Czy to normalne, że nimfa tak chodzi?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Czy to normalne, że nimfa tak chodzi?
Hodowca mówił, że to najprawdopodobniej samica. Nimfa jest z początku tego roku. Trochę się boję, bo jeśli to samiec to druga papuga może być samicą (miały być dwie samice), a mają tych samych rodziców. Czy bez budki nie będą się rozmnażać czy trzeba je będzie rozdzielić? Dodam, że do klatki wracają tylko na noc i żeby coś zjeść.
Aha, może jeszcze istotne będzie to, że papuga chodząca z rozchylonymi skrzydłami jest bardzo głośna, zwłaszcza rano. W dzień raczej się uspokaja. Ale wydaje dużo więcej dźwięków niż druga papuga
Aha, może jeszcze istotne będzie to, że papuga chodząca z rozchylonymi skrzydłami jest bardzo głośna, zwłaszcza rano. W dzień raczej się uspokaja. Ale wydaje dużo więcej dźwięków niż druga papuga
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Ta papuga na zdjęciu to młody samiec.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
To są typowe zaloty samca nimfy, pewnie zaraz będzie stukał dziobem w przedmioty jak dzięcioł jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=od2E32z_Y9U papugi rano i wieczorem są najgłośniejsze.
A jeśli chodzi o to, że mieszka z „siostrą” (prawdopodobnie jest to samica) - nie będą się rozmnażać? Nie mam budki lęgowej
-
Mogą kopulować i znaleźć jakieś miejsce do składania jajek. Moja papuga właśnie ze swoim bratem zaczęła znosić jajka, ale już ma implant, więc na 4 się skończyło. Inna parka pomimo kopulacji nie znosi. Pamiętaj o wapnie w diecie u papug.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Nie rozmnaża się ze sobą rodzeństwa.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Tak Panie Wojtku, nie rozmnażam ich poprostu szłożyla jajka, ktore podmienilem na platikowe i pojechalem do weta jak znalazl termin na implant.
Co to takiego ten implant? I ile kosztuje? Chyba też będę musiała sprawić taki jednej z papug, tylko nie mam pewności czy to w ogóle samica. Obecnie się pierzy i pióra, które wyrastają są bardziej nasycone, jakby bardziej żółte niż te wcześniejsze
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Napisz coś więcej o tym implancie ?marcin19800 pisze: ↑czw cze 17, 2021 20:30Tak Panie Wojtku, nie rozmnażam ich poprostu szłożyla jajka, ktore podmienilem na platikowe i pojechalem do weta jak znalazl termin na implant.
-
Napisz coś więcej o tym implancie ?
[/quote]
Nazywa się to suprelorin implant. Implant wstrzykuje się w narkozie w mięsień piersiowy i po tym hormony się uspokajają. Implant jest dla samiczek i samców. JA daje tylko samiczkom, a samce po kilku dniach rozumieją, że nic nie będzie z zalotów. Implant może działać od 6 do chyba 9-10 miesięcy, ale na lato wystarczy kiedy są gody. Jak ktoś ma samiczkę z problemami z zaparciem jaja/ chronicznym składaniem, to polecam, żeby już w lutym zrobić implant. Cała procedura to z 15 minut i jak to mi powiedział weterynarz "najpierw muszę je zagazować"...
[/quote]
Nazywa się to suprelorin implant. Implant wstrzykuje się w narkozie w mięsień piersiowy i po tym hormony się uspokajają. Implant jest dla samiczek i samców. JA daje tylko samiczkom, a samce po kilku dniach rozumieją, że nic nie będzie z zalotów. Implant może działać od 6 do chyba 9-10 miesięcy, ale na lato wystarczy kiedy są gody. Jak ktoś ma samiczkę z problemami z zaparciem jaja/ chronicznym składaniem, to polecam, żeby już w lutym zrobić implant. Cała procedura to z 15 minut i jak to mi powiedział weterynarz "najpierw muszę je zagazować"...
-
tutaj jest filmik jak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=NSPnonLv8mk
-
- Ptaki które hoduję: Papuga nierozłączka czarnogłowa
przepraszam wiem ze to nie na temat.
Ale mam male podejrzenia do mojej papugi.
Akurat gdy sie czyscil to obok jej lataly male biale piorka.I chcial bym sie spytac czy to nie jest objawa skubania sie papugi pierszy raz to widze na oczy i mam nadzeje ze to nic powaznego
Ale mam male podejrzenia do mojej papugi.
Akurat gdy sie czyscil to obok jej lataly male biale piorka.I chcial bym sie spytac czy to nie jest objawa skubania sie papugi pierszy raz to widze na oczy i mam nadzeje ze to nic powaznego
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
To jest normalne,jak papuga się czyści to zawsze wypadnie kilka piórek. Mogą też to być początki pierzenia.
Następnym razem pisz w tematach do tego przeznaczonych.
Następnym razem pisz w tematach do tego przeznaczonych.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Dzięki, za wyjaśnienie, wyglada to jednak trochę przerażającomarcin19800 pisze: ↑pt cze 18, 2021 10:42tutaj jest filmik jak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=NSPnonLv8mk

-
Tak właśnie wet mi pokazał za pierwszym razem igłę, jak się pytałem, dlaczego ma być narkoza. Implant się rozpuszcza w ciele, a papuga go dziobem nie dosięga i może się kąpać. Ja polecam.