Dziwne zachowanie Piony

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Re: Dziwne zachowanie Piony

Post autor: marcin19800 » śr maja 20, 2020 11:03

Moje papugi uwielbiaja obgryzać kijki dosłownie je niszczą. wierzba świeża jest chyba za miękka, chociaz każda aktywnośc dzioba jest ważna. zobacz sobie te kijki https://www.zooplus.pl/shop/ptaki/akces ... azki/31519 ja w większosci kupuj te większe ale widze, że teraz są niedostępne.

Przemo90
Ptaki które hoduję: Piona niebieskogłowa

Post autor: Przemo90 » śr maja 20, 2020 11:30

Mam kilka podobnych- nawet na nie nie spojrzy. 😔
Widzę, że najbardziej odpowiada mu brzoza, jednak tak jak pisałem- zajmie się nimi może z minute i zostawia lub wyrzuca.

arczer90
Ptaki które hoduję: Piona łuskowana

Post autor: arczer90 » śr maja 20, 2020 12:09

A wizyta rzeczywiście była konieczna? Bo to dość młody ptak i nie mówię, że było to nie potrzebne, aczkolwiek jestem zaskoczony

Przemo90

Post autor: Przemo90 » śr maja 20, 2020 12:23

Niestety była.
Nie wiem czemu tak zaniedbał sobie dziób, mimo iż cały czas ma dostęp do wszelkiego rodzaju ścierniw.
Pani doktor powiedziała, że albo skupił się na pierzeniu, albo może być to wada, przez co nie daje rady go zetrzeć.
Załączniki
_20200520_121732.JPG
Tak wyglądał dziób przed przycięciem

arczer90

Post autor: arczer90 » śr maja 20, 2020 12:30

Rzeczywiście widać, że jest za długi. Dobrze zrobiłeś. Może też być tak, że on sam nie wie, że powinien go ścierać, ale za to nie dam sobie ręki uciąć.

Najłatwiej byłoby go pewnie zachęcić do zabawy czymś twardym np skorupki od orzechów włoskich. Dla pewności możesz je wyparzyć we wrzątku.

Na pw wyślę Ci link do zagranicznego forum. Świetne miejsce, dużo właścicieli pion i do tego aktywnych użytkowników. Może tam Ci pomogą, albo chociaż znajdziesz jakieś użyteczne info.

PS. Piękny ptaszor :-D

Przemo90

Post autor: Przemo90 » śr maja 20, 2020 21:28

Dziękuję bardzo za pomoc, zaraz zabiorę się do studiowania tego forum.😊

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » czw maja 21, 2020 07:37

Czy miała robione badania na wirusy ? Pytam, bo w niektórych groźnych chorobach, przerost dzioba może być jednym z objawów.

Przemo90

Post autor: Przemo90 » czw maja 21, 2020 09:50

Nie miał. Ale nawet o tym nie wiedziałem. W następny poniedziałek mam się zgłosić do kontroli to zrobie badania.
Teraz mi się przypomniała jedna sytuacja. Niecałe 2 miesiące temu, gdy papug skubał sepie odłamał mu się malutki kawałek dzioba. Od tamtego czasu nie chce zbytnio go ścierać.
Arczer90- pomysł z orzechami włoskimi to strzał w dziesiątkę. Gdy tylko je zobaczył to wpadł w euforie. 😊
Figa- nie miałem pojęcia, że przerost dzioba może być objawem choroby. Znów dowiedziałem się czegoś nowego. Zwrócę na to uwagę weterynarzowi przy wizycie kontrolnej.
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. ☺️☺️

arczer90

Post autor: arczer90 » czw maja 21, 2020 09:56

Super, cieszę się, że pomogło. Możesz mu np połączyć sepie z orzechami na sznurku, może przy okazji zacznie skubac też sepie.

Przemo90

Post autor: Przemo90 » czw maja 21, 2020 09:59

Bardzo dobry pomysł.
Jutro mam wolne więc zajmę się tworzeniem nowych zabawek. Narazie musi sobie dać rady tak:
Załączniki
_20200521_095755.JPG

arczer90

Post autor: arczer90 » czw maja 21, 2020 11:01

Super i powodzenia! Polecam również drewienka kwadratowe, może nie są zbyt twarde, ale moja papuga również lubi się nimi bawić. Ja używam sisalowego sznurka praktycznie do wszystkich zabawek.

Awatar użytkownika
JustynaJ
Ptaki które hoduję: Piona

Post autor: JustynaJ » pt maja 22, 2020 00:26

Cześć:) bardzo się cieszę, że wybrałeś ten cudowny gatunek:). Dopiero trafiłam na ten wątek, bo dawno się nie logowałam, ale podejrzewam, że ogarnąłeś już pierzenie i troszkę pierwsze przejawy hormonalne u tych ptaszków( na trochę większy ogień przygotuj się gdzieś za rok i jeszcze później za rok i tak co pół roku :) ). Jeśli chodzi o dziób to ta nadmierna keratynizacja się często zdarza - i faktycznie często to jest brak ścierania( np u moich młodszych pion brzoza nie była atrakcyjna - atrakcyjne były na maksa miękkie drzewa z odłażącą korą jak np topola, wierzba. ps na czarnym bzie nic nie zetrą i pamiętaj, że czarny bez to naprawdę stare gałęzie muszą być, żeby nie zaburzać zdrowia ptaszorów). Wg mnie bez sensu jeździć z papugą do obcięcia dzioba( szczególnie taka młodą) - ale pokaż na wszelki wypadek zdjęcie. I powiedz co on je?takie menu zapodaj, jak dasz radę to takie tygodniowe szczegółowe.

Przemo90

Post autor: Przemo90 » pt maja 22, 2020 10:32

Witam. :)
Jeśli chodzi o jedzenie to tak:
Z owoców i warzyw dostaje marchew-, burak- (codziennie), jabłko+, gruszka+, ogórek-, cukinia-, kiwi+, maliny+, borówki amerykańskie-, jeżyny+, sałata lodowa+, kapusta pekińska+, pomidor+, (te plusy i minusy oznaczają co chętniej je) banan (zje, ale tylko z ręki). Czasem dam mu też pomarańcze, ale nie bardzo mu podchodzi. Mimo wszystko staram się mu dawać wszystko, żeby się do tego przekonał.
Owoce i warzywa mieszam mu z kiełkami (tak co 2- 3 dni) lub mieszanką grochów do gotowania (też co 2- 3 dni). Dostaje to na zasadzie 1 dzień- same owoce i warzywa, 2 dzień- dodaje mu kiełki, 3 dzień- dodaje gotowany groch, także codziennie ma małe zmiany.
Suchy pokarm dostaje 3 rodzaje mieszanek (według zaleceń hodowcy)
Mieszanka z orzechami, mieszanka z suszonymi owocami i mix dla papug afrykańskich (hodowca powiedział, że gdy papużka będzie miała już rok, to zmienić ten mix afrykański na mix dla papug południowo amerykańskich). Codziennie inny. Do suchej karmy dosypuje mu granulat G14 tropical.
Jeśli masz jakieś sugestie co do zmian w diecie chętnie się z nimi zapoznam i w miarę moich możliwości, wprowadzę w życie- zależy mi na zdrowiu i szczęściu małego łobuza. 😉
Dziób wymaga starcia końcówki po wewnętrznej stronie (jest troszkę kwadratowa)
Dołączam zdjęcie jak teraz wygląda dziób (mam nadzieję że będzie dobrze widać).
Załączniki
_20200522_100750.JPG
Nie wiem czy dobrze widać ten dziób

Awatar użytkownika
JustynaJ

Post autor: JustynaJ » pt maja 22, 2020 12:01

nie widać tak za bardzo tego dzioba, ale powinno wystarczyć samo ścieranie. Bardzo fajna rzecz, którą papugi lubią skubać - to takie wiklinowe kule ( sprawdzone miejsce, jak się powie, że dla papug, to wiedzą o co chodzi). Ja i mnóstwo ludzi kupuje u tych Państwa: http://www.miedzichowo.pl/wyrob-i-sprze ... erala.html
Dodatkowo - super rzecz na wygładzanie dzioba i "zachęcanie do ścierania" to grube żerdzie z dębu korkowego. Nie widziałam żadnej papugi, która by nie zaczęła obgryzać. Dietę masz bardzo fajną, ta sałata lodowa tylko trochę bez sensu, bo praktycznie nie ma wartości a przez to czegos innego może nie zjeść. Acha, jak codziennie dajesz buraka to sypnij młodemu czasem calci-luxu do miękkiego pokarmu. Ja dodatkowo-mam obsesję na punkcie ważenia ptaków - też polecam szczególnie, jak sie będzie pierwszy raz na poważnie pierzył. A tak to fajny ptasior:)

Przemo90

Post autor: Przemo90 » pt maja 22, 2020 12:33

Jeszcze zapomniałem napisać- raz w tygodniu dostaje jajko gotowane (oczywiście bez dodatku soli) całe, razem ze skorupką. Też chętnie mieli, szczególnie skorupki.
Dziękuję bardzo za rady. 😊😊

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » sob maja 23, 2020 08:32

JustynaJ pisze:
pt maja 22, 2020 12:01

Dodatkowo - super rzecz na wygładzanie dzioba i "zachęcanie do ścierania" to grube żerdzie z dębu korkowego. Nie widziałam żadnej papugi, która by nie zaczęła obgryzać.
Gdzie kupujesz te żerdzie ?

Awatar użytkownika
JustynaJ

Post autor: JustynaJ » pn maja 25, 2020 15:07

ostatnio z parrotplanet, bo nie było czasu wkręcać mocowań. Wcześniej w sklepach terrarystycznych. Spróbuje poszukać jakiejś korespondencji, żeby przypomnieć sobie nazwę i napiszę. Pamiętam, że mieli przeogromny wybór

Przemo90

Post autor: Przemo90 » pt cze 12, 2020 14:16

Witam
Mała aktualizacja stanu Czarka.
Dzisiaj przyszły akcesoria, między innymi: dąb korkowy i kilka zabawek "do łapki" (zauważyłem, że te wiszące mało go interesują, natomiast trzymane w łapkach są niszczone w tempie ekspresowym). Dziób dalej wymaga małego dotarcia, ale już tak nie przerasta- widzę że mamy to pod kontrolą.
Z racji ostatnich płynnych kupek przez ostatnie dwa dni nie dostawał owoców i warzyw. Dostał rumianek do picia i kawałeczki węgla do suchego pokarmu. Sytuacja też się ustabilizowała, dzisiaj dostał twarde warzywa (marchew, burak, kapustę pekińską i odrobinę pietruszki- wyczytałem na forum że od czasu do czasu można podać i dobrze działa na wątrobę) oraz troszkę owoców (gruszke i kiwi), rumianek i węgiel dostaje cały czas.

Co do pierzenia, wczoraj stracił pierwsze lotki i znów zrobił się nerwowy i skory do głaskania.
I tutaj muszę się zapytać o jedną rzecz. Nie potrafię znaleźć nigdzie informacji o tym jak długo trwa pierwsze pierzenie pion (te trwa już od stycznia z małymi przerwami, gdy nic się nie dzieje i nie wychodzą nowe pióra). Czy ktoś byłby w stanie mi powiedzieć ile to może potrwać? Wyczytałem tylko, że u papużek falistych trwa ok. 3 miesiące, czasem dłużej.

Jeszcze jedna wiadomość- brat coraz częściej pyta się gdzie chce postawić woliere, więc może jeszcze w tym miesiącu Czarek będzie miał swoją bawialnie na ogródku. 😊😊

arczer90

Post autor: arczer90 » pt cze 12, 2020 15:08

Super wiadomość z tą woliera! Poczytaj tylko, żebyś użył odpowiednich materiałów. Pamiętaj też, że dla pion klatka/woliera powinna być dłuższą niż wyższa.

Co do pierzenia, to może JustynaJ mogła by udzielić informacji. Moja piona jest starsza i pierzyla się jakieś 3-4 miesiące.

Awatar użytkownika
JustynaJ

Post autor: JustynaJ » pt cze 26, 2020 18:10

Przemo90 pisze:
pt cze 12, 2020 14:16
Witam
Mała aktualizacja stanu Czarka.
Dzisiaj przyszły akcesoria, między innymi: dąb korkowy i kilka zabawek "do łapki" (zauważyłem, że te wiszące mało go interesują, natomiast trzymane w łapkach są niszczone w tempie ekspresowym). Dziób dalej wymaga małego dotarcia, ale już tak nie przerasta- widzę że mamy to pod kontrolą.
Z racji ostatnich płynnych kupek przez ostatnie dwa dni nie dostawał owoców i warzyw. Dostał rumianek do picia i kawałeczki węgla do suchego pokarmu. Sytuacja też się ustabilizowała, dzisiaj dostał twarde warzywa (marchew, burak, kapustę pekińską i odrobinę pietruszki- wyczytałem na forum że od czasu do czasu można podać i dobrze działa na wątrobę) oraz troszkę owoców (gruszke i kiwi), rumianek i węgiel dostaje cały czas.

Co do pierzenia, wczoraj stracił pierwsze lotki i znów zrobił się nerwowy i skory do głaskania.
I tutaj muszę się zapytać o jedną rzecz. Nie potrafię znaleźć nigdzie informacji o tym jak długo trwa pierwsze pierzenie pion (te trwa już od stycznia z małymi przerwami, gdy nic się nie dzieje i nie wychodzą nowe pióra). Czy ktoś byłby w stanie mi powiedzieć ile to może potrwać? Wyczytałem tylko, że u papużek falistych trwa ok. 3 miesiące, czasem dłużej.

Jeszcze jedna wiadomość- brat coraz częściej pyta się gdzie chce postawić woliere, więc może jeszcze w tym miesiącu Czarek będzie miał swoją bawialnie na ogródku. 😊😊
Pierwsze pierzenie, które przechodzą koło roku( roku życia) często przebiega dwoma etapami, także nie należy sie tym sugerować. Przy pierzeniu nie podawaj mu węgla i dowal białka (kiełki, grochy, fasolę, kukurydzę itd). Z mojego doświadczenia pierzą się najczęściej latem - a nie wiosną o dziwo. Pierwsze pierzenie może być dość długie-choć to nietypowe - nawet do pół roku( ale to taki max, potem trzeba już robić badania). Najczęściej, tak jak arczer90 powiedział - 2-4miesiące. Ptaki na lęgach ok miesiąc max 2.To często kwestia odżywenia ptaka - stąd taki nieregularny cykl a pierwsze pierzenie jest najtrudniejsze. Do suchego pokarmu rozważ raczej humac niż węgiel jak już musisz. Niesamowicie dobra wiadomość z wolierą:). Przyspieszy Ci pierzenia i oszczędzi nerwów o stan piór:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy”