Nie moge odróżnić samca od samicy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

leowch
Ptaki które hoduję: Papugi faliste

Nie moge odróżnić samca od samicy

Post autor: leowch » czw mar 05, 2015 19:55

Witam.
Miesiąc temu kupiłem papugi faliste była niby parka tak pani powiedziała. Dwa tygodnie temu kupiłem następne dwie. Chciałem sprawdzić czy są to parki wiec wyczytałem o woskówce.
Pierwsza parka to zielona z niebieska jasna woskówka i niebieska z niebieską ciemna woskówka.
Druga parka to żółta z brązową zmarszczoną woskówką i siwa z brązową łagodną woskówka. Miały być dwie pary no i są lecz z 4 papug może wybierze jakąś parę. Codziennie dostają jajko (mieszankę) i powiesiłem budkę. Moje ptaki są jakieś dziwne. Cały dzień siedzą bez ruchu tak jakby baterie im padły. w ogóle się sobą nie interesują. Co prawda rano śpiewają i co godzinę jedzą razem lecz jak widziałem na filmikach nic nie mają ze sobą wspólnego. Proszę o jakieś porady. Jak już się zrobi cieplej papugi pójdą do woliery. Jak na razie siedzą w klatce.

Awatar użytkownika
Kamila
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice — turkus opalin i żółtobrzucha.

Post autor: Kamila » czw mar 05, 2015 20:28

Witaj na forum.

Co do Twojego pytania o płeć: te dwie z brązowymi woskówkami to na pewno samiczki, ten z ciemnoniebieską to na pewno samczyk. Co do tej pierwszej to się nie wypowiem, ale może być to młoda samiczka, której woskówka jeszcze się nie wybarwiła, a jeśli delikatnie wchodzi w fiolet - to młody samczyk.

Poza tym radzę czym prędzej wyjąć budkę, a o rozmnażaniu pomyśleć dopiero wtedy, gdy zarówno Ty i papużki będziecie na to w pełni gotowi. Póki co, niewiele wiesz o swoich ptakach, masz je od niedawna, nawet nie jesteś pewien ich płci. A tym bardziej, że sam zauważyłeś:

Moje ptaki są jakieś dziwne. Cały dzień siedzą bez ruchu tak jakby baterie im padły.

Jeśli są osowiałe, być może są chore. Przeprowadziłeś kwarantannę przed połączeniem parek? W jak dużej klatce aktualnie przebywają?

Rozpoczęcie hodowli to poważna decyzja, ptaki muszą być na to przygotowane i mieć odpowiednie warunki. Ważna jest dieta, stan zdrowia, wiek i wiele innych czynników. Każdy błąd może być przypłacony zdrowiem, a nawet życiem ptaków. Nie warto się spieszyć.

Radzę póki co uzupełniać wiedzę na temat papug, nie tylko w aspekcie rozmnażania. Póki co, ważniejsza jest dla nich odpowiednia, zdrowa dieta oraz właściwa pielęgnacja. Forum to najlepsze źródło informacji, jest też wiele rzetelnych stron internetowych oraz książek, po które warto sięgnąć. Warto też dużo, dużo pytać.

Życzę miłej lektury. :)

leowch

Post autor: leowch » czw mar 05, 2015 21:09

Papugi myślę maja ze mną dobrze bo ich wypuszczam na latanie po czym dobrowolnie same wracaja. Codziennie mają jabłko marchew kiełki wodę oraz wodę w baseniku lecz z niego nie korzystają. Pierwsza parka ma już 1,5 roku. Wiec nie sa młode. Klatka to 120x60x70h. Jak na razie w takiej musza siedzieć. Były juz w wolierze lecz teraz pogoda nie dopisuje. Najczesciej sie biją samice atakuja samce. I mam pytanie odnośnie dźwięków. Czy są gdzies na forum dzwieki papug? Jak miałem kanarki to cos takiego było i wiedziałem czy ptak jest zadowolony czy nie.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw mar 05, 2015 21:42

Nie wiesz ile naprawdę mają, możesz tylko wierzyć w to co mówi osoba sprzedająca lub nie. Dopiero od miesiąca wiesz jaką maja dietę, więc też za krótko na lęgi. W klatce nie rozmnażała bym dwu par, może się polac krew.

leowch

Post autor: leowch » pt mar 06, 2015 09:33

Kupiłem je od starszej pani wiec jej wierze że mają

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt mar 06, 2015 13:48

Wiesz, czym były żywione? I że na 100% nie są spokrewnione?

leowch

Post autor: leowch » pt mar 06, 2015 17:05

Wiem czym i kupiłem dwa samce od pani a samice w sklepie wiec nie sa spokrewnione.

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob mar 07, 2015 00:33

Ale się plączesz w zeznaniach, żeby tylko wyszło na twoje... Podobno od tej pani kupiłeś parkę. Zdecyduj się więc, bo zaczyna być to niepoważne.
To zdrowie samic jest najważnejsze przy składaniu jajek - a kupiłeś je dopiero miesiąc temu (czy dwa tygodnie wedługo nowej wersji zdarzeń) w sklepie (?) więc tak naprawdę nie wiesz w jakim są wieku i dopiero od miesiąca masz kontrolę nad ich żywieniem. A kilkumiesięczna samiczka może już mieć brązową woskówkę co nie znaczy, że ma się ją już dopuszczać do lęgów.
Nie rozumiem tego pędu do rozmnażania... Daj sobie z tym spokój póki co, zdejmij budkę.

leowch

Post autor: leowch » sob mar 07, 2015 15:57

Parka miała być od pani czyli zielona z niebieską jasną woskówka i niebieska z ciemna niebieska woskówka. Ona mówiła ze to para. A w sklepie kupiłem żółtą z brązową pomarszczoną woskówka i siwą z brązową gładką woskówka. I teraz mogę powiedzieć ze mam dwie pary a nie przedtem. tamte dwa samce miesiąc temu a samice dwa tygodnie temu. Chce je rozmnożyć bo mam wolierę i chce tam umieścić wiele ptaków. Mam już 4 faliste oraz 3 przepiórki chińskie. Jeszcze mam zamiar kupić amadynki wspaniałe oraz zeberki. A budki nie mogę zdjąć bo jest na ścianie z płyty wiórowej i jest wycięty otwór i przykręcona od zewnątrz budka wiec odpada.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » sob mar 07, 2015 16:15

Zawsze możesz zatkać czymś otwór do budki, tak żeby tam nie szło wejść <Glupek2>

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob mar 07, 2015 17:51

leowch, nic nie widać na tych linkach. Skopiuj poprawnie.
http://www.garnek.pl/leowch
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob mar 07, 2015 19:45

Mauve ("siwa") jest bardzo młodziutka (samiczka? na zdjęciu widać jasną woskówkę z białym środkiem), daję jej góra cztery miesiące, zielony szek (samica?) jest dorosła (czyli starsza niż 9 miesięcy) ale generalnie zdjęcia są kiepskie, bo walisz światłem w stronę aparatu i nic nie widać. Czy ta lampka zawsze tak świeci do klatki? Nie możesz tak oświetlać, światło powinno być z góry, łagodne a nie takie jak na przesłuchaniu. Kolbę sobie możesz podarować, jest tucząca i niezdrowa. I zabij czymś wejście do klatki, bo przynajmniej jedna z nich to zupełne dziecko.
Jasnoniebieska woskówka oznacza młodą samice, nie samca. Może masz tylko jednego samca...

leowch

Post autor: leowch » ndz mar 08, 2015 08:39

siwa ma brazowa woskówke a srodek niebieski sie robi.

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » ndz mar 08, 2015 09:39

Samiczka. I nie siwa a mauve, to prawidlowa nazwa mutacji.
Zatkałes wejscie do budki? Pozostawienie budki w tym momencie to skrajna nieodpowiedzialnosc

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 08, 2015 10:22

leowch pisze:Parka miała być od pani czyli zielona z niebieską jasną woskówka i niebieska z ciemna niebieska woskówka. Ona mówiła ze to para. A w sklepie kupiłem żółtą z brązową pomarszczoną woskówka i siwą z brązową gładką woskówka. I teraz mogę powiedzieć ze mam dwie pary a nie przedtem. tamte dwa samce miesiąc temu a samice dwa tygodnie temu. Chce je rozmnożyć bo mam wolierę i chce tam umieścić wiele ptaków. Mam już 4 faliste oraz 3 przepiórki chińskie. Jeszcze mam zamiar kupić amadynki wspaniałe oraz zeberki. A budki nie mogę zdjąć bo jest na ścianie z płyty wiórowej i jest wycięty otwór i przykręcona od zewnątrz budka wiec odpada.

Jak masz faliste to odpada dolącznie do nich zeberek i amadyn wspaniałych

leowch

Post autor: leowch » ndz mar 08, 2015 10:46

dlaczego? Zatkałem budke. I co teraz? A może każdą papuge oddzielic do osobnej klatki bo w grupie ich nie mozna trzymac?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 08, 2015 15:21

Nie rozumiesz, faliste trzymamy razem, ale nie dajemy do nich zeberek ani innej drobnej egzotyki bo faliste mogą je zabić, poobgryzać im nogi

leowch

Post autor: leowch » ndz mar 08, 2015 15:46

przeciez to łagodne ptaki. To co moge jeszcze dac do papug?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pn mar 09, 2015 10:38

leowch pisze:przeciez to łagodne ptaki. To co moge jeszcze dac do papug?

faliste łagodne ? masz racje te łagodne papużki potrafią zabić inne młode w budce bo akurat ta budka im sie spodobała, zabiją nawet młode nimfy w budce - jak są razem w okresie lęgowym

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » wt mar 10, 2015 08:22

Jeżeli masz zamiar je rozmnażać to żadnych nie możesz mieć z falistymi, nawet faliste rozdziel, trzymaj parami!! znajoma miała, podkreślam miała kilka par w jednej wolierze i co?? któregoś dnia zniknęła jedna sztuka, znalazła ją w budce z dziurą w brzuchu, najwyraźniej dwóm osobnikom spodobała się ta sama budka i wybuchła wojna... od tego czasu każda para w osobnej klatce...

A nawet jak nie będziesz rozmnażał to faliste niech będą tylko z falistymi...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”