Przesyłki pocztowe ptaków.

Jak i w czym przewozić.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Przesyłki pocztowe ptaków.

Post autor: El. » ndz sty 19, 2014 18:41

no to skończyłem tak mi się wydaję, jutro ide rano po druki, (dobrze, że wolne od pracy, bo się strasznie stresuje) dodam wam zdjęcie. Wysyłam w poniedziałek, ten hodowca z drugiej strony także, czekam na 4 aleksandretty, a ja wysyłam 2 modrolotki czubate . Mam nadzieje, że wszystko przejdzie pomyślnie. kurczę taki stresik, może przez to,że to moja pierwsza wysyłka. Jutro o 8 ide na pocztę po druki, o której wysłać ptaszki.
Pozdrawiam szybką odowiedź liczę:)
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » ndz sty 19, 2014 18:51

zdjęcia transportówki . :)
o której je wysłać 14? 15? 16? czy może rano?
Załączniki
IMG_6579.JPG
przód i drzwiczki
IMG_6578.JPG
bok

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz sty 19, 2014 18:58

El. pisze:o której je wysłać

Zapytaj na poczcie o której zabierają paczki do rozdzielni. Ja wożę od razu na pocztę przy której jest rozdzielnia.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz sty 19, 2014 19:01

Al,
U mnie też nie wyślesz ptaków w kartonie za to akceptują te transportówki których link zamiesciłem w powyższym swoim poście.

El., Ty też sie upewnij czy w takim czymś ci odbiorą ptaki.

El. pisze:o której wysłać ptaszki.

Zapytaj na poczcie o której wysyłają paczki jak juz bedziesz znał godzinę to nadaj paczkę ok 15 -30 min przed tą godzina aby ptaki nie siedziały niepotrzebnie kilka godzin na poczcie w transportówce.Pamiętaj aby dodać jabłko ,marchew ,trochę ziarna do transportówki.

Szczerze to za taką przesyłkę zaplacisz krocie za wysyłkę bo bedziesz płacił od wagi paczki a transportówka wygląda na ciężką .
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » ndz sty 19, 2014 19:27

no waży z jakiś 1kg . Ile to może kosztować? :)

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » ndz sty 19, 2014 19:31

http://www.kuriermix.pl/Cennik.aspx znalazłem takie coś, czy to jest prawidłowy cennik?

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » pn sty 20, 2014 09:27

witam, wszystko wysłane, jakoś wielkiego problemu nie było tylko taka gapa ze mnie, że podczas wkładania do transportówki, jednej z papug odpadł ogon, na szczęscie wyrwane ogony szybko odrastają, kurde, ale strasznie z tym mi źle :(
Al, Bądź co bądź, ale twoja odpowiedź bardzo mi pomogła w wysyłce, także Pirata. Więc wielkie dzięki :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » wt sty 21, 2014 18:57

Kurczę. :(
Troszeczkę się martwie, ptaki jeszcze do mnie przyszły mam nadzieje, że jutro dotrą, natomiast moje papugi dotarły do hodowcy dzisiaj o 15, przyszły całe, zdrowe.Nie zmiernie się ciesze
<jupi> pozdrawiam :) jutro wam napiszę, czy przyjdą!

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr sty 22, 2014 09:03

Teraz ptaki wysyłamy paczka ekstra24 bo jezeli tylko paczka 24 to te paczki dochodza w 24 godz.tylko do adresatów zamieszkałych w strefie A, do strefy B mogą dojść w ciągu 48 godz.

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » śr sty 22, 2014 18:30

Witam ptaszki przyszły dzisiaj calutkie i zdrowe bez ubytków na psychice (mam nadzieje), śledziłem paczkę od poniedziałku wieczorem, niestety był mały poślizg. Ptaszki latają już w woliercę szczęśliwe <haha>

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 23, 2014 16:43

link do stref A i B
https://www.poczta-polska.pl/hermes/upl ... CZKA24.pdf

ale u mnie i tak ptaki przyjmują tylko w opcji paczka ekstra24 godz. wtedy jest pewność że paczka dojdzie na drugi dzień a kosztuje tylko kilka zl. więcej od paczki24

aklorek
Ptaki które hoduję: nimfy, świergotki, rozelle, górskie, księżniczki walli
Kontakt:

Post autor: aklorek » czw lis 27, 2014 19:31

Witam koledzy i koleżanki!

Mam pytanie, jak sobie radzicie z wysyłkami ptaków po zmianach na poczcie które zaszły 10.11.2014r.

Mianowicie sprawa wygląda tak że usługa PACZKA EXTRA 24 została ograniczona tylko do 39 największych miast Polski!
Nie ma już możliwośći wysyłki ptaków do mniejszych miast ba nawet takich liczących kilkadziesiąt tys. mieszkańców! Czyli wg PP już małych miasteczek :(

Poza tym nawet wysyłając przesyłke do jednego z tych miast ceny są kolosalne! Za wysyłke pod wskazany adres koszt przesyłki to minimum 50-60 zł!
Taniej jest jedynie kiedy Adresat odbiera sam przesyłke na poczcie, tj. ok 30-40 zł.

Jak widać ograniczenia i koszty są tragiczne?!

Jak rozwiązać ten problem?
Moze znacie inne firmy świadczące takie usługi?

Co o tym sądzicie?

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pt lis 28, 2014 08:49

Taniej się nigdzie i tak nie da :( Bez problemu możesz podać przez kurierów na A2 ale tam koszty sięgają 100-200zł w zakresie autostrady, dojazdy 30-50km od głównych dróg są płatne extra :(Żadna inna firma nie prowadzi przesyłek żywych zwierząt.Opcjonalnie zostaje jeszcze opcja Bla Bla Car.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pt lis 28, 2014 10:25

Taniej jest jedynie kiedy Adresat odbiera sam przesyłke na poczcie, tj. ok 30-40 z

pomyłka u usłudze paczka ekstra24 i pocztekx nie ma takiej możliwości,/ chodzi o wysyłki ptaków, inne przesyłki możesz deklarować odbiór na poczcie/ choć jak mieszkasz na wsi to na poczcie mogą Ci ją wydać ale ceny to wcale nie obniża

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » pt lis 28, 2014 13:16

Wychodzi na to ze na chwile obecną nie mozna nadać ptaka nigdzie paoza 39 najwiekszymi miastami za posrednictwem PP.

Poza tym ni jak ma się wysyłanie nawet nimfy która kosztuje srednio 50 zl juz nie mówiąc o falistych, no chyba ze ktos zamowi 1000 szt :(

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pt lis 28, 2014 17:24

Pocztex to też PP a ta zmiana ma służyć polepszeniu usług :mrgreen:

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » pt lis 28, 2014 19:34

OK, rozumiem polepszenie jakości usług i podwyzszenie oplat - choc są zdecydowanie za duze - ale takie ograniczenie zasiegu wysylek to porazka!

Cofamy się do sredniowiecza! Niedlugo trzeba bedzie puszczac gołębie z listem :D

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » pt lis 28, 2014 23:20

Jak były te normalne wysyłki jak wcześniej to przynajmniej troche tego było i jeszcze PP zarobiła na tym a teraz.... co tam zarobią jak wysyłki o 100% poszły w górę
I większość ludzi nie wysyła bo taniej niekiedy wychodzi pojechać do sprzedającego
Pozdrawiam

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » pn gru 01, 2014 17:32

Tematu nie odpuściłem i napisłem kilka miłych spostrzeżeń do PP i co? A własnie to że miło mnie zaskoczyli :D

Po pierwsze odpowiedzieli błyskawicznie (na drugi dzień ) :)
Po drugie temat nie wygląda tak źle, a wręcz przeciwnie. Musimy PP zwrócić honor!

Zamieszczam odpowiedz z meila: "Wszelkie zmiany dotyczące świadczonych przez Pocztę Polską usług mają na celu dopasowanie się do aktualnych potrzeb naszych Klientów jednocześnie dbając o jak najwyższą ich jakość. Stąd decyzja o zmianie w usłudze Paczka Ekstra24.
Modyfikacja oferty dotycząca doręczania przedmiotowych paczek po godzinie 16:00 w 39 największych miejscowościach w kraju to ukłon w stronę czynnych zawodowo Klientów Poczty Polskiej, którzy z reguły dostępni są w domach wyłącznie w godzinach popołudniowych.
Jednocześnie pragniemy poinformować, że w przypadku piskląt ptactwa domowego oprócz wspomnianej usługi Pocztex Ekspres 24 istnieje możliwość skorzystania z usługi powszechnej – paczki pocztowej priorytetowej, która jest znacznie tańsza."

Reasumując:
- drodzy forumowicze, nasze nadwyżki wysyłamy nadal za posrednictwem PP i to za mniejsze pieniądze jak dotychczas lub w podobnych kosztach.
- korzystamy ze zwykłej paczki pocztowej priorytetowej - co dotychczas nie było możliwe - bo tu przerzucono tą usługę,
- to że komuś nie przyjęto przesyłki na poczcie lub naliczono kolosalna kase wynikało z niewiedzy pracowników danej placówki, ponieważ zmiana jest świeża a w niektórych oddziałach bałagan.

Więc tak, kto mieszka w duzym miescie moze zamówić sobie wysyłkę za posrednictwem paczki priorytetowej lub przez kuriera jako paczka extra 24, a kto mieszka w innych miejscach krajuza posrednistwem zwyklej paczki jako priorytet gdzie poczta w nowym regulaminie gwarantuje dostawe w ciagu doby jak dotychczas w usludze paczka extra24.

Pozdrawiam!
Arek

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn gru 01, 2014 17:41

Poproszę tego emaila :) w tym tygodniu za pośrednictwem PP musze wysłać kilka przesyłek i jakoś nie bardzo mi się w to wierzy, a już na pewno będzie problem z tą wiarą na poczcie:(

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Transport ptaków-”