Rudosterka Fred
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Rudosterka Fred
Figa będę kupowac naraz tyle karmy ponieważ mam również nimfy. Nimfą zwykle kupowałem versele laga prestige, ale tutaj wyczytałem że Deli nature jest lepsza.
Jak pytałem o te muszelki to chodziło mi o te z naszego morza haah ;
Jednak nie daje ptaszka muszelek :) dziękuję za odpowiedzi
Jak pytałem o te muszelki to chodziło mi o te z naszego morza haah ;
Jednak nie daje ptaszka muszelek :) dziękuję za odpowiedzi
Witam dzisiaj od hodowcy dowiedziałem się że są 4 malce, hodowca mówił że ptaszki bardzo szybko rosną. Nie mogę się doczekać kiedy jeden z tych Malcow trafi do mojego domu, dzisiaj zrobiłem zerdki z brzozy do nowej klatki ( 94 72 40 wys dl szer) którą będę zamawiać 2 tyg przed przyjazdem Freda do domu. Karmę już wiem jaka będę kupowac narazie zamówię mniejsza porcje dla nimf i falistych, ale potem zamówię więcej odrazu dla rudosterki
Dodam zdjęcia swoich ptaszkow (nie są to wszystkie zdjęcia, chętnie wstanie post że wszystkimi swoimi zwierzakami ale nie wiem czy można)
Faliste Nimfy Kota Maszke Pieski (owczarki niemieckie)
Ksenka Ksenka i Neronik
Mój najlepszy przyjaciel Neri Chętnie bym opisał wszystkie swoje zwierzęta ale nie wiem czy komuś będzie się chciało to czytać jeśli tak to napiszcie
Dodam zdjęcia swoich ptaszkow (nie są to wszystkie zdjęcia, chętnie wstanie post że wszystkimi swoimi zwierzakami ale nie wiem czy można)
Faliste Nimfy Kota Maszke Pieski (owczarki niemieckie)
Ksenka Ksenka i Neronik
Mój najlepszy przyjaciel Neri Chętnie bym opisał wszystkie swoje zwierzęta ale nie wiem czy komuś będzie się chciało to czytać jeśli tak to napiszcie

Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2019 22:37 przez Bercicki, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam, mam pytanie jakie rośliny doniczkowe są nie szkodliwe dla papug? Aktualnie mam pusty parapet ale chciałbym go jakoś zapełnić, nie wiem jakie mogę dać tam roślinki. Najlepsze były by jakieś liściaste bez kwiatów, i będę chciał dac obok klatki około 3 roślinki takie żeby papuga mogła obgryzac. Jakieś propozycje?
Starałem się znaleźć taki temat ślę nie znalazłem jesli jest taki temat to proszę o linka
Starałem się znaleźć taki temat ślę nie znalazłem jesli jest taki temat to proszę o linka
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Bardzo słabo się starałeś :
żywienie papug : http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 a tam mnóstwo tematów
min. trujące rośliny doniczkowe http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 150&t=1574
szkodliwe dzikie rosliny http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?f=150&t=619
rośliny, które sami możemy wyhodować w domu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 150&t=1034
i wiele, wiele innych przydatnych tematów, w których możesz dopytać jeśli nie znajdziesz odpowiedzi.
Jest subforum : -Ogólnie o papugach i innych ptakach-Papugi w internecie-
Tam znajdziesz masę różnych innych informacji. I proszę : zadaj sobie nieco trudu i poczytaj bo to nie boli :(
żywienie papug : http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 a tam mnóstwo tematów
min. trujące rośliny doniczkowe http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 150&t=1574
szkodliwe dzikie rosliny http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?f=150&t=619
rośliny, które sami możemy wyhodować w domu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 150&t=1034
i wiele, wiele innych przydatnych tematów, w których możesz dopytać jeśli nie znajdziesz odpowiedzi.
Jest subforum : -Ogólnie o papugach i innych ptakach-Papugi w internecie-
Tam znajdziesz masę różnych innych informacji. I proszę : zadaj sobie nieco trudu i poczytaj bo to nie boli :(
Krysia dziękuję bardzo za pomoc, ale masz rację ponieważ przekazałem forum ale nie dokładnie, następnym razem poszukam lepiej :)
Witam, mam pytanie odnośnie tego, że w marcu będę kupować ręcznie karmioną rudosterke zielonolice. Wiem że nie jestem wstanie zapewnić jej opieki na 24h.
Moje pytanie jest takie czy papazka może spędzić 5h sama? Wypuszczona w pokoju? A resztę czasu że mną czy dokupić jej partnera? I czy jak dokupie jej towarzysza to się ode mnie odsunie?
Moje pytanie jest takie czy papazka może spędzić 5h sama? Wypuszczona w pokoju? A resztę czasu że mną czy dokupić jej partnera? I czy jak dokupie jej towarzysza to się ode mnie odsunie?
Co sądzicie o tym konciku dla Freda? Są to jak narazie początki, obok pierwszego placu pojawi się drugi. Dojdą tez różne zabawki jakieś dzwoneczki i piłeczki. Dodam jeszcze że palc zabaw sam dzisiaj zrobiłem :)
pochwalę się zdjęciem rudosterki od hodowcy. 
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Jak możesz sobie pozwolić finansowo na dwie papużki, to kup odrazu dwie. jeśli będą to papugi ręcznie karmione to napewno się od Ciebie nie odsuną. one zawsze lubią towarzystwo człowieka, a gdy Ciebie nie będzie, to spokojnie nawet i cały dzień zajmą się sobą i nie będą się nudzić.Bercicki pisze: ↑ndz lut 17, 2019 12:15Witam, mam pytanie odnośnie tego, że w marcu będę kupować ręcznie karmioną rudosterke zielonolice. Wiem że nie jestem wstanie zapewnić jej opieki na 24h.
Pamiętaj jednak, że podczas Twojej nieobecności w domu, papugi muszą być w klatce, a nie poza nią, bo to dla ich bezpieczeństwa. Jak jesteś w domu to klatka jak najbardziej powinna być otwarta, żeby miały możliwość lotu i zabawy poza nią, ale to powinno być pod Twoim nadzorem.
Stojak jak najbardziej fajny :).
Figa bardzo dziekiuje :) miło że stojak się podoba w weekend będę robić inny jakis ciekawszy pozdrawiam cieplutko
Agata82 Dzisiaj przeglądałem ten post i dopiero zauważyłem że napisałaś. Dziękuję że palc się podoba włożyłem w niego trochę pracy. Jeśli chodzi o Ruffiego to widziałem film na yt. No cóż Ruffi woli pańcie niż jakiś tam plac ahahah
Kolejne zdjęcia mojej dzidzi
Mam jeszcze pytanie czy rudosterki zielonolice opalinowe różnia się od żółtobrzuchej?
Kolejne zdjęcia mojej dzidzi
Mam jeszcze pytanie czy rudosterki zielonolice opalinowe różnia się od żółtobrzuchej?
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
opalinowa i żółtobrzucha to to samo. Ja używam zawsze nazwy opalinowa bo żółtobrzucha jest jakaś muląca. Dużo osób używa nazwy "rudosterka żółtobrzucha" i to wygląda jakby był inny gatunek a tak wcale nie jest. Do tego wcale ona nie ma żółtego brzucha bo jest czerwony. Według mnie chyba się wzięła od angielskiego "yellow sided" i ciężko jest to dosłownie przetłumaczyć na polski, ale chodzi w niej o żółtą pierś a nie brzuch. W angielskim jakoś nie ma tego problemu i nikt nie traktuje jej jako oddzielny gatunek. A na polskich stronach już parę razy się spotkałam o "zielonolicych i żółtobrzuchych"
Agata82 Moja ma być żółtobrzucha :)
Nowe zdjęcia od hodowcy

Witam dzisiaj zacząłem budować woliere (3 m długości, 2m wysokości, 1 m szerokość) do woliery będzie dołączony taki jakby,, domek'' (1,5 długości, 1,5 szerokość, 2 m wysokości) będzie on cały odbudowany i papugi będę tak wlatywac np gdy będzie im zimno.
Mam pytanie czy mogę w niej trzymać Nimfy, Faliste, modrolotki, i rozelle białolica lub zamiast rozeli aleksandretta obrożna?- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Rozelle są bardzo agresywne, chociaż ja ich nigdy nie miałam to jednak czytałam tutaj o ich morderczych skłonnościach
Mocno aleksandrett nie znam bo też ich nie miałam ale zerknęłam w książkę, że niby można ją trzymać z innymi ptakami, też mniejszymi. Nie wiem tylko czy modrolotki można trzymać z innymi ptakami. Szukałam tylko w książkach, bo internet masz 

Dziękuję Rozalka:) Tak mam internet i codziennie czytał o papugach 

Witam Dzisiaj zacząłem robić klatkę dla mojej rudosterki myślę że jest ok. Klatka nie jest jeszcze skończona, ma ona wymiary 1m długości, 1m wysokości, 50 cm szerokości. W klatce muszę założyć jeszcze kawałek siatki i dorobić drzwiczki.
Co o niej myślicie? :v Dodam jeszcze zdjęcie rudosterek od hodowcy robione wczoraj
Co o niej myślicie? :v Dodam jeszcze zdjęcie rudosterek od hodowcy robione wczoraj

- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
z daleka nie widzę, ale wydaje mi się, że siatka ma duże oczka - ja gdzieś czytałam,że powinno być 15, max 19 mm dla rudosterek. Ale może zdjęcie nie oddaje rzeczywistości , bo i klaka wydaje się większa niż piszesz :)