Nasiona z karmy dla papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nie hoduję żadnych, ale obserwuję je w papugarni
Nasiona z karmy dla papug
Ciekawa jestem, co jest w karmie dla papug. Oczywiście chodzi mi głównie o nasiona oprócz dyni, słonecznika i różnych orzechów. Po wizytach w papugarni za każdym razem w kieszeniach, a nawet za ubraniem znajduję różne nasiona wrzucone tam wcześniej przez ptaki. Czy można zidentyfikować te nasiona? Zdjęcie jest powiększone, a nasiona mają kilka milimetrów długości.
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Krokosz barwierski ( Carthamus tinctorius), zwany popularnie kardi. Bywa też nazywany mylnie białym słonecznikiem. Jest bardzo chętnie zjadany przez większość papug.
-
Przez kilka wizyt w papugarni ptaki zostawiły mi sporo ziaren w kieszeniach i zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Początkowo miałam dać je gołębiom, ale skoro są to mało znane rośliny postanowiłam je posiać. Ciekawe, co z nich wyrośnie.
Część z tych nasion znam, ale niektóre widzę po raz pierwszy. Czy wszystkie dobrze je zidentyfikowałam?
Część z tych nasion znam, ale niektóre widzę po raz pierwszy. Czy wszystkie dobrze je zidentyfikowałam?
-
Nigdy nie widziałam całych nasion ryżu. Czy ryż paddy to ten sam, co zwykły jedzony przez ludzi tylko w łupinach?
Ciekawa jestem, jak wyglądają słoneczniki o białych pestkach. Te, co jadłam zawsze były czarne lub biało-czarne.
A tak wyglądają teraz pestki z dyni przyniesione w marcu. 3 sztuki wysiane w połowie miesiąca już niedługo będą takie duże jak te 2 z początku marca. To pewnie z powodu wysokiej temperatury na dworze.
Ciekawa jestem, jak wyglądają słoneczniki o białych pestkach. Te, co jadłam zawsze były czarne lub biało-czarne.
A tak wyglądają teraz pestki z dyni przyniesione w marcu. 3 sztuki wysiane w połowie miesiąca już niedługo będą takie duże jak te 2 z początku marca. To pewnie z powodu wysokiej temperatury na dworze.
-
Czy to nasiona pszenicy? A pozostałe nasiona? Te zielone, to chyba jakiejś rośliny strączkowej. Oczywiście tak jak poprzednio to nasiona z karmy dla papug. Na wszystkich zdjęciach ziarna są kilka razy powiększone.
A tak wygląda krokosz posiany pod koniec marca. Podobno to piękny kwiat.
A tak wygląda krokosz posiany pod koniec marca. Podobno to piękny kwiat.
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Następne to sorgo czerwone i pszenica pszenica zwykła ozima
Krokosz to roślina lecznicza, więc jak urośnie to się uzdrowisz a i bluzkę będziesz mogła pięknie ufarbować. 

-
Na trzecim zdjęciu jest sorgo białe nazywane też dari
, na czwartym jakaś roślina strączkowa. Muszę poszukać. Wygląda na ciecierzyce (cieciorkę) ale mogę się mylić.