Witam, moze ktos z was mial takie doswiadczenie badz wiec co zrobic. moja amazonka ma czesciowo "zatkane" nozdrza. Wyglada to tak jak gdyby jej zarastaly:( co zrobic w takiej sytuacji.
Poza tym prosze o porade. Czy moge profilaktycznie podac jej jakies srodki farmakologiczne, np. w ewentualnego odrobaczenia, czy tez ewentualnego wyeliminowania innych pasozytow czy tez bakteri badz wirusow.
Prosze o porade
amazonka-zatkane nozdrza
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
amazonka-zatkane nozdrza
Pawel
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Co to znaczy częściowo zatkane nozdrza ? Czy wcześniej wyglądały u niej nozdrza inaczej ? Zrób zdjęcie to może coś się wyjaśni. Profilaktycznie nie podaje się środków odrobaczających jeśli masz tylko jednego ptaka lub kilka, musisz zbadać odchody papugi na obecność pasożytów, i dopiero po ich stwierdzeniu lekarz wet. poda ci środek i wyjaśni dawkowanie. Takie profilaktyczne odrobaczanie mogą przeprowadzać hodowcy, jak mają dużo papug w wolierach i nie mają wtedy możliwości zbadania odchodów każdej papugi z osobna.
-
- Ptaki które hoduję: mała egzotyka
- Kontakt:
Przy okazji tego tematu chciałam nadmienić, myślę że Karina się nie obrazi na mnie
jak napiszę że jest znanym Lekarzem Weterynarii przychodni polecanej tutaj na forum
i jej opinia na pewno pomoże naszym użytkownikom w wielu problemach i będzie nam pomocna. Nie mniej jednak jest sprawą oczywistą, że nie należy zwierząt leczyć przez internet i każdy z nas powinien odwiedzić lecznicę i pokazać zwierzaka Lekarzowi.