Ile powinna spać papuga ?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

locarno
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Ile powinna spać papuga ?

Post autor: locarno » pt gru 21, 2018 21:50

Witam. Mam pytanie odnośnie czasu snu papugi. Wiadomo, że teraz po godzinie 15 robi się ciemno, dla papugi. Oczywiście oświecam światło i papuga dalej "funkcjonuje". Około godziny 20-21 idzie do klatki spać pomimo włączonego światła. Pytanie brzmi, czy stanie się coś jak papuga będzie siedzieć od momentu kiedy zrobi się ciemno, do rana ? Czy zbyt długi sen (siedzenie po w ciemności) może jej zaszkodzić ? Przy okazji chciałbym zapytać ile powinna spać papuga ?

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » sob gru 22, 2018 14:14

papuga śpi ile chce ( o ile nie wykazuje oznak choroby) , zasadniczo powinno się używać lamp uv by przedłużyć im dzień w zimie, by nie zapadła na depresję :) albo pomysleć o przeniesieniu klatki w miejsce, gdzie życie toczy się najdłużej w domu - dla zdrowia psychicznego.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz gru 23, 2018 17:28

lampy używamy tylko 2-3 godziny ona ma imitować promieniowanie słoneczne, po to aby organizm wytworzył wit. D i nie służy do przedłużania dnia świetlnego, bo ptak może siedzieć w takim oświetleniu jak ludzie- to jest przedłużenie dnia swietlnego a nie świecenie lamąa uv

locarno
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Post autor: locarno » ndz gru 23, 2018 19:59

A taka lampa UV ma być nad klatką, czy w miejscu, gdzie papuga przebywa poza klatką ? O jakiej porze dnia przeprowadza się takie doświetlanie ?

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » czw gru 27, 2018 10:18

locarno pisze:
ndz gru 23, 2018 19:59
A taka lampa UV ma być nad klatką, czy w miejscu, gdzie papuga przebywa poza klatką ? O jakiej porze dnia przeprowadza się takie doświetlanie ?
Najlepiej nad klatkę, ale musi być tak, aby mogła też się schronić przed tym światłem. Najlepiej skierowane na jedną z żerdek, wtedy ona wybiera czy chce się doświetlać.
Ja osobiście takiej lampy nie posiadam, ale przyznam, że kiedyś o tym myślałam, może kiedyś zakupię.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw gru 27, 2018 22:54

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”