Żywienie katarzynek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Żywienie katarzynek

Post autor: Etna » pt lis 07, 2014 20:12

Cały czas się zastanawiam, czy dobrze wybrałam karmę dla moich katarzynek?
Chodzi mi głównie o ziarna podstawowe, jaką powinnam podawać mieszankę?
Różne są informacje na ten temat, im więcej czytam, tym mniej wiem.
Czy, możecie coś doradzić?

Obecnie kupiłam:

DN68(średnia papuga bez słonecznika)
DN93 Zioła Zdrowia Supreme
DN70Mieszanka dla łąkówki Premium
Versele Laga Prestige Premium dla nierozłączki
Versele Laga Prestige Premium dla falistej

wszystko razem wymieszałam i podaję w miseczce.

Do drugiej miseczki sypię zakupioną mieszankę Versele Laga Prestige Premium dla amazonek (z tej widzę, że wyjadany jest głównie słonecznik, granulat ich nie interesuje, kukurydzę prażoną z tej mieszanki wrzucają do poidełka i moczą - wtedy zjadają).

Codziennie mają różne warzywa i owoce, oraz kiełki (robię z pszenicy, prosa i fasoli Mungo).
Bardzo im wszystko smakuje i zawsze coś skubną z zielonek.

Kolega, który pracuje w ZOO (jak zapytałam o żywienie katarzynek) powiedział, że one mają spore dzioby i powinny dostawać mieszanki dla średnich papug.
Tu, na forum w informacji o żywieniu, też widzę : "pokarm dla Nimf i wróbliczek".
Hodowca, od którego je kupowałam komponował sam mieszanki i podawał im dla dużych papug.

Na niektórych stronach, są informacje, że tylko proso - różne rodzaje. Tym się na początku zasugerowałam i chyba wybrałam mieszanki ziaren za drobne.
Już sama mam mętlik w głowie, a chcę, żeby kaśki miały ful wypas.

Jaką Wy byście podali mieszankę dla katarzynek?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn lis 10, 2014 23:51

Moje kaśki jedzą dla średnich papug, ale co jakiś czas daje im miseczkę pokarmu dla nimf i też wcinają.Ja z każdej karmy zabieram prawie cały słonecznik i kiełkuje jak również kupuje ten pokarm do kiełkowania.Kaśki bardzo ładnie jedzą marchew, kalarepkę,buraki,mandarynki czasem pomelo,makaron ....za jajkiem nie przepadają ale coś tam skubią.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Etna

Post autor: Etna » wt lis 11, 2014 09:29

Boguśka a dokładnie, jaki to numer mieszanki ? (ten, dla średnich, który podajesz?).

Dobrze, że jedzą warzywa i owoce. Widzę, że bardzo je lubią. Kalarepy, jeszcze nie dawałam, za to wcinają: jabłko, gruszkę, marchewkę, buraki, ogórka, brokuła, cukinię, rzodkiewkę. Jajko lubią i gotuję im zawsze w niedzielę, ale makaron wyrzuciły.

W pokarm do kiełkowania, muszę się zaopatrzyć, obecnie sama zrobiłam mieszankę z : pszenicy, prosa i fasoli Mungo - nie ma w niej słonecznika - a ten, im będzie pewnie bardzo smakował po skiełkowaniu.

Awatar użytkownika
Etna

Post autor: Etna » sob lis 15, 2014 19:32

Coś, tu strasznie cicho na forum.
Naprawdę, nikt nic nie podpowie? (oprócz Bogusi).

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn lis 17, 2014 18:37

Kaśki nie są na tym forum "popularne"więc się nie dziw-jeszcze Pikaska ma kaśki ale ona wyjechała i teraz chyba sporadycznie tu zagląda.Numer tej mieszanki to chyba 69 nie wiem bo kupuje na giełdzie popakowane do mniejszych,ale są zgrzane więc nic nie wietrzeje.Poczytaj jakich warzyw i owoców nie wolno dawać papugą-to dotyczy wszystkich papug-a co wolno to dawaj i obserwuj.Generalnie kaśki lubią jeść więc pod tym względem nie ma problemu.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Etna

Post autor: Etna » pn lis 17, 2014 19:38

Kupiłam DN30 widzę, że za bardzo się nie różni od DN69, chyba w 69 - jest więcej słonecznika %.
Widzę, że lubią jeść, wcinają właściwie wszystko, co dostaną :-D

Moska
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Moska » czw lut 26, 2015 02:14

Dużo informacji na temat Kasiulek jest na stronie : www.katarzynki.info

Awatar użytkownika
Pikaska
Ptaki które hoduję: katarzynki, ajmarki cytrynowe
Kontakt:

Post autor: Pikaska » wt sty 12, 2016 10:30

Witam wszystkich! Tak, zgadza się, wyjechałam zabierając całą brygadę moich katarzynek. Generalnie są one łakomczuchami. Ziarno przez wiele lat zamawiam luzem, na kilogramy. Sama sobie komponuję, mogę podać proporcje i jakie dokładnie (choć to jest też na http://www.katarzynki.info dział Hodowla ->Odżywianie). Można podawać mieszanki dla wróbliczek. Moje nie jedzą orzechów, twardej kukurydzy. Z gotowych mieszanek sklepowych sporo zostawało, dlatego sama im zaczęłam robić. Należy uważać na nadmiar ziarna obtłuszczającego wątrobę. A takie katarzynki pochłaniają bez reszty (słonecznik, konopie).
Dobrze, że podajesz kiełki i miękki pokarm. Oprócz owoców/warzyw trujących cała reszta jest dozwolona dla katarzynek, czasem ciężko utrafić w preferencje danego osobnika pod tym względem.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i administrację
- aktualinie z UK
"Kropelka miłości znaczy więcej niż ocean rozumu"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Katarzynek”