak po wielu oszustwach...) mianowicie napisane jest że jest to samica z 13 roku, i ma obrączke, tyle że ta obrączka jest zielona a takie obrączki były w roku 14 jak pamiętam, więc dlaczego ta papuga ma taką obrączke i jest tam napisane 13r?? czy takie coś może mieć miejsce? Czy mogę zaufać że ta papuga faktycznie jest w takim wieku? Załączam też zdjęcia ptaka.
Proszę o poradę, bo nie bardzo wiem co zrobić, potrzebuję kupić jeszcze jedną SAMICE aleksandretty obrożnej i taką oto znalazłam, tylko czy mogę zaufać hodowcy (a tego zaufania już mi brak po wielu oszustwach...) mianowicie napisane jest że jest to samica z 13 roku, i ma obrączke, tyle że ta obrączka jest zielona a takie obrączki były w roku 14 jak pamiętam, więc dlaczego ta papuga ma taką obrączke i jest tam napisane 13r?? czy takie coś może mieć miejsce? Czy mogę zaufać że ta papuga faktycznie jest w takim wieku? Załączam też zdjęcia ptaka.
To jest obrączka dla gołębi rasowych z 2013r. Jeśli na niej są litery EE tzn. rozprowadzana przez PZHGIDI, natomiast jeżeli są litery EU tzn. obrączka tak zwana rynkowa, kupiona np. na allegro lub jakiejś giełdzie gołębi u handlarza. Nie ulega wątpliwości, że ptaszek posiadający tą obrączkę nie jest starszy niż z 2013r, ale mógł hodowca założyć starą obrączkę od gołębi rasowych np. w 2014r lub 2015r. Ładny ptaszek, w takim samym kolorze hoduję aleksandretty.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Namor, gdyby to była stara obraczka z innych lat to by miała inny kolor bo w latach 2014- szary a w 2015 - biały
kolory obraczek u golebi i ptaków egzotycznych różnia sie kolorami - obowiazuja inne kolory w poszczególnych latach
katarzyna05, ja bym te obraczkę zdięła, jest za duża i może spowodować kiedyś uszkodzenie nogi ptaka, jak o coś zaczepi
kolory obraczek u golebi i ptaków egzotycznych różnia sie kolorami - obowiazuja inne kolory w poszczególnych latach
katarzyna05, ja bym te obraczkę zdięła, jest za duża i może spowodować kiedyś uszkodzenie nogi ptaka, jak o coś zaczepi
Na kolorach obrączek u gołębi rasowych znam się trochę, gdyż od wielu lat rozprowadzam je w jednym ze związków. Można przecież założyć obrączkę z 2013r, której nie wykorzystano w tym roku, na ptaka wyklutego w 2014 lub 2015r. Chodziło przecież o wiek tej aleksandretty w kolorze lutino. Kolor oczu wyklucza 2016r, natomiast wiek z 2013, 2014 lub 2015r jest możliwy. Zgadzam się natomiast co do tego , że ta obrączka jakoś do tej pięknej aleksandretty nie pasuje. Widać hodowca poskąpił właściwej dla papug.