Żywienie katarzynek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Etna
- Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki
Żywienie katarzynek
Cały czas się zastanawiam, czy dobrze wybrałam karmę dla moich katarzynek?
Chodzi mi głównie o ziarna podstawowe, jaką powinnam podawać mieszankę?
Różne są informacje na ten temat, im więcej czytam, tym mniej wiem.
Czy, możecie coś doradzić?
Obecnie kupiłam:
DN68(średnia papuga bez słonecznika)
DN93 Zioła Zdrowia Supreme
DN70Mieszanka dla łąkówki Premium
Versele Laga Prestige Premium dla nierozłączki
Versele Laga Prestige Premium dla falistej
wszystko razem wymieszałam i podaję w miseczce.
Do drugiej miseczki sypię zakupioną mieszankę Versele Laga Prestige Premium dla amazonek (z tej widzę, że wyjadany jest głównie słonecznik, granulat ich nie interesuje, kukurydzę prażoną z tej mieszanki wrzucają do poidełka i moczą - wtedy zjadają).
Codziennie mają różne warzywa i owoce, oraz kiełki (robię z pszenicy, prosa i fasoli Mungo).
Bardzo im wszystko smakuje i zawsze coś skubną z zielonek.
Kolega, który pracuje w ZOO (jak zapytałam o żywienie katarzynek) powiedział, że one mają spore dzioby i powinny dostawać mieszanki dla średnich papug.
Tu, na forum w informacji o żywieniu, też widzę : "pokarm dla Nimf i wróbliczek".
Hodowca, od którego je kupowałam komponował sam mieszanki i podawał im dla dużych papug.
Na niektórych stronach, są informacje, że tylko proso - różne rodzaje. Tym się na początku zasugerowałam i chyba wybrałam mieszanki ziaren za drobne.
Już sama mam mętlik w głowie, a chcę, żeby kaśki miały ful wypas.
Jaką Wy byście podali mieszankę dla katarzynek?
Chodzi mi głównie o ziarna podstawowe, jaką powinnam podawać mieszankę?
Różne są informacje na ten temat, im więcej czytam, tym mniej wiem.
Czy, możecie coś doradzić?
Obecnie kupiłam:
DN68(średnia papuga bez słonecznika)
DN93 Zioła Zdrowia Supreme
DN70Mieszanka dla łąkówki Premium
Versele Laga Prestige Premium dla nierozłączki
Versele Laga Prestige Premium dla falistej
wszystko razem wymieszałam i podaję w miseczce.
Do drugiej miseczki sypię zakupioną mieszankę Versele Laga Prestige Premium dla amazonek (z tej widzę, że wyjadany jest głównie słonecznik, granulat ich nie interesuje, kukurydzę prażoną z tej mieszanki wrzucają do poidełka i moczą - wtedy zjadają).
Codziennie mają różne warzywa i owoce, oraz kiełki (robię z pszenicy, prosa i fasoli Mungo).
Bardzo im wszystko smakuje i zawsze coś skubną z zielonek.
Kolega, który pracuje w ZOO (jak zapytałam o żywienie katarzynek) powiedział, że one mają spore dzioby i powinny dostawać mieszanki dla średnich papug.
Tu, na forum w informacji o żywieniu, też widzę : "pokarm dla Nimf i wróbliczek".
Hodowca, od którego je kupowałam komponował sam mieszanki i podawał im dla dużych papug.
Na niektórych stronach, są informacje, że tylko proso - różne rodzaje. Tym się na początku zasugerowałam i chyba wybrałam mieszanki ziaren za drobne.
Już sama mam mętlik w głowie, a chcę, żeby kaśki miały ful wypas.
Jaką Wy byście podali mieszankę dla katarzynek?
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Moje kaśki jedzą dla średnich papug, ale co jakiś czas daje im miseczkę pokarmu dla nimf i też wcinają.Ja z każdej karmy zabieram prawie cały słonecznik i kiełkuje jak również kupuje ten pokarm do kiełkowania.Kaśki bardzo ładnie jedzą marchew, kalarepkę,buraki,mandarynki czasem pomelo,makaron ....za jajkiem nie przepadają ale coś tam skubią.
- Etna
- Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki
Boguśka a dokładnie, jaki to numer mieszanki ? (ten, dla średnich, który podajesz?).
Dobrze, że jedzą warzywa i owoce. Widzę, że bardzo je lubią. Kalarepy, jeszcze nie dawałam, za to wcinają: jabłko, gruszkę, marchewkę, buraki, ogórka, brokuła, cukinię, rzodkiewkę. Jajko lubią i gotuję im zawsze w niedzielę, ale makaron wyrzuciły.
W pokarm do kiełkowania, muszę się zaopatrzyć, obecnie sama zrobiłam mieszankę z : pszenicy, prosa i fasoli Mungo - nie ma w niej słonecznika - a ten, im będzie pewnie bardzo smakował po skiełkowaniu.
Dobrze, że jedzą warzywa i owoce. Widzę, że bardzo je lubią. Kalarepy, jeszcze nie dawałam, za to wcinają: jabłko, gruszkę, marchewkę, buraki, ogórka, brokuła, cukinię, rzodkiewkę. Jajko lubią i gotuję im zawsze w niedzielę, ale makaron wyrzuciły.
W pokarm do kiełkowania, muszę się zaopatrzyć, obecnie sama zrobiłam mieszankę z : pszenicy, prosa i fasoli Mungo - nie ma w niej słonecznika - a ten, im będzie pewnie bardzo smakował po skiełkowaniu.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Kaśki nie są na tym forum "popularne"więc się nie dziw-jeszcze Pikaska ma kaśki ale ona wyjechała i teraz chyba sporadycznie tu zagląda.Numer tej mieszanki to chyba 69 nie wiem bo kupuje na giełdzie popakowane do mniejszych,ale są zgrzane więc nic nie wietrzeje.Poczytaj jakich warzyw i owoców nie wolno dawać papugą-to dotyczy wszystkich papug-a co wolno to dawaj i obserwuj.Generalnie kaśki lubią jeść więc pod tym względem nie ma problemu.
Dużo informacji na temat Kasiulek jest na stronie : www.katarzynki.info
- Pikaska
- Ptaki które hoduję: katarzynki, ajmarki cytrynowe
- Kontakt:
Witam wszystkich! Tak, zgadza się, wyjechałam zabierając całą brygadę moich katarzynek. Generalnie są one łakomczuchami. Ziarno przez wiele lat zamawiam luzem, na kilogramy. Sama sobie komponuję, mogę podać proporcje i jakie dokładnie (choć to jest też na http://www.katarzynki.info dział Hodowla ->Odżywianie). Można podawać mieszanki dla wróbliczek. Moje nie jedzą orzechów, twardej kukurydzy. Z gotowych mieszanek sklepowych sporo zostawało, dlatego sama im zaczęłam robić. Należy uważać na nadmiar ziarna obtłuszczającego wątrobę. A takie katarzynki pochłaniają bez reszty (słonecznik, konopie).
Dobrze, że podajesz kiełki i miękki pokarm. Oprócz owoców/warzyw trujących cała reszta jest dozwolona dla katarzynek, czasem ciężko utrafić w preferencje danego osobnika pod tym względem.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i administrację
- aktualinie z UK
Dobrze, że podajesz kiełki i miękki pokarm. Oprócz owoców/warzyw trujących cała reszta jest dozwolona dla katarzynek, czasem ciężko utrafić w preferencje danego osobnika pod tym względem.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i administrację
- aktualinie z UK
"Kropelka miłości znaczy więcej niż ocean rozumu"