Jajka na dnie klatki a nie w budce
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
- Kontakt:
Jajeczko zniesione poza budką lęgową
Nie wiem co sie dzieje ale moja Nimfa któraś samica złożyła jajko na ziemi w wolierze ale mają budki jeszcze 2 wolne.Co wy o tym myślicie??Co jej sie stało 

Ostatnio zmieniony wt mar 15, 2011 05:31 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty, nimfy, faliste, rozelle, modrolotki, lilianki, swiergoty, ksiezne walli, nierozlaczki
- Kontakt:
jest to tez mozliwe ze w nocy zniosla na ziemi bo niemogla trafic do budki legowej ja mialem takie przypadki ze gubily jajka lub niosly na podlodze w nocy ale wzielem zapalilem na noc mala lampke i juz niemam z tym klopotow bo ptak moze sie nieraz w nocy sploszyc i moze nietrafic do budki legowej i zawsze wkrecam na noc 25V zarowke i niemam z tym problemu w czasie legow ptaki maja dostep do jedzenia w nocy bo jest widno 

Cześć nimfa mojego męża zniosła 3 jajka. Na dnie klatki nie w budce i siedzi na nich ,juz ponad tydzień ale sama. Samiec wcale nie chce a gdy podchodzi do niej blizej to go dziobie. Czy ona da rade sama wysiedziec te jajka, boje się by nie zdechła.Dodam ze schodzi z nich aby sie tylko na jeść na pić iznowu siada.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Zdarzają się samce które olewają obowiązki ojcowskie, nie zmusisz samca do wysiadywania. Widocznie nie chce siedzieć w takim miejscu. Musisz podjąć decyzję, czy pozwoisz samiczce samej zając się maluchami. W dodatku nie wiadomo czy jajka są zalężone, jezeli nie to po kłopocie, za jakiś czas samiczka je zostawi.
Witam,
Od niecałych dwóch lat mam papużkę nimfę. Gdy przyszła do mojego domu miała podobno 2 miesiące. O jej płci dowiedziałam się po tym, jak zaczęła znosić jajka. Od jakiegoś czasu znosiła je bez przerwy. Doradzono nam, żeby przyprowadzić jej towarzystwo. W ten sposób od 2 tygodni ma nowego "kolegę". Początki były średnie, ale widać, ze już się do siebie przekonały. Do tego kupiliśmy i zamontowaliśmy jej budkę lęgową. Jednak ona wciąż znosi jajka na dnie klatki, w budce raczej nigdy nie była. Zastanawiam się dlatego, czy to kwestia czasu, żeby zaczęła z niej korzystać do znoszenia i wysiadywania? Czy jakoś ją zachęcić do wejścia tam? Niestety nie znam się za dobrze na papugach
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Od niecałych dwóch lat mam papużkę nimfę. Gdy przyszła do mojego domu miała podobno 2 miesiące. O jej płci dowiedziałam się po tym, jak zaczęła znosić jajka. Od jakiegoś czasu znosiła je bez przerwy. Doradzono nam, żeby przyprowadzić jej towarzystwo. W ten sposób od 2 tygodni ma nowego "kolegę". Początki były średnie, ale widać, ze już się do siebie przekonały. Do tego kupiliśmy i zamontowaliśmy jej budkę lęgową. Jednak ona wciąż znosi jajka na dnie klatki, w budce raczej nigdy nie była. Zastanawiam się dlatego, czy to kwestia czasu, żeby zaczęła z niej korzystać do znoszenia i wysiadywania? Czy jakoś ją zachęcić do wejścia tam? Niestety nie znam się za dobrze na papugach

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Ostatnio zmieniony czw lut 21, 2013 05:33 przez zim, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
zim, Radzę przeczytac temat o pierwszych lęgach http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2619
A tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 5290#45290 dowiesz się o budkach.
A tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 5290#45290 dowiesz się o budkach.
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna
witam mam dwie aleksy siedza w jednej kladce nie widać żeby się kopulowaly ale sa jajka które samica sklada na dnie kladki wlozylem je do budki ale zadno nie jest zainteresowane tymi jajkami ani za bardzo sobą co robic mieliście takie problemy samica 4 lata samiec około 2 co robic
??????

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
A kiedy założyłeś im budkę lęgową? I czy jest założona w klatce?
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
witam wojtku budke zalozylem ponad miesiąc temu budka jest zalozona na zewnątrz klatki tzn zdjelem jedne drzwiczki wlot dopasowałem do umożliwienia im wejścia budka robiona tak jak mowiliscie mi na forum samiec tak jak by się jej bal ulega jej przy miskach i te jajka mnie ciekawią czemu nie w budie i siadac na nie niechce masakra
a może to wina ze dostają swierze gałązki drzew jabłoni brzozy jerzyny do gryzienia rozlupuja je na drobne kawałki
a może to wina ze dostają swierze gałązki drzew jabłoni brzozy jerzyny do gryzienia rozlupuja je na drobne kawałki
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Nie , to nie wina gałązek, dobrze ze je podajesz. Myślę że samiec jest jeszcze za młody i jak na razie nie wykazuje zainteresowania budką. Z tych jajek co już zniosła samica i tak nic nie będzie. Musisz czekać cierpliwie na drugie podejście ptaków do lęgu. Budki nie zdejmuj niech wisi cały czas.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
dziekuje wojtku będę obserwowal ptaki i czekal caly czas samiec ma obroze jeszcze może nie do końca rozwinieta a może jeszcze jest zahamowany bo na początku dostawal wpierdziel od samicy poza klatka i teraz taki do nie nie bardzo ufny ale czas pokaze co będzie mam nadzieje ze dopasują się razem ze sobą bo juzniemam koncepcj co robic