Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Hodowca nazwał je izabelowate.. To chyba bardziej beżowe... Przyjrzę się im dokładnie 
pirat59 pisze:Jeszcze nie ogarniam do końca kolorystyki zeberekHodowca nazwał je izabelowate.. To chyba bardziej beżowe... Przyjrzę się im dokładnie
JC pisze:To nie są ptaki cynamonowe (nazywane też: płowe, brązowe, beżowe czy kakaowe). Nie są to też ptaki izabelowe. Takie delikatne rozjaśnienie może powodować mutacja srebrna.
... Ale to tylko wygląda na skomplikowane, jak już "załapiesz bakcyla" i poznasz podstawowe prawa dziedziczenia poszczególnych mutacji, będzie to dla Ciebie "kaszka z mlekiem" przysłowiowa.
dużo mi to dało:) muszę po prostu poznać nazewnictwo mutacji i zapamiętać czy są sprzężone z płcią czy też recesywne lub dominujące, z resztą sobie poradzę, bo mam wiele innych gatunków i nie sprawia mi problemu powiedzenie jakie młode będę mieć od danej pary... Zeberki miałam kiedyś, dawno temu i nie zależało mi wówczas na konkretnych kolorach, teraz postanowiłam troszkę więcej zagłębić się w temat 
za pierwszym razem były 3 młode, niestety jedno zdechło
teraz w koszyczku widzę 5 małych główek
. Jak wspominaliście wcześniej wszystkie młode są koloru rodziców, z tą różnicą, że czubek odziedziczył samczyk 
. U mnie teraz lęgi odbywa "druga tura"-niestety mieszkam w bloku i mam ograniczoną przestrzeń pod hodowlę. W tej chwili mam połączone 4 parki,w tym jedną kończącą drugi lęg, i tutaj spotkała mnie naprawdę duża niespodzianka... Samiczkę którą miąłam za NG, połączyłam z samcem P, czyli szekiem siodłatym. Jako że jest to mut. recesywna, nie spodziewałam się innych młodych niż szpaltów na szeka. A zarówno w pierwszym, jak i drugim lęgu, wszystkie młode są czarnopierśne lub szeki na czarnopierśne (i oczywiście przy tym są szpaltami na szeki). Wychodzi zatem, że obydwa moje ptaki z tej parki są szpaltami na BB-mut. czarnopierśną. A samiczka może nawet i czarnopierśna, choć ogon temu przeczy
...Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości