Nierozłaczki Fishera - rozwój pisklaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob gru 06, 2008 13:01

Larry wszystko zalezy od tego jak na takie "wyciąganie" z budki zareagują rodzice. Moje ptaki (nie wiem nawet dlaczego:-) ) nabrały do mnie sporego zauafania. Aleksandretty i rozelle bjorą pokarm z ręki, senegalki przylatują na ramie (jedna z nich była ręcznie odkarmiona, druga zupełnie dzika). Papugi są u mnie od zawsze, ale dopiero jakieś 3 lata temu rozwinąłem hodowlę. Młodych nierozłaczke nie dokarmiałem, wystarczyło je brać na kilka minut na ręce od 7 dnia i stopniowo zwiekszać czestotliwość i czas takich zabaw. W tym roku miałem młode w kilku gniazdach i żadna z par nie porzuciła młodych po takich zabiegach. W lutym tego roku miałem młode aleksandretty obrozne (wątek w innym temacie dość szczególowo opisałem). Młode aleksów były też wyciągane z budki i dokarmiane. Potem wrcały do swoich rodziców. Wychowały się bardzo ładne i mocne ptaki praktycznie pozbawione strachu przed człowiekiem. Nawet samica po podkarmieniu młodych zjadała resztę papki.
Czy takie wyciąganie z budki (i ewentulane podkarmianie) to dobra metoda na wychów ptaków to nie wiem. Dużym plusem jest to, że jest znacznie mniej czasochłonna niż ręczny wychów, ptaki są w dużym stopniu osowjone i przede wszystkim mają normalne relacje z innymi ptakami i nie są 'psychicznymi kalekami' A to chyba najważniejsze. Tylko trzeba uważać czy dorosłe papugi będą akceptować podbieranie młodych. U mnie jescze nic się nie wydażyło, ale...
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob gru 06, 2008 14:52

yoda741 widze ,że i u Ciebie papugi robią wstęp do remontu :mrgreen: ciekawe czy jak ktoś nie ma tapet to papugi interesują się malowanymi ścianami?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob gru 06, 2008 16:30

Boguśka, Oczywiście że się interesują,jeżeli mają możliwość to potrafią zrobić dosyć duże dziury :mrgreen:

Obrazek

Awatar użytkownika
yoda741
Ptaki które hoduję:

Post autor: yoda741 » sob gru 06, 2008 16:33

To są charakterne ptice, odcień im się nie podoba :-) . A jak kiedyś miałem kozy i nie miałem tapety to rzeczywiście obskubywały farbę i żarły tynk. Przynajmniej miałem oszczędności w sepii :-)

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw gru 11, 2008 11:54

Wielki szacuneczek dla Was za to co opisaliście :-)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw gru 11, 2008 12:07

Al, bardzo mi się podoba to zdjęcie :-D
Odpowiednio powiększone i oprawione w ładne ramy skutecznie przyciągałoby wzrok w jakiejś galerii . Sam Picasso by lepiej nie namalował :mrgreen:
Pięęęękna fantasmagoria :-D

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw gru 11, 2008 14:39

Krysia-, To tylko niewielki fragment :mrgreen: jest tego w wiele więcej

Awatar użytkownika
yoda741
Ptaki które hoduję:

Post autor: yoda741 » wt sty 20, 2009 16:17

Jeden z pisklaków pomimo , iż już dawno opuścił budkę lęgową na noc zawsze wraca do budki i tam nocuje. Nawet , gdy samica przystąpiła do kolejnych lęgów i zniosła jaja, a potem gdy zaczęły wykluwać się pisklaki, młody na noc nadal wraca do budki. Samiczka musi go chyba czasami dziobnąc bo nieraz wieczorem gdy zgaszę im światło słychac piski, ale i tak w końcowym efekcie przenocuje w budce.

Obrazek

Zastanawiam się czy młody nie zrobi krzywdy nowemu rodzeństwu? Ale na razie wszystko jest ok.
Odnosnie następnych lęgów to samiczka zniosła 3 jajka, co dwa dni. Pierwsze młode wykluło sie po 19 dniach od daty złożenia jajka, natomiast dzis wykluło sie drugie po 22 dniach. W poprzednich lęgach samica zniosła 3 jaja co dwa dni i po czasie 22 dni też co dwa dni kluły się młode. Teraz odstep pomiedzy pierwszym a drugim wykluciem wyniósł 5 dni, juz zaczynałem się martwic, że pozostałe jajka są puste, gdyż ich nie sprawdzałem.Nie policzyłem, ze pierwszy młodziak wykluł się po 19 dniach (wczesniak czy co ;-) )

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » wt sty 20, 2009 18:49

Yoda741, ja tez sie zdziwiłem jak moje maluchy (u czerwonoczelnych) wracały do budki na noc. Nawet samica spokojnie wysiedziała w tym czasie jajka. Nic tragicznego się nie wydarzyło, chociąz jak pojawiły się mlode z drugiego lęgu, te z pierwszego przeniosłem do innej klatki.
www.moje-papugi.pl

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pn gru 07, 2009 16:14

Michallip piszesz,że trzymasz trzy parki w jednej klatce,jaka jest wielkosci klatki w której trzymasz,badz trzymałes te 3 parki lęgowe?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » wt gru 08, 2009 13:00

Ta klatka na trzy pary ma wymiary 120x 80x60. Młode odchowują się w niej bez problemu.
www.moje-papugi.pl

kruchy
Ptaki które hoduję: nierozłączki

Post autor: kruchy » czw sie 07, 2014 13:49

a czy według ciebie dwie pary w wolierze 100x60x50h nie beda sie tłuc?

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » czw sie 07, 2014 14:33

kruchy, Z doświadczenia wiem, że nie trzyma się dwóch par. Jedna, trzy lub więcej... I najlepiej mieć więcej budek niż par, będą miały wybór...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”