Nimfy w wolierze zewnętrznej.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Argus
Ptaki które hoduję: Nimfy

Nimfy w wolierze zewnętrznej.

Post autor: Argus » ndz lut 12, 2017 17:43

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy nimf i innych papug.
Mam dwie nimfy (samce) w wolierze zewnętrznej wysokiej 2m szerokiej 2m głębokiej 1m.
Woliera ma z tyłu i przodu siatkę, a boki i dach z poliwęglanu. Na zimę tył woliery jest ocieplony folią i kocem a przód zakładanymi dość szczelnie płytami poliwęglanowymi. Tak więc jest dobrze osłonięta przed wiatrem i dodatkowo dogrzewana grzejnikiem olejowym, który nie dopuszcza do spadku temperatury w wolierze poniżej ok. +3 stopni.
Moja żona zaczęła jednak rozważać zabranie do końca zimy ptaków do domu, gdyż jest jej ich żal, że może jest im zimno. W domu miałyby klatkę i były wypuszczane przez większą część dnia.
Ja jestem raczej przeciwny takiemu przenoszeniu ptaków w środku zimy, gdyż wydaje mi się, że przywykły do niższych temperatur i będzie to dla nich szok ja trafią w +22 przez całą dobę. Zaznaczam, że jest to ich trzecia zima w wolierze i nigdy nic im nie dolegało.
Bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o wyrażenie opinii na temat takiej "przeprowadzki".

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz lut 12, 2017 18:33

Masz rację. Zabezpiecz tylko żeby nie było przeciągów.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Namor
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna

Post autor: Namor » ndz lut 12, 2017 19:30

nie widzę potrzeby przeprowadzki. Nie zawsze żony nasze mają rację.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn lut 13, 2017 15:48

szoku by nie dostały, najwyżej zaczęły by sie pierzyć, ale po co przenosić, zima ma sie niedługo skończyć

Argus
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Argus » śr lut 15, 2017 20:06

Dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu o bezcelowości przenoszenia papug. Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”