Narośl w uchu nimfy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Narośl w uchu nimfy
Około 2 tygodni temu zauważyłem, że samiec nimfy traci pióra wokół prawego ucha. Myślałem, że to przez ciogle walki z bratem, a dziś zauważyłem że jest tam taka mała narośl koloru białego od dolnej strony. Co to może być? Niestety dzisiaj nie mogę go złapać i zrobić fotki.
Utrata piór i pojawienie się białej narośli w okolicy ucha u Twojej nimfy może wskazywać na kilka problemów zdrowotnych.
Najczęstszymi przyczynami takich objawów są:
a) Inwazja pasożytów zewnętrznych (roztocza lub wszoły), które mogą powodować wypadanie piór i zmiany skórne
b) Infekcje bakteryjne lub grzybicze skóry, które często objawiają się właśnie naroślem i utratą piór w tym miejscu
c) Samookaleczenie spowodowane stresem lub walkami z drugim ptakiem
Bez obejrzenia i specjalistycznej wiedzy można jednak wyłączenie spekulować, także jak wyżej najlepiej udać się do weterynarza.
Najczęstszymi przyczynami takich objawów są:
a) Inwazja pasożytów zewnętrznych (roztocza lub wszoły), które mogą powodować wypadanie piór i zmiany skórne
b) Infekcje bakteryjne lub grzybicze skóry, które często objawiają się właśnie naroślem i utratą piór w tym miejscu
c) Samookaleczenie spowodowane stresem lub walkami z drugim ptakiem
Bez obejrzenia i specjalistycznej wiedzy można jednak wyłączenie spekulować, także jak wyżej najlepiej udać się do weterynarza.