Pierwsze dni w domu

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Tekanu
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Pierwsze dni w domu

Post autor: Tekanu » ndz lip 30, 2017 21:56

Witam serdecznie. Zakupilem recznie wykarmiona amazonke niebieskoczelna. Czy to normalne ze papuga recznie wykarmiona jest jeszcze wobec mnie odrobine zdystnsowana? Daje sie poglaskac po brzuszku i wchodzi na palec choc srednio chetnie jeszcze. Jest tez dosc cicha i spokojna choc to moze byc spowodowane tym ze byla zmęczona gdy przybyla do domu.

Mam jeszcze pytanie czy papuge mozna pstryknac w dziób gdy ta gryzie lub dziobie aby dac jej znac ze tak nie wolno oraz czy wolno przytrzymać jej lapki gdy siedzi na rece aby nie odleciala(kciukiem). Hodowca powiedzial rowniez ze gdyby sie wystraszyla i latala po klatce to aby nie zrobila sobie krzywdy powinno sie ja zlapac "na sile" ale tylko jeśli sama sie nie uspokoi po chwili. Czy rady od hodowcy sa poprawne czy lepiej ich nie stosować?

Ps. Czy papuge recznie karmiona mozna wyjac z klatki reka? W sensie zeby usiadla na palcach i wtedy, czy lepiej dac jej w klatce sppkoj

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » czw sie 03, 2017 09:59

To pstrykanie w dziób to jest mit, robi więcej złego niż pożytku, papuga zacznie bać się Twojej ręki, nierób tego. Na rękę zabieraj ją jak najbardziej i to często, nigdy nie przytrzymuję mojej siłą za łapki jak mi siedzi na palcach, ona musi wiedzieć, że jak poczuje zagrożenie to odfrunie, musisz budować wzajemne zaufanie, jak będzie robić coś złego, to mów stanowczo np. FE, albo NIEWOLNO, one są mądre i szybko to załapie.
Niebieskoczelne są dosyć ciche, nie robią często hałasu, moja jak już do niej przyjdę to sobie czasami głośniej pośpiewa, a potem tak około 17 stej jeszcze raz jak mąż chce oglądać TV :).
Pamietaj, że amazonki nie mogą dostawać takiej samej karmy jak np. Zako, one muszą jeść mniej tłusto, prawie wcale słonecznika, orzechy tylko okazjonalnie np. jeden na tydzień, migdały można podawać po jednym raz dziennie. Muszą jeść dużo owoców i warzyw, dwa razy dziennie do miseczki rano i wieczorem powinny dostać właśnie owoce i warzywa.

Tekanu

Post autor: Tekanu » czw sie 03, 2017 12:56

Dziekuje za odpowiedz. Już od drugiego dnia zmienilem zachowanie i moja papuga moze odleciec z reki kiedy chce i przyleciec kiedy chce. Pstryczka w dziob nie dostaje, czasami tylko jak "ugryzie" mocno palec to niestety ale zabiore reke szybko i sie troche boi( wiem ze tak sie uczy ze gryzieniem mnie przegoni). Je przede wszystkim owoce i troche mieszanki dla duzych papug(niby dla amazonek).

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » czw sie 03, 2017 13:51

Ta mieszanka jest dosyć dobra http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/pokarm ... ?rrec=true, ja ją jeszcze wzbogacam mieszankami suszonych owoców i warzyw ( ale takimi dla gryzoni, bez cukru )
Podaję jej też granulat, moja je go bardzo chetnie więc ziarno jest tylko urozmaiceniem diety. Z granulatów ja podaję ZuPreem i Harisson.

Tekanu

Post autor: Tekanu » pt sie 04, 2017 00:09

Dokladnie ta sama mieszanke dostaje moja papuga. Granulat także jej podaje jednak nie chce go narazie jeść. Chyba jeszcze sie do niego nie przyzwyczaila.
Mam jeszcze pytanie. Czy gdy delikatnie lapie mnie dziobem za palec ale sam ruch jest gwaltowny to mam to traktowac jako atak lub probe odstraszenianie?

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » pt sie 04, 2017 08:21

Jak robi to delikatnie, to jest to próba odstraszenia, moja mnie czasami też dziobie, ale nie jest to mocne i ja wtedy nie odsuwam ręki, widzi, że się jej nie boję i przestaje, mówię wtedy do nie niewolno, albo fe, wypowiadam to jednak stanowczo i ona wie, ze robi źle.
Co do granulatu to można go też moczyć, często im w tej postaci smakuje, ale ja jak chcę, żeby moja czegoś nowego spróbowała, to jem ( albo udaję, że jem ), w jej obecności i tym się bardzo zachwycam, nawet udaje jak już jest bardzo ciekawa co tam jem, że to niby nie dla niej, ale jej to tak podsunę, żeby myślała, że sama ukradła i w ten sposób ją wiele rzeczy nauczyłam jeść, bo ona jest bardzo zachciewna i bardzo ciekawska. Nawet ostatnio jak była przeziębiona to tak podawałam lek wymieszany z białym serem.

Tekanu

Post autor: Tekanu » pt sie 04, 2017 13:54

A czy to normalne ze ona czasami ma taka jakby faze adhd? Macha wtedy lepkiem i tak jak by gryzie sie po skrzydlach.

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » pt sie 04, 2017 16:18

Tekanu pisze:
pt sie 04, 2017 13:54
A czy to normalne ze ona czasami ma taka jakby faze adhd? Macha wtedy lepkiem i tak jak by gryzie sie po skrzydlach.
Na to pytanie nie odpowiem, może ktoś inny, bo moja tak nie robi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"AMAZONKI"”