Nowa papuga nie chce jeść

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

locarno
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Nowa papuga nie chce jeść

Post autor: locarno » ndz gru 02, 2018 10:09

Witam. Zakupiłem wczoraj papugę falistą. Problem polega na tym, że papuga siedzi na dole klatki w kącie i nie chce jeść, ani pić. Wysypałem trochę ziarenek na spód klatki i coś tam skubała, ale nie dużo. Wody też nie chce pić z tego co zauważyłem (ma ją na spodku na dole klatki, i w pojemniku na wodę). Na noc naturalnie ustawiła się na najwyższy patyk i nic się nie działo. A dzisiaj rano znów siedzi w kącie. Jak ją przekonać, do jedzenia i picia z pojemników ? Powinienem dać jej jeszcze czas ?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz gru 02, 2018 10:18

Ptak jest w stresie , dlatego tak się zachowuje. Daj mu kilka dni na zapoznanie z nowym otoczeniem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » ndz gru 02, 2018 10:37

Stres na bank robi swoje. Ile ta papużka ma miesięcy ?? Bo widać wyraźnie, że napewno ma za sobą pierwsze pierzenie i jest 100% samcem.

locarno
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Post autor: locarno » ndz gru 02, 2018 22:59

Nie wiem ile dokładnie ma miesięcy. Kupiłem ją od prywatnego hodowcy. Oczka ma jeszcze całe czarne. Wiedziałem, że nie jest to całkiem młoda papuga, ale zależało mi na samcu. U całkiem młodych osobników nie można tego rozpoznać.

Już dzisiaj pod koniec dnia zachowywała się swobodniej. Póki co pije ze spodka na dole klatki i je, to co jest na ziemi, więc jest dobrze <smile>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”