Czy samica musi miec młode?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Patryk1
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Patryk1 » śr sie 29, 2007 20:44

Witam a ja mam takie pytanko. Miałem parę lęgową rozelli białolicych i niestety zdechła mi samiczka dokońca nie wiem czemu wiosną weszła do budki myśłałem że będzie składać jaja ale po 3 dniach jak nie wychodziła to zajrzałem do budki a ona już tam leżała.Kupiłem mu nową samiczkę ale wydaje mi sie że mu nie spasowała.Czy to za wcześnie na nową partnerkę??????
Patryk

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr sie 29, 2007 20:56

Jeżeli dokupiłeś samiczke i połączyłeś te ptaki teraz to one raczej nie będa wykazywały żadnego zainteresowania sobą.
Jeżeli się nie biją to nie jest źle.

Rozelle teraz powinny się pierzyć i typowego zainteresowania drugą płcią u nowych partnerów się nie obserwuje.

Na wiosnę lub troszkę wcześniej(jak trzymasz je w domu, czy ciepłym w miarę miejscu) gdy zaczną buzować hormonki a papugi są w odpowiednim wieku powinny wykazać zainteresowanie sobą i wtedy powinno byc oki to znaczy samiec będzie tokował a samica mu powinna ulec.

Rozelle nie są wybredne co do wyboru partnera i jak przebywaja razem jakiś czas to w okresie legowym powinny sparować sie bez większych problemów.

Czekaj więc do wiosny, powodzenia. Ps. samiczka, która padła mogła mieć problemy ze zniesieniem jajka, szkoda że nie było sekcji. Pozdrawiam

Patryk1
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Patryk1 » śr sie 29, 2007 21:45

Dzięki juz myslałem że sie niezgrały ze sobą.Ok poczekam do przyszłego roku ja je trzymam w wolierze zew ale na zime je chowam
Patryk

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr sie 29, 2007 21:58

Patryk1 pisze:ja je trzymam w wolierze zew ale na zime je chowam
Ale nie chowaj ich do ciepłego pomieszczenia a najwyżej do jakiegoś nieogrzewanego. Jak po jesiennym pierzeniu na zewnątrz schowasz je do zbyt ciepłego to znów zaraz się mogą spierzyć i cykl życiowy(roczny) się rozreguluje. Pozdrawiam

Patryk1
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Patryk1 » śr sie 29, 2007 22:09

to znaczy ja je daje na zimę do środka ale tam jest nieogrzewane.Mój ojciec kiedyś miał tam gołębnik tam jest taki wylot na pole tak że tam jest niezaciepło w zimie tak 5 stopni na plusie to chyba może być. Będe ja tam trzymał z innymi papugami mam nadzieje że sie polubią i że sie niebędą biły.To jest duże pomieszczenie ma 6m na 5m
Patryk

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla rozelli”