Czym zabezpieczyć drewno w klatce?

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
eyelieah
Ptaki które hoduję: 22.04 stałam się właścicielką pierwszej falki po dłuuuuuuuuuuugiej przerwie

Czym zabezpieczyć drewno w klatce?

Post autor: eyelieah » sob kwie 22, 2017 17:53

Minęło osiem lat i postanowiłam wrócić do swojego pomysłu. Zbudowałam klatkę z regału Kallax z Ikei, antyramy z plexi oraz kilku metrów lin i garści gwoździ. Zamieszkał w niej nowy papug, na razie jedna falka.

77x42x40
Obrazek

Przednia i tylna ściana są ruchome w szynie i można je zdemontować. Tylna ściana posiada otwory wentylacyjne, przednia jest z plexi i zapobiega wydostawaniu się łusek z ziaren oraz piór na mieszkanie, które nie jest szczególnie duże :) Zamontowane liny są oczywiście w 100% naturalne a roślinka sztuczna.
Pilnie poszukuję Aleksandrett Śliwogłowych nie dalej niż 100 km od Gdańska!

Andriu81
Ptaki które hoduję: nimfa,aleksandretta wieksza
Kontakt:

Post autor: Andriu81 » sob kwie 22, 2017 19:01

Do tego pojemnika pasuje tylko ten sztuczny kwiatek...zwierzaka bym tam zadnego nie wsadzil. Sympatyczna falka powiesi sie na tych linach z rozpaczy jak jej tego pojemnika nie zamienisz na klatke dla ptaka;

Awatar użytkownika
eyelieah
Ptaki które hoduję: 22.04 stałam się właścicielką pierwszej falki po dłuuuuuuuuuuugiej przerwie

Post autor: eyelieah » sob kwie 22, 2017 20:13

A czym się to Twoim zdaniem różni od klatki poza brakiem rdzewiejących krat? Bardzo chętnie przyjmę krytykę, byleby była konstrukrywna.
Czytałam to forum dość długo i z tego co wyczytałam liny konopne oraz bawełniane były akceptowane do tworzenia rzeczy dla paputów. Z założenia 'klatka' ma być miejscem dla ptaka do nocowania a nie do spędzenia całego życia, przynajmniej ja z takiego wychodzę.

Andriu81
Kontakt:

Post autor: Andriu81 » sob kwie 22, 2017 20:40

Pleksa zacznie sie rysowac,parowac itp; Wentylacja dobra ale dla ptasznika a ptak w czyms takim bedzie sie dusil i kisil dotaktowo w piorach ,resztach pokarmu itp bo przeciez wypasc nie moze;). Liny sa ok jako dodatek tez daje swoim ale ptak musi miesc galezie w klatce i po za nia tez... Ja tez wlasnie wybieram klatki bo szykuje sie do przeprowadzki i ptaki czesciej beda zamykane ¨(obecnie mam katy w oknach i jedna w klatce tylko je a dwie pozostale siedza tylko jak ja jestem w pracy ...)a ze Alexa glownie spozywa swierzyne wiec chlapie i smieci masakrycznie. Dla dobra sciany rozwazam te opcje http://www.lowbudgetvoliere.nl/papegaaien-volieres/ polecili mi te klatki znajomi ktorzy maja zako i dwa gwarki wiec temat smecenia znaja doskonale.

PS. jestem w pracy wiec sorry ze troche chatycznie napiane;

Awatar użytkownika
eyelieah

Post autor: eyelieah » sob kwie 22, 2017 21:00

Jeżeli chodzi o pleksę to widziałam to rozwiązanie u kilku hodowców i uznałam za skuteczne, jeżeli chodzi o utrzymanie higieny wokół klatki ale i wewnątrz. Co do wentylacji to dziur jest dużo, więc przewiew jest, szczególnie, że przednia "szyba" nie jest sciśle przylegająca. Wyczytałam, że papużkom nie służą przeciągi, a mam bardzo małe mieszkanie i często siedzę przy otwartym oknie, wiec wydało mi się to dobrą opcją :( Gałązki też są, z jabłonki, ale na razie dwie na dnie. Planowałam z większej ilości porobić lądowska na zewnątrz. Mam dość duży ogród (choć mieszkam w bloku) i myślałam nad wolierką zewnętrzną na lato, ale z drugiej strony zależy mi na oswojeniu paputa i zastanawiam się, czy jak zazna dużo przestrzeni to czy nie zdziczeje?

Andriu81
Kontakt:

Post autor: Andriu81 » sob kwie 22, 2017 22:10

Ja expertem od papug nie jestem ale rozne zwierzeta goscily w moim domu i na logike zapraszajac jakies pod dach zapoznajesz sie z jego potrzebami czy sprostasz zapewnic ?! Ja bym nie trzymal ptaka w pudelku zreszta nic cieplo krwistego ... Te galazki na podlodze maja mu imitowac australijska sawanne?;) Co do przestrzeni to raczej wyjdzie na zdrowie a jak sie oswoi to bedzie oswojony. Chyba ze mylisz oswojony a zniewolony? Falki sa male i tanie to ich pech bo ludzie traktuja je niepowaznie a to ineligene bestie o duzch potrzebach psychofizycznych... Znajdz najlepiej jakiegos fascynata tych
ptakow i popytaj jak zapewnic Twojej papudze wlasciwe warunki. Pozdrawiam;

Rysiek
Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa

Post autor: Rysiek » ndz kwie 23, 2017 11:02

Pleksa , czy inne szkło akrylowe nie nadaje, się na klatkę dla papug. I nigdy się z tym nie spotkałem powód jeden "dobrostan" ptaka. Najważniejszy kontakt z otoczeniem i swoim opiekunem. Komunikuj się z kimś przez szybę to zrozumiesz. Ta papuga prędzej czy później dostanie "świra'. Owszem ludzie trzymają różne ptaki w tzw. witrynach o zaletach i wadach nie będę pisał. Gdy ma się papugę w domu to powiem dosłownie jak na.rał to trzeba sprzątnąć. Kup :-) Dysona V8 to rozwiąże twoje problemy z sprzątaniem po skrzydlatym przyjacielu ( starałem się nie być zgryźliwy i najmundrzejszy tyko doradzić) :-)

Awatar użytkownika
eyelieah

Post autor: eyelieah » ndz kwie 23, 2017 12:37

Andriu81 pisze:Falki sa male i tanie to ich pech bo ludzie traktuja je niepowaznie a to ineligene bestie o duzch potrzebach psychofizycznych... Znajdz najlepiej jakiegos fascynata tych
ptakow i popytaj jak zapewnic Twojej papudze wlasciwe warunki.

Na pewno nie traktuję posiadania papugi niepoważnie, szczególnie że to przyjaciel na kilkanaście lat. Zależy mi na tym, żeby żył długo i szczęśliwie, dlatego cenię sobie Wasze uwagi na forum.
Jesteście w stanie wskazać mi jakiegoś fascynata właśnie tego gatunku na forum? Chętnie zagadam :)

Rysiek pisze:( starałem się nie być zgryźliwy i najmundrzejszy tyko doradzić) :-)

Przekaz zrozumiałam i będę działać, zgryźliwości i wymundrzania się nie odczułam ;)

Myślę o tym, żeby wymienić w takim wypadku front na coś w tym stylu:
Obrazek
z drzwiczkami, a z plexi zostawić wąski pasek na samym dole (jakieś 3cm), żeby łuski nasion się nie wysypywały na zewnątrz.

Rysiek
Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa

Post autor: Rysiek » ndz kwie 23, 2017 16:32

Jeśli się nie obraziłaś na mnie to marudzę dalej . Idziesz w dobrym kierunku. I jak się uparłaś na formę skrzynkową, a najlepsza była by klatka, to brnijmy dalej.Są w sprzedaży różne fronty. Mają różne wymiary i otwory. Można przyciąć. Zrobiłem w życiu wiele klatek wiec mogę doradzić, ale może na pw , bo to rozległy temat. Jeśli chcesz odezwij się.

Awatar użytkownika
eyelieah

Post autor: eyelieah » ndz kwie 23, 2017 17:37

Rysiek pisze:Jeśli się nie obraziłaś na mnie to marudzę dalej .

W żadnym wypadku! Odezwałam się na PW.

Andriu81
Kontakt:

Post autor: Andriu81 » ndz kwie 23, 2017 19:09

Tak trzymac :) http://www.garnek.pl/forum/faliste masz milosnikow falek
,a swoja tez morzesz pokazac. Pozdrawiam;

Awatar użytkownika
eyelieah

Post autor: eyelieah » pn kwie 24, 2017 18:13

Dzięki, na pewno zajrzę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”