Zakup papugi

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

kuba3d6
Ptaki które hoduję: brak

Zakup papugi

Post autor: kuba3d6 » śr lut 15, 2017 18:25

Witam,
Jako że to mój pierwszy post na forum, to chciałbym się serdecznie przywitać, a jednocześnie prosić o pomoc.
Zacznę od tego że mam już podstawową wiedzę jak wygląda opieka nad papugą, jako dziecko posiadałem papużki Faliste, a później także Nimfe, który była z nami niesamowicie zżyta jednak pewnego dnia po prostu "odeszła".

Teraz sam mam już dziecko i chciałbym kupić dla nas jakiegoś domowego przyjaciela.
Zastanawiam się na gatunkiem który byłby dla nas najbardziej odpowiedni, a najbardziej martwię się o warunki lokalowe, niestety mieszkam w bloku, w dodatku w takim gdzie są dziwnie "cienkie" ściany, więc moje pierwsze pytanie brzmi, czy papugi takie jak jakieś mniejsze Ary Severa, Nobilis, Maracana, lub Amazonki są bardzo hałaśliwe ? Oczywiście wiem że dużo zależy od charakteru konkretnego ptaka, a także od tego jak go wychowam, ale jakieś skłonności gatunkowe chyba występują ?
W kwestii mieszkaniowej, moja druga zagwozdka to czy mieszkanie w bloku wystarczy takiej papudze do polatania, czy nie będzie po prostu za małe ?

Pytanie drugie, mój synek ma dwa lata, obawiam się czy papuga nie będzie dla niego niebezpieczna. Czy ktoś stosował takie połączenie, małe dziecko i w miarę duża papuga ?

Pytanie a właściwie warunek trzeci, z żoną która także chce i będzie zajmować się papugą, pracujemy na zmianę, tzn ona jest w domu od rana do 16, a ja jestem od 16 do rana, no i dziecko oczywiście praktycznie non stop w domu. Potrzebuje więc papugę która będzie tolerowała więcej niż jednego opiekuna. Wyjazdy na dłuższy okres czasu praktycznie nam się nie zdarzają, są to może dwa tygodnie w ciągu roku.

Próbowałem czytać na temat wymienionych przez mnie papug i wydają mi się one najbardziej odpowiednie jednak proszę o pomoc osób które mają więcej wiedzy na ten temat.

Serdecznie Pozdrawiam :)

Rysiek
Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa

Post autor: Rysiek » śr lut 15, 2017 21:21

Jeśli Ci chodzi o papugę w tym typie, jak napisałeś to polecam pionę niebieskogłową. Spełnia wszystkie :-) Twoje kryteria.

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » śr lut 15, 2017 22:45

Tylko kurcze piona mi i żonie za bardzo wizualnie, a chcielibyśmy mieć zwierzę która nam się będzie podobało. Jak wygląda sprawa z Arą Severa, lub Amazonką Niebieskoczelną, czy to są bardzo głośne ptaki, czy jak kupią młodą to powinno dać się ją wychować tak żeby nie budziła sąsiadów o 4 rano ? Powiem szczerze, że to byłby główny problem, bo jeżeli chodzi o hałas w dzień to mam to w nosie, sąsiedzi zostawiają w domu psy który pół dnia ujadają, to papuga też może dołożyć coś od siebie :P

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw lut 16, 2017 06:18

Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Rysiek
Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa

Post autor: Rysiek » czw lut 16, 2017 08:23

Niestety nie ma tak w świecie papug - piękna, kolorowa, a jednocześnie idealna. Piona jest naprawdę cichą papugą w porównaniu do innych.Mieszkam w bloku, a sąsiedzi gdybym się nie chwalił, to nie wiedzieli by, że mam papugę. Zero problemów behawioralnych. Jest przyjacielska dla wszystkich, nawet obcych.

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » czw lut 16, 2017 09:37

Zdaje sobie sprawę że nie ma papugi idealnej. Dziękuję za wasze propozycje. Jednak chciałbym coś usłyszeć na temat papug o których pisałem. Czy to jest tak że one się kompletnie nie nadają do trzymania w mieszkaniu, czy jednak da się je wychować tak żeby nie przeszkadzała za bardzo sąsiadom.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Rysiek

Post autor: Rysiek » czw lut 16, 2017 10:44

To czekaj cierpliwie, na pewno odezwą się posiadacze takich papug. Ja tylko pisze o tej, którą mam i znam :-)

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » czw lut 16, 2017 13:58

Czekam czekam :) zakup i tak planuje dopiero za jakiś czas.
Czy istnieją jeszcze jakieś inne fora polskojęzyczne o tematyce papuziej, warte uwagi.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lut 16, 2017 14:28

kuba3d6,niewiele Ci pomogę ale wygląd papugi nie jest jednoznacznym wykładnikiem zakupu, zwłaszcza gdy w domu jest małe dziecko.
Przede wszystkim najpierw powinieneś poczytać, przeanalizować, odrzucić za i przeciw, a chodzi głownie o charaktery, indywidualną dla każdego osobnika psychologię ptaków jak i ich wymagania.
Ara nobilis viewtopic.php?f=184&t=3294&hilit=ara+nobilis
3 strony - viewtopic.php?f=184&t=1256
Poszukaj informacji i w innych źródłach <luzik> Nasi userzy mają raczej bardziej pospolite papużki

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » czw lut 16, 2017 15:30

A co sądzicie o hodowcy ze strony papugi.com.pl, ma profil na youtube papuzia telewizja. Praktycznie we wszystkich filmach jako bardzo dobry wybór papugi uważa ary. Szczególnie dla dzieci. Podkreśla ich intelegencje, towarzyskość itd.

Czy jest to osoba godna zaufania, czy po prostu chce sprzedać jak nawięcej najdroższych papug.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lut 16, 2017 16:55

chce sprzedać, ary nie sa dla dzieci

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » czw lut 16, 2017 17:06

Moja amazonka niebieskoczelna mnie nie budzi, ale pokrzyczeć sobie lubi w ciągu dnia, ma takie napady krzyku, średnio dwa razy w ciagu dnia i jest to dosyć głośny krzyk. Ale w porównaniu do innych amazonek, to podobno i tak jest grzeczna, bo oratrix znajomej robi jej codziennie o świcie pobudki, ja tego nie znam i obym nie poznała <mruga>

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » czw lut 16, 2017 18:32

Figa dziękuję za zdanie kogoś kto posiada taką papugę. Powiedz mi jak wygląda sprawa jej zachowania wobec innych członków rodziny w szczególności dzieci i obcych ?
Czy te jej codzienne krzyki to takie długie arie, czy raczej chwilowe ?

Gdzie kupiłaś swoją papugę ? Są jacyś hodowcy Amazonek lub Ar w okolicy trójmiasta ? Sprawdzałem już temat polecanych hodowców i niestety nic interesującego nie znalazłem na pomorzu niestety, a chciałbym się przejechać, zobaczyć na żywo jak to wygląda, porozmawiać.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pt lut 17, 2017 08:06

Ja kupowałam w Legionowie koło Warszawy, co do krzyku to są to takie napady i nie trwają cały dzień, takie kilka, kilkanaście ale bardzo głośnych. Jest to najczęściej rano jak już widzi, że ja wstałam, i później tak około 17 stej jak przychodzi mąż, to raczej forma takiego nawoływania i zwrócenia na ną uwagi.
Mam ją od pisklaka i uczyłam od małej tolerancji dla obcych i męża, i sprawa wygląda na razie tak, że nie atakuje bez powodu obcych, chyba, ze ją chcą złapać itp., czasami to nawet jak ktoś się zachowuje bardzo spokojnie i ja ją podam jemu na rękę, to idzie. Mąż stara się też codziennie przynajmniej raz ją ponosić ( żeby utrzymać kontakt ), co do dzieci to nie pomogę, ale myślę, że to zależy od dzieci.
Woliera dla amazonki musi być bardzo obszerna, szczególnie chodzi tu o szerokość, amazonki bardzo lubią się bawić i muszą mieć do tego miejsce.

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » pt lut 17, 2017 12:33

Myślałem o takiej klatce: https://pedrorico.pl/pl/p/Villa-Emma-Antik-/23029114, z tym że przez większość dnia papuga i tak mogłaby być po za nią.

Wbrew temu co mi radzicie coraz poważniej myślę o Arze Severa, oglądałem dużo filmów na YT z tą papugą, niestety większość w obcych językach, ale z tego co widziałem to wygląda na spokojnie i niezbyt głośne zwierze.

Aneta
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Aneta » wt lut 21, 2017 14:24

kuba3d6,

Witaj Kuba, podobnie szukam ptaka dla całej rodziny (dzieci w wieku 2 i 6 lat) i też skłaniam się ku Ara Severa

pozdrawiam, Aneta

Namor
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna

Post autor: Namor » wt lut 21, 2017 14:50

Zakup Ary Severa lub Amazonki niebieskoczelnej do mieszkania w bloku i z małymi dziećmi to chory pomysł. Prędzej czy później wyjdzie to Wam bokiem. Najgorsze jednak to, że nie przyjmujecie do wiadomości mądrych rad osób doświadczonych z tego forum.

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » wt lut 21, 2017 15:08

Namor pisze:Zakup Ary Severa lub Amazonki niebieskoczelnej do mieszkania w bloku i z małymi dziećmi to chory pomysł. Prędzej czy później wyjdzie to Wam bokiem. Najgorsze jednak to, że nie przyjmujecie do wiadomości mądrych rad osób doświadczonych z tego forum.

Tylko że na razie ani jedna osoba nie napisała dlaczego to jest zły wybór. Jedynie hodowcy piony polecił pionę, a hodowca senegalki senegalke. Nie padło ani jedno zdanie dlaczego amazonka czy ara się nie nadaje. Co więcej rozmawiałem z osobami które posiadają zarówno Are jak i Amazonke i w bloku i z dziecki i się nie żalili że im źle. Więc słucham czemu Ara/Amazonka to zły wybór.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt lut 21, 2017 18:11

kuba3d6 pisze:hodowca senegalki senegalke.

mam 3 pary senegalek dzikich w bloku i nie słychać ich. Nikt nie mam żadnych pretensji. Okresowo jest ich o 5-8 szt. więcej.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

kuba3d6

Post autor: kuba3d6 » wt lut 21, 2017 18:29

Ale ja nie pytam czemu senegalke. Tylko dlaczego nie are czy amazonke. Bo na razie jedyne co slysze to nie bo nie i to od osob ktore tych patkow nigdy nie mialy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”