Witam
Mam młodą parke nimf, dopuściłem je do 1-szych lęgów jak skończyły 1,5 roku, wychowały 2 śliczne, duże młode. Kiedy dopuściłem je 2-gi raz do lęgów (po 3 miesiącach) wszystkie jajka były czyste. Za 3-cim razem (odczekałem 6 miesięcy), jajka również są czyste. Czym to może być spowodowane?
Czyste jajka
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Aby lęg nimf był udany musi zostać spełnionych kilka warunków. Przede wszystkim ważna jest zbilansowana i prawidłowa dieta ptaków. Papugi muszą mieć zapewniony dostęp do niezbędnych składników, minerałów, witamin i pierwiastków, które pozwolą im bez przeszkód się rozmnożyć. Samica musi mieć odpowiednie zaplecze żywieniowe, aby mogła znieść jajka o mocnej skorupce, zaś nasienie samca powinno być wartościowe. Ważnym elementem musi być także ospowiednia długość dnia oraz wilgotność powietrza. Nimfy, które mają przystąpić do lęgów powinny być zdrowe, wylatane oraz pozbawione większych stresów. Nie zmusisz ptaków do rozmnażania, kiedy one same nie czują takiej potrzeby. Kiedy zauważysz, że samiec zaleca się do samicy, a ona wyraża chęć do kopulacji, wtedy dajesz im budkę i zaczynasz podawać mieszankę jajeczną (ja swoją wzmacniam o zmielone w młynku do pieprzu skorupki jaj kurzych). Oczywiście Twoje ptaki powinny cały czas trzymać dietę - nie za tłustą, gdyż przekarmiane nimfy nie będą chciały się rozmażać, a Ty swoim działaniem możesz im tylko zaszkodzić. W internecie jest cała masa artykułów (także na angielskojęzycznych stronach) poświęconych prawidłowemu przygotowaniu papug do rozrodu. Z własnych obserwacji wiem, że moja para lęgowa chce rozmnażać się dwa razy do roku. Samiec szuka wtedy miejsca na założenie gniazda, a kiedy takowe znajdzie (gdy wstawię im budkę), urządza je, a następnie zaprasza samicę, by obejrzała jego "dzieło". Gdy mieszkanko się spodoba, oboje przystępują do kopulacji. Moje ptaki najchętniej rozmnażają się, kiedy jest dość ciepło i mogę wystawić wolierę do ogrodu, by złapały trochę słońca oraz cenną dla nich witaminę D. Mają także stały dostęp do sepii oraz nieco cieplejszą wodę w basenie. Moja samiczka po złożeniu każdego jaja uwielbia się długo moczyć, co ułatwia jej znoszenie kolejnych jaj. W czasie lęgu moje pierzaki niemal nieustannie kopulują aż do czasu, kiedy uznają, że jaj im wystarczy. W moim przypadku niemal nie zdażyło się, by jaja były puste, choć przy ich pierwszym lęgu zdażyło się, iż dwa jaja na pięć zniesionych były niezapłodnione.
Być może w Twoim przypadku nastąpiło jakieś niedopatrzenie z Twojej strony i ptaki nie miały spełnionych wszystkich warunków, by przeprowadzić zdrowy lęg. Pamiętaj, że każda "produkcja" jaj jest dla samiczki ogromnym obciążeniem (może nawet u niej nastąpić odwapnienie kości, kiedy całe niezbędne w jej diecie składniki idą w jaja). Nie zniechęcaj się jednak, ale poczekaj trochę (Moja para najczęściej zaczyna myśleć o powiększeniu rodziny gdzieś na przełomie stycznia i lutego, by końcem marca pojawiły się pierwsze młode. Przygotowania do drugiego lęgu przypadają mniej więcej na koniec maja i początek czerwca, kiedy jest dostatrcznie ciepło i długo świeci słońce). Być może Twoja para wyczuła to, że śpieszno Ci do młodych i zestresowała się, dlatego lęg się nie powiódł.
Być może w Twoim przypadku nastąpiło jakieś niedopatrzenie z Twojej strony i ptaki nie miały spełnionych wszystkich warunków, by przeprowadzić zdrowy lęg. Pamiętaj, że każda "produkcja" jaj jest dla samiczki ogromnym obciążeniem (może nawet u niej nastąpić odwapnienie kości, kiedy całe niezbędne w jej diecie składniki idą w jaja). Nie zniechęcaj się jednak, ale poczekaj trochę (Moja para najczęściej zaczyna myśleć o powiększeniu rodziny gdzieś na przełomie stycznia i lutego, by końcem marca pojawiły się pierwsze młode. Przygotowania do drugiego lęgu przypadają mniej więcej na koniec maja i początek czerwca, kiedy jest dostatrcznie ciepło i długo świeci słońce). Być może Twoja para wyczuła to, że śpieszno Ci do młodych i zestresowała się, dlatego lęg się nie powiódł.
- seder
- Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi
O lęgach nimf wiem, mam jeszcze 4 starsze pary (od 2 pochodzi ta parka o której mówie) i tym 4 podaje to samo w czasie lęgów co tej młodej i nigdy nie było problemów zawsze odchowywały 3 lęgi młodych, nigdy nie zdarzyła mi się sytuacja kiedy miałyby czyste jajka dlatego właśnie pytam czy ktoś jeszcze miał taką sytuacje, co do stresu to o nim nie ma mowy, żyją sobie spokojnie w wolierze 6x4x2 metra :)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Podejżewam ze został zaburzony cykl lęgowy, naturalne jest jeden leg za drugim - samiec wychowuje-karmi młode po wyjściu z budki a samiczka wysiaduje jajka - to naturalne zachowanie,
w sezonie 1- max 3 legi i potem odpoczynek do następnego sezonu a nie nakłanianie ptaków co kilka m-cy do rozrodu
w sezonie 1- max 3 legi i potem odpoczynek do następnego sezonu a nie nakłanianie ptaków co kilka m-cy do rozrodu