kopulacja u młodziutkiej nimfy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
kopulacja u młodziutkiej nimfy
Witam miesiąc temu kupiłam samiczke młodej nimfe. Sprzedający powiedziała że ma 3 -4 miesiące ,ale bardzo się zdziwiłam gdy zobaczyłam ze gdzieś od 2-uch tygodni ona sama podchodzi do samca i go prowokuje do kopuacji . On wcale się nie sprzeciwia / wkoncu facet
/,nie ma dnia aby nie było bara bara nawet 2-3 razy dziennie .Czy to normalne u tak młodych nimf czy ona może jest starsza.

Jeśli ma tyle ile mówisz to według mnie to za szybko, nimfy powinny się rozmnażać gdy będą miały około roku. A maja budke?
nie właśnie im nie dałam bo się boje że ona naprawde jest za młoda, dlatego jestem ciekawa w jakim wieku samiczka nimfy może zaczać kopulować
No jak mówiłem bezpiecznie będzie gdy będzie miała około roku, dobra dietę ogólnie warunki, nimfa czuje wiosnę :) Jeśli będą się kopulowaly to jajeczko będzie. Ile się już kopuluja być może już będzie jajko?
to co jaj mam zrobić?
Nigdy nie mailem takiej sytuacji niech wypowie się ktoś inny
może napisz do kogoś na priv np do Wojtka

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Ptak jest w tym wieku który podawała ewa ewcia , to nie ulega wątpliwości. Mam z tego samego gniazda samczyka który już zaczyna tokować. Kiedyś miałem podobny przypadek, z 3-rzy miesięczną samicą kopulował dorosły samiec. Ptaki rozsadziłem i nic z tego nie było.
Bercicki, sama kopulacja nie świadczy o tym że będą jajka, jak coś piszesz i doradzasz to najpierw się zastanów.
Bercicki, sama kopulacja nie świadczy o tym że będą jajka, jak coś piszesz i doradzasz to najpierw się zastanów.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
ok to Panie Wojtku ja myślałam sobie aby nic narazie nie robić ciesze się że się polubiły z Pana samczykiem a jak samiczka będzie miała rok lub 1,5 to wstawić budke dobrze myśle ?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Jak samiczka będzie już miała rok wtedy już będzie można wsadzić budkę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Jeśli samiczka jest młoda to uważaj. Moja młodziutka spodobałą sie samcowi i bez budki lęgowej chciała złożyć jajka .dostała jednak zaparcia jaja, weterynarz ją uratował ale cierpiała bardzo, miałą około roku, a nimfy podobno mogą się rozmnażac od 1,8 roku.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
do zlozenia jajka przez samiczke nie potrzeba jest kopulacja, samotne samiczki tez jajka znoszą, nimfy zdolne do legów sa w wieku min. rok, choc samiczka jajka moze znosic predzej, na to nie mamy wpływu