Witam. Zacznę tak nietypowo a mianowicie:dzwoniła do mnie pewna Pani w sprawie problemu rejestracji konkretnie chodziło o rozelle białolice. W czasie rejestracji w Urzędzie pracownik poinformował ją, iż ptaki nie zostaną zarejestrowane, mimo iż posiada papiery na nie ale nie zostaną zarejestrowane z powodu braku obrączki stałej

.
Powiem szczerze pierwszy raz się z czymś takim spotkałem

no, ale żeby zaspokoić swoją ciekawość zatelefonowałem do Wydziału Ochrony Środowiska w Urzędzie Miasta, w którym rejestruję swoje ptaki. Pani odpowiedzialna w w/w wydziale za rejestrację ptaków poinformowała mnie, iż faktycznie wyszło takie rozporządzenie
Rozporządzenie Rady Unii Europejskiej w Sprawie Dzikich Gatunków Fauny i Flory. Podczas rozmowy Pani powiedziała mi w skrócie, na czym to niby rozporządzenie ma polegać.A więc: rozporządzenie to nie robi nic, aby złagodzić obostrzenia wynikające z rejestracji ptaków wręcz przeciwnie zaostrza rejestrację ptaków. W praktyce oznacza to, iż zarejestrowany może być ptak,(odchów) wyłącznie posiadający obrączkę stałą a ptak bez obrączki zgodnie z przepisem nie może być zarejestrowany

. Dokładnej wykładni tego przepisu Pani mi nie podała ze względu na to, że na organizowanym szkoleniu dla urzędników odpowiedzialnych za rejestrację ptaków organizowanym przez Ministerstwo nie była (dostała tylko wytyczne),ale poprosiła abym się z nią skontaktował w przyszłym tygodniu to przekaże mi bliższe informacje na ten temat.
Wiem, że to, co napisałem jest problemem „ugryzionym ” tak z wierzchu, ale są u nas na forum można rzec eksperci od tych wszystkich papierkowych rozporządzeń, przepisów, którzy może znajdą coś lub dowiedzą się szybciej niż ja.