Aleksandretta Większa

-jest wiele gatunków aleksandrett-omówimy w tym forum jakie są i gdzie wystepuje-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
dario
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Różowopierśna, Aleksandretta Wielka
Kontakt:

Aleksandretta Większa

Post autor: dario » pt wrz 19, 2008 17:59

Cześć!

Czy możecie napisać coś o tym gatunku aleksandretty?
Tzn, zachowanie, proces oswajania, pożywienie itp?

Dziękuję
Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt wrz 19, 2008 18:01

Wszystko jest tak samo jak u aleksandett obrożnych oraz innych gatunków tych papug.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » pt wrz 19, 2008 18:02

A to prawda że łatwiej się oswajają? I że nauka mówienia przychodzi im łatwiej?

Awatar użytkownika
Pietr
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
Kontakt:

Post autor: Pietr » ndz paź 05, 2008 16:59

no to moze ja zaczne :-)
jest to moze i to samo co juz "wszyscy" wiemy, ale...
razem z kolega znalezlismy to na wloskiej stronie o Alkach Wiekszych...

Aleksandretta Wieksza jest najwieksza z Aleksandrett. Włosi uwazaja, ze jest to doskonala papuga do towarzystwa, ze jest swietnym mowca, ze jest bardzo uczuciowa,zaskakujaca,spokojna i ciepla.
po pierwszym okresie zawstydzenia staje sie bardzo bliska czlowiekowi, pozwala do doprowadzenia bardzo cieplych relacji.
ma bardzo duza sile w dziobie, jest srednio halasliwa, jej krzyk jest mniej intensywny i bardziej gleboki od Alki Obroznej.
gdy dojrzeje w wieku 3/4 lat samiec zaleca sie spektakularnie do samicy tanczac i podskakujac.

No :!:
tak mysla włosi,a Wy :?: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz paź 05, 2008 17:17

Pietr to sam napisz co Ty myślisz o aleksie większej...Masz ją już jakiś czas to napewno zauważyłeś jej zalety i ma zapewne jakieś "wady' które Cię czasem denerwują.Opisałeś co myślą włosi i zachęcasz do pisania innych, ale może zacznij od siebie?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Pietr
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
Kontakt:

Post autor: Pietr » ndz paź 05, 2008 19:48

a wiec tak :-) moja Zuza jest recznie karmiona, jak to wszystkie recznie karmione papugi caly swoj czas spedzalaby na ramieniu u mnie czy tez u mojej dziewczyny. nie jest jak narazie zazdrosna o nic, ani o nikogo, nie boi sie obcych osob jest do nich przyjaznie nastawiona. nie boi sie nowych rzeczy(zabawek czy tez innych rzeczy). daje sie glaskac i przytulac.
nie pozwala natomiast osobie u ktorej siedzi na ramieniu sciagnac sie z niego. mam ja juz ponad 3miesiace i popelilem jeden blad, otoz przez caly ten czas klatki uzywala jedynie jako stolowki, nie byla w ogole zamykana. efektem jest to, ze Zuza uwaza sie za "szefa" :-| robi to co chce i kiedy chce, slucha podstawowych komend, ale tylko wtedy kiedy ma na to ochote. no i zaczelo sie to robic czasami meczace. w pomieszczeniu, w ktorym jestesmy razem praktycznie nie mozna pic, jesc, czytac czy pisac bo Zuza jest od razu zainteresowana. trzeba bylo cos z tym zrobic poki nie jest jeszcze za pozno, na poczatek kupilem duza klatke Omege III. nastepny krok to zamykanie Zuzy w klatce na noc, az sie nie obudze (nie spie dlugo max do 8 :-) ) pozniej bede ja zamykac na czas kiedy bede chcial cos zjesc itp. bede starac sie o to zeby Zuzi zamkniecie w klatce kojarzylo sie zawsze z czyms milym czyli z jakims smakolykiem przed zamknieciem, po zamknieciu i po wypuszczeniu. nie denerwuje sie gdy jest zamknieta to najwazniejsze. jak narazie nie jest zle idzie zgodnie z planem...
od jakiegos 1,5 miesiaca odwiedzam z Zuza znajomych, ktorzy rowniez maja papugi. ma to a celu ksztaltowanie osobowosci papugi, chce jej zapewnic jak najwiecej wrazen, by poznawala swiat na okolo niej- osoby,zwierzeta i sytuacje...

rozpisalem sie :mrgreen:
duzo by tu jeszcze pisac, ale wszystko po kolei...

Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » pt lut 13, 2009 23:57

Czy możecie pomóc mi określić płeć akesy większej?
Zamieszczam ja na fotkach :)
Załączniki
1.JPG

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » sob lut 14, 2009 00:00

I następne fotki
Załączniki
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » sob lut 14, 2009 10:19

Ale super papugi.Pewnie bardzo się lubią bo wyglądają na zadowolonych.Napisz coś więcej o nich,czy cały czas są po za klatką czy niszczą i wogóle jakie są :mrgreen:

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » sob lut 14, 2009 15:15

W skrócie powiem, ze to Alex, czyli różowopierśna sama zaczęła łapać kontakt z Leonem, pomimo że przedtem go nie cierpiała :)
Były momenty że Leon przylatywał do jej pokoju ale wtedy znały się krótko.
Jednak Alex z dnia na dzień staje się bardziej odważny, i po niespełna roku przylatuje do mnie, nie boi się już kompletnie niczego, no i zaczął usilnie latac do pokoju Leona, pomimo że pokój był zamknięty to on jakimś cudem tam się dostawał. No i na początku było trochę dziko, obawiałem się że coś się stanie, ale jak sami widzicie, Alex teraz całe dnie spędza razem z Leonem, i jedynie na noc wraca do klatki, choć zdarza mu się pozostać już u Leona, kiedy to razem obok siebie słodko śpią.
Dzięki Alexowi, Leonek stał się bardziej odważny i pozwala karmić się z ręki, czego wcześniej nie robił, ponieważ panicznie się bał każdego zbędnego ruchu.
Czy niszczą... Są papugami, więc wiadomo że coś tam przeskrobią, zeskrobią :)
No ale nie mam serca zamykać je na całe dnie w klatce, więc robią co im sie podoba, to ich pokój, moga sobie latać do woli, a Alex i tak zazwyczaj śpi tylko w klatce. To jego azyl, tak się nauczył i tak pewnie pozostanie.
Mam pytanie, czy możecie określic płeć LEONA?
Alex jest samiczką, młodą, ślicznie się wybarwia.
Leon ma około roku, choć nie widzę jeszcze oznak pierzenia i ciężko mi określić jego płeć.
Dzięki wielkie za pomoc. Jeśli macie jakieś pytania o wspólne pożycie papug ( czyli czy nie są wobec siebie agresywne, o ich zachowania) walcie śmiało.
;-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob lut 14, 2009 16:12

dario pisze:czy możecie określic płeć LEONA?
Po łbie wygląda na samca.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » sob lut 14, 2009 16:34

Dzięki za info :)
Choć to różnie bywa :)
A w jakim wieku alexy większe pierzą się zmieniajac upeirzenie na dorosłe?

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » ndz lut 15, 2009 19:47

zamieszczam filmik Leona i Alexa

http://www.youtube.com/watch?v=C6-4dfuTuec

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » ndz lut 15, 2009 22:51

Widać,że to całkiem inne charakterki niż obroźne..u mnie by taki numer nie przeszedł by jeden drugiemu coś oddał do jedzenia...zaraz by uciekł by nie podzielić się z nikim a ile by hałasu narobiły jedno ,żeby mu dać a drugi by mu nie zabierać a Tu prosze taka komitywa i jakie cichutkie :mrgreen:

Awatar użytkownika
dario
Kontakt:

Post autor: dario » pn lut 16, 2009 00:05

Jednak różowopierśna jest bardziej zadziorna... nie dość że ma w dziobie swoje papu, to i tak potrafi podejść do leona i wyjadac mu z dzioba. No i dziwie się że nie ma o to krzyku, choć czasem leonek czmychnie zjeść na szafe.
Muszę się też pochwalić że dzisiaj głaskałem Leona po dzióbku.. byłem tym ździwiony, jednak on chyba również że pozwalał na to. Nie gryzł mi palca, tyko badał jęzorkiem i skubał włoski..

Co do charakteru, być może to wiek Leona pozwala na dogadanie się, ponieważ jest młodszy od Alexa, no i być może ma to związek że Alex to samica a Leon prawdopodobnie jest samcem..??

maciejqa
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, nimfy, faliste, swiergotki, rudosterki, barabndy, barnardy, rozelle,
Kontakt:

Post autor: maciejqa » pt sty 01, 2010 19:16

Czesc ja mam aleksy obrozne i od niedawna jestem posiadaczem aleksow sliwoglowych. Mam pytanie chcial bym kupic pare aleksaow wiekszych wszytkie papugi mam w wolierach ogrodowych u babci a ta pae aleksow chcial bym do domu mam klatke samorobke o wymiarach 2m x 70cm x 1,70cm (dl x szer x wys ). I oczywiscie bym je puszczal na pokuj. Chcial bym zeby nie byly recznie karmione ale mlode wtedy je sobie swoje. I czy one bardzo krzycza? tego sie boje najbardziej. Czy glosniej od obroznych i czy czesciej???? Bardzo mi jest to potrzebne jesli ktos sie na tm zna prosze o pomoc.
Bo Moja Jedyna Miłość To Jest Motor ! Śląsk&Motor Zawsze Ponad Prawem !

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » wt sty 19, 2010 23:12

maciejqa witaj na forum.Czytałeś ten temat od pierwszej strony?Bo na pierwszej stronie Pietr opisuje i porównuje zachowania alek obrożnych i większych.Opisuje również ich zachowania w domu więc życze miłej lektury :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

sebek24
Ptaki które hoduję: 2-Aleksandretty Alex&Gaga,Nimfa Katun
Kontakt:

Post autor: sebek24 » śr sty 20, 2010 14:15

A jaka klatka będzie lepsza dla Aleksandretty większej dłuższa czy wyższa bo nigdzie nie moge znaleść czegoć o tym????? :-P
sebek:)

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr sty 20, 2010 22:15

sebek24, aleksandreta wieksza to papuga duza,wiec potrzebuje klatki mozliwie wiekszej :lol: :lol: od tych najwiekszych jakie widziales,a i tak moze byc za mala,bo to aleksa wieksza... :lol: :lol: Najlepsza bedzie woliera-jakas wieksza :lol: :lol:bo to aleksa wieksza :lol: :lol:
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » czw sty 21, 2010 13:48

essex1, ma całkowitą rację, bo to aleksa większa :lol:
Obrazek
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Aleksandretty-gatunki z rodzaju (psittacula)-”