Kąpiel Aleksandretty obrożnej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Kąpiel
Czy aleksay się kąpią same czy się je spryskuje?Ja dziś spryskałam go spryskiwaczem,ale nie mogłam wyczuć czy mu się to podoba bo reakcja była "żadna"-ani nie uciekał ani się nie podstawiał,a może to pierwsze spotkanie i sam nie wiedział co o tym myśleć 

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Większość aleksandrett bardzo lubi kąpiele, przeważnie robią to same w jakiś powstawianych do klatek miseczkach bądź w większych pojemnikach z wodą. Można spróbować samemu spryskać papugę spryskiwaczem , jednak trzeba przy tym uważać na reakcję ptaka. Jeżeli papuga ucieka przed spryskiwaniem to lepiej tego nie robić na siłę , ptak się wtedy bardzo zraża. Natomiast jeżeli chętnie wystawia się do spryskiwania to nie ma przeszkód na takie zabiegi.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Planeta Zoo
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Co papuga to inne zwyczaje i upodobania. Moje w wolierze mają "wanienkę" i nie od razu chętnie do niej wchodziły. Musiało minąć trochę czasu, by się z nią oswoiły. Jak już jedna się odważyła - reszta też się przekonała, że to może być przyjemne. Na spryskiwanie nie zawsze mają ochotę, ale jak już się wyczuje ten odpowiedni moment, to kąpielom nie ma końca. Gdy usłyszą za oknem padający deszcz - zaczynają przygotowania do kąpieli ( rozkładanie skrzydeł, stroszenie piórek ... ) - to dla mnie znak, że spryskiwacz na pewno się przyda. 

Serdecznie pozdrawiamy,
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
Katarzyna Król i Robert Szyronin
Planeta Zoo
-
-
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
A co to znaczy?Że aleksy się tylko pryska?To ja się nie zgadzam!Bo Leon woli się czasem(nie często to prawda)wykąpać w miseczce w której ma wode,a kiedy go pryskam prysznicem to nie ucieka,ale nie jest zadowolony tak jak Ferdek,który rozkłada skrzydła i się przybliża...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Moje wszystkie aleksandretty oraz i u moich znajomych bardzo lubią się kąpać lub być spryskiwane spryskiwaczem ( swoich nie spryskuję) , wystarczy im kąpiel w naczyniu z wodą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję:
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Zwiększ wilgotność powietrza - pomoże
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- finnabair
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna
u nas też były pierwsze podejścia do kąpieli - na razie wanny się boi, ale spryskiwacz zrobił swoje - Ginger nadstawiał się do pryskania, puszył, stroszył i nawet Benka nie pozwalał pryskać, tylko siebie nadstawiał ;)
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Nie martw się, moją senegalkę od początku próbowalem skraplać wodą - za każdym razem ucieka, ale mimo wszystko podoba mu się to, bo z chwilą jak poczuje wodę to zmyka tak jak u Ciebie do miski z wodą żeby się pochlupać
Widok niesamowity!

www.papugi.pl - papugi ogłoszenia