Identyfikacja papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nie hoduję żadnych, ale obserwuję je w papugarni
Oglądałam zdjęcia żako. Pasuje żako zatokowe lub kongijskie, bo oba mają czerwone ogony i czarne dzioby. Głowa chyba bardziej podobna do zatokowego,ale oba gatunki według mnie są bardzo trudne do odróżnienia.
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Wygląd prawie identyczny, tylko trochę większe i zachowanie trochę inne. Tak wyczytałem. Może ktoś się wypowie kto ma czysto gatunkowo zatokowe. Ale to chyba nie możliwe.
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Nic do tematu nowego nie wniosę, bo na żako się kompletnie nie znam. Tyle, co teoretycznie więc nie będę wymyślał. Gdzieś czytałem ,że różnią się w pierwszym etapie wychowywania , ale teraz nie mogę znaleść gdzie 

- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Fufu91, dziwny ten artykuł, piszą, że to jedne z najłagodniejszych papug
, a gdzie żako Liberyjskie ? Bo ja zawsze wiedziałam, że są Kongijskie i Liberyjskie. Miałam kiedyś dwa żako i ni jak się ten artykuł ma do moich doświadczeń z nimi.

-
Ten artykuł jest beznadziejny. Spłyca bardzo temat moim skromnym zdaniem
. Zachowania, behawioryzm żako to temat rzeka. (żako - rzeka, ale mi się rymnęło) :) .

- Fufu91
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna, amazonka modrobrewa
No wlasnie ja tez żyłam w przekonaniu, ze sa Kongijskie i Liberyjskie:) przypadkiem trafiłam na ten artykuł szukając info o wcześniej wspomnianym Żako Zatokowym :) Jeżeli chodzi o sama treść to faktycznie jest 'beznadziejny'. Wkleilam go ze względu na to jak podzielili Żako :)
Kakadu różowe
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
sprawdz sobie tutaj co to za papugi
http://domar.edu.pl/natur.php?strona=zw ... gaduly&s=1
http://domar.edu.pl/natur.php?strona=zw ... gaduly&s=1
-
I to by zamykało sprawę moje guru
ma racje jak zwykle. Chyba, że zrobisz zdjęcie papugi jakiej "świat jeszcze nie widział''
, wtedy wszyscy będziemy mieli zagadkę.

-
- Ptaki które hoduję: nie hoduję żadnych, ale obserwuję je w papugarni
Ta strona o papugach jest ciekawa, ale jak się nie wie co to za rodzaj można się pogubić. W papugarni jest ponad 40 gatunków papug. W większości to ptaki jeszcze młode i być może nie mają jeszcze wszystkich cech upierzenia charakterystycznego dla danego gatunku.
Jest tam kilka wielkich ar, które lubią na mnie siadać aż ręce bolą od ich ciężaru (podobno ok. 1,5-2kg). Spróbuję zgadnąć gatunki-jak źle to niech ktoś poprawi. Ta wielka czerwona to zielonoskrzydła, a zielono-niebieskie to araruny?
Jest tam kilka wielkich ar, które lubią na mnie siadać aż ręce bolą od ich ciężaru (podobno ok. 1,5-2kg). Spróbuję zgadnąć gatunki-jak źle to niech ktoś poprawi. Ta wielka czerwona to zielonoskrzydła, a zielono-niebieskie to araruny?