rejestracja papugi po kilku latach
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta większa
rejestracja papugi po kilku latach
Witam,
Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale. Mój problem polega na tym, że nie miałem bladego pojęcia, że papugi trzeba rejestrować. Aleksandrettę większą kupiłem około 7 lat temu od hodowcy. Pamiętam, że jakiś tam dokument od niego dostałem, ale co to było to nie mam najmniejszego pojęcia. Oczywiście już ich nie mam. Niestety, za jakiś czas planuję wyprowadzenie się z kraju i papugę będę musiał gdzieś oddać. I tutaj pojawia się problem- jest ona niezarejestrowana. Czy jest coś, co mogę zrobić w tym wypadku? Gdzie mogę się zgłosić, aby możliwe było jej zarejestrowanie?
Papuga oczywiście posiada obrączkę, więc to chyba znaczy, że już była gdzieś wcześniej rejestrowana i że istnieje w jakiejś bazie danych, czy coś w tym stylu.
Może było to nawet z 10 lat temu. Nie jestem do końca pewny kiedy dokladnie kupiłem Aleksa
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Adrian
Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale. Mój problem polega na tym, że nie miałem bladego pojęcia, że papugi trzeba rejestrować. Aleksandrettę większą kupiłem około 7 lat temu od hodowcy. Pamiętam, że jakiś tam dokument od niego dostałem, ale co to było to nie mam najmniejszego pojęcia. Oczywiście już ich nie mam. Niestety, za jakiś czas planuję wyprowadzenie się z kraju i papugę będę musiał gdzieś oddać. I tutaj pojawia się problem- jest ona niezarejestrowana. Czy jest coś, co mogę zrobić w tym wypadku? Gdzie mogę się zgłosić, aby możliwe było jej zarejestrowanie?
Papuga oczywiście posiada obrączkę, więc to chyba znaczy, że już była gdzieś wcześniej rejestrowana i że istnieje w jakiejś bazie danych, czy coś w tym stylu.
Może było to nawet z 10 lat temu. Nie jestem do końca pewny kiedy dokladnie kupiłem Aleksa
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Adrian
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Obraczka nic nie znaczy, nie ma wymogu obrączkowania tego gatunku a ewidencja rejestracji jest imienna - na nazwisko osoby rejestrującej a nie wg. nr obrączek, nie ma ogólnopolskiej bazy danych rejestrowanych papug.
Nie ma dokumentu wiec jej nie zarejestrujesz
Nic nie zrobisz, możesz ptaka komuś przekazać, trzymanie bez dokumentów to wykroczenie sprzedaż ptaka bez dokumentów to przestępstwo
Nie ma dokumentu wiec jej nie zarejestrujesz
Nic nie zrobisz, możesz ptaka komuś przekazać, trzymanie bez dokumentów to wykroczenie sprzedaż ptaka bez dokumentów to przestępstwo
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
wojtek, [po tylu latach ? ale mozna spróbować o ile to obrączka związkowa
Ale hodowca raczej nie trzyma kopi dokumentów o wylęgu z lat ubiegłych bo po co mu one ?
Nawet jak je znajdzie to bardzo wątpliwe aby jakieś starostwo zarejestrowało ptaka na tak stare papiery - na rejestrację wg. przepisów mamy 2 tygodnie od nabycia ptaka
Ale hodowca raczej nie trzyma kopi dokumentów o wylęgu z lat ubiegłych bo po co mu one ?
Nawet jak je znajdzie to bardzo wątpliwe aby jakieś starostwo zarejestrowało ptaka na tak stare papiery - na rejestrację wg. przepisów mamy 2 tygodnie od nabycia ptaka
-
- Ptaki które hoduję: Żako Nimfy
Może podepne się pod temat znalazłem ptaka, wszelkie próby odnalezienia właściciela zawiodły to co mam teraz zrobić żeby problemów nie było? Rosół ugotować
dotarłem nawet do hodowcy to powiedział że musiałem chyba źle odczytać z obrączki a pozatym to on nie trzyma papierów, i tak se żyjemy razem nie zbyt zgodnie z prawem 

- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
Jeżeli nie prowadzisz hodowli zarobkowej, nie obnosisz się z tym, że masz papugę bez dokumentów, nie rozmnażasz jej to z jakiej racji ktoś mógłby na Ciebie donieść i zrobić problem?
To samo dotyczy osobie której przekażesz ptaka, jeżeli będzie to dla niej domowy pupil to i ona nie powinna się przejmować
To samo dotyczy osobie której przekażesz ptaka, jeżeli będzie to dla niej domowy pupil to i ona nie powinna się przejmować
-
witam,
zadzwoniłem do urzędu ochrony środowiska we Wrocławiu, aby się dowiedzieć co zrobić w tej sytuacji. I pewien pan powiedział, że po roku lub dwóch (nie był pewny) sprawa się przedawnia i już nie jest wykroczeniem posiadanie niezarejestrowanego ptaka. Z drugiej strony- jaki to ma sens, kiedy nikt nie wie, czy ptaka nabyłem wczoraj, czy 10 lat temu.
Udało mi się odczytać obrączkę. Więc tak - nie mam pojęcia co oznaczają te litery i cyfry, więc podam je dokładnie tak jak były zapisane na obrączce.
AZ12673 (pionowo) P09 (poziomo) 0 3 0 (z dużymi odstępami pionowo) 8,5 (pionowo)
P.S. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie najlepiej oddać ptaka w dobre ręce? Problem polega na tym, że Aleks jest nie do końca oswojony, więc jako rodzinny pupil nie ma szans. Czy jest możliwość, aby przygarnął go jakiś hodowca, czy na to raczej nie ma co liczyć?
zadzwoniłem do urzędu ochrony środowiska we Wrocławiu, aby się dowiedzieć co zrobić w tej sytuacji. I pewien pan powiedział, że po roku lub dwóch (nie był pewny) sprawa się przedawnia i już nie jest wykroczeniem posiadanie niezarejestrowanego ptaka. Z drugiej strony- jaki to ma sens, kiedy nikt nie wie, czy ptaka nabyłem wczoraj, czy 10 lat temu.
Udało mi się odczytać obrączkę. Więc tak - nie mam pojęcia co oznaczają te litery i cyfry, więc podam je dokładnie tak jak były zapisane na obrączce.
AZ12673 (pionowo) P09 (poziomo) 0 3 0 (z dużymi odstępami pionowo) 8,5 (pionowo)
P.S. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie najlepiej oddać ptaka w dobre ręce? Problem polega na tym, że Aleks jest nie do końca oswojony, więc jako rodzinny pupil nie ma szans. Czy jest możliwość, aby przygarnął go jakiś hodowca, czy na to raczej nie ma co liczyć?
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
PawelHH pisze:Jeżeli nie prowadzisz hodowli zarobkowej, nie obnosisz się z tym, że masz papugę bez dokumentów, nie rozmnażasz jej to z jakiej racji ktoś mógłby na Ciebie donieść i zrobić problem?
PawelHH, wystarczy że znajdzie się sąsiad któremu będzie przeszkadzał głos ptaka i doniesie na takiego gościa i co problemy murowane - to tylko przykład.
- LUKA
- Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
- Kontakt:
twoja alexa jest z 2009 i jest z niemiec jak chcesz to podam ci imie i nazwisko hodowcy
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl
- Al
- Kontakt:
to nic nie da, bo tam te ptaki nie wymagają rejestracji i nie dostaniesz żadnego dokumentu, bo go nie ma, jedynie umowa kupna sprzedaży wchodzi w grę i na jej podstawie mozna ptaka zarejestrować
- LUKA
- Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
- Kontakt:
Al, jak nic nie da nie dostajesz żadnej umowy tylko potwierdzenie pochodzenia i na ten papier rejestrujesz a tak na marginesie nr AZ jest przypisany dla hodowcy na cały kraj a członkowie dostają książke gdzie są podane wszystkie nr i podane adresy
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl
-
LUKA, jak to z Niemiec? jak to jest możliwe, jeśli kupiłem ją w Polsce?
Witam, kupilem papugi świergotki seledynowe parke kolo 22 pazdziernika 2014 roku dostalem dokumenty rejestracyjne co mam z nimi teraz zrobic jak juz minelo tyle czasu? mam isc do starostwa i zarejestrowac te papugi pomozcie co zrobic.
wlasnie mam wpisana date 22 pazdziernika 2014 roku i ta date wpisal ten Pan co sprzedal mi papugi i tam widnieje jego podpis i co w takim przypadku?
nic w tym dokumencie nie pisalem zadnej daty otrzymania ani nic, widnieje tylko moje nazwisko i adres i mam pytanie czy ten Pan co sprzedal papugi zglasza do starostwa ze mi je sprzedal i podaje moje dane ?
nic w tym dokumencie nie pisalem zadnej daty otrzymania ani nic, widnieje tylko moje nazwisko i adres i mam pytanie czy ten Pan co sprzedal papugi zglasza do starostwa ze mi je sprzedal i podaje moje dane ?
- Al
- Kontakt:
Martin pisze:nic w tym dokumencie nie pisalem zadnej daty otrzymania ani nic, widnieje tylko moje nazwisko i adres i mam pytanie czy ten Pan co sprzedal papugi zglasza do starostwa ze mi je sprzedal i podaje moje dane ?
to nie jest jego obowiazek tylko Twój, jeżeli on je miał już zarejestrowane to je wyrejestrował ale nie podaje sie wtedy do kogo trafiły
jak masz tylko dokument rejestracyjny od poprzedniego właściciela a nie dostałeś dodatkowo dokumentu o pochodzeniu ptaków - świadectwa wylęgu -to możesz mieć trudnosci z ich rejestracją.
Najlepiej sam idz do starostwa i zapytaj - czasami nie czepiają się że ustawowy termin rejestracji / 2 tygodnie/ minął i rejestrują bez problemów
Mam wszystkie dokumenty, zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli i dokument rejestracyjny, wiec teraz musze do starostwa by zarejestrowali na mnie, boje sie tylko ze te papugi nabylem w zeszlym roku w pazdzierniku i duzy czas uplynal mam nadzieje ze nie zaplace przez to kary czy cos.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Martin pisze:mam nadzieje ze nie zaplace przez to kary czy cos.
Kary nie zapłacisz bo starostwo nie jest od karania jedynie co mogą to odmówić ci rejestracji.
Ja na twoim miejscu skontaktowałbym sie z tym hodowcą moze ma jeszcze orginały tych dokumentów wtedy problem znika bo wypisze ci nowy dokument z aktualną datą.