Czym zabezpieczyć drewno w klatce?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- eyelieah
- Ptaki które hoduję: 22.04 stałam się właścicielką pierwszej falki po dłuuuuuuuuuuugiej przerwie
Czym zabezpieczyć drewno w klatce?
Witam wszystkich, buduję klatkę skrzynkową dla aleksandretty. Zastanawiam się, czy jest jakiś rodzaj lakieru, impregnatu do drewna, którym mogę zabezpieczyć klatkę przed wilgocią i czynnikami zewnętrznymi, tym samym nie szkodząc ptakowi? Macie jakieś pomysły?
Czy powinnam się skłonić w stronę jakieś okleiny może?
Czy powinnam się skłonić w stronę jakieś okleiny może?
Pilnie poszukuję Aleksandrett Śliwogłowych nie dalej niż 100 km od Gdańska!
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Ja swoje klatki na balkonie malowałam Drewnochronem wodnym(akrylowym).Musze tylko dodać ,że balkon mam zabudowany i jako takiej wilgoci nie ma jak również nie pada na nie deszcze ani śnieg.
-
- Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.
Niestety każdy specyfik chemiczny szkodzi ptakom.Aleksy kochaja niszczyć każde elementy drewniane a więc trzeba się liczyć z tym że zaimpregnowane elementy mogą im szkodzić.Jedno z rozwiązań które kiedyś zastosowałem u Siebie to zaimpregnowane drewno obiłem drobną siatką stalową tak aby utrudnić im do minimum niszczenie a zarazem wchłanianie szkodliwych specyfików.W chwili obecnej odeszłem od tego pomysłu na rzecz klatek metalowych.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Zrób z aluminiowych profili, taniej wyjdzie. Tu możesz zobaczyć: http://www.volierenbau-genge.de/2.html Na allegro widziałem podobne.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Mam klatki wykonane z płyty MDF , od wewnątrz pomalowane na biało wodorozcieńczalną farbą ekologiczną. Jednak u mnie ptaki nie niszczą klatki tyko żerdzie i gałęzie które im podaję.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
szkot, Ja wybralam inne rozwiązanie
bialą tapetę - taką do mebli samoklejącą .Nawet w wolierze ze. użyłam ją do rozjaśnienia ciemnej ściany tylnej.

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
szkot, Ja kupilam w zwykłym sklepie z tapetami,to takie samoprzylepne do odnawiania frontow mebli, są w różnych szer. od 0.45 cm . do 0.90. cena tej najwęższej to chyba 6 zł. metr bieżący,śą w różnych kolorach i wzorach,ja mam b.jasną brzozę.białe deski sosnowe i zwykły biały.Bo to były resztki i zaplacilam dużo taniej.
-
- Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
- Kontakt:
Bezpiecznymi farbami nawet dla amadyn wspaniałych są ekologiczne farby akrylowe wodorozcieńczalne / po tym je poznajemy że zamiast rozcieńczalnika benzynowego stosujemy wodę /. Wbrew pozorom po zaschnięciu są bardzo trwałe. Osobiście miałem pomalowane nimi nawet budki lęgowe amadyn w których z powodzeniem lęgły się młode. Obecnie mają już osiem lat, co na ten gatunek nie jest mało i dalej cieszą się dobrym zdrowiem.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Sam też używam do malowania wewnętrznych ścian klatek takich farb o których pisał zatra i wszystko jest ok.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Temat jest o farbach-wiec opisze jak sie maluje profesjonalnie klatki i panele do budowy wolier.Jest to malowanie proszkowe,farbe naklada sie specjalnym pistoletem na klatki,nastepnie klatki ida do pieca i sa podgrzewane do temperatury 210 stopni C.Proszek sie stapia , zlewa i twardnieje na kamien.Klatki z tego typu malowaniem sa najlepsze,no i najdrozsze. 

Pozdrawiam. Artur
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Hodując papugi trzeba być na coś takiego przygotowanym
Nic mądrego się nie wymyśli , chyba że obijesz środek klatki cienką blachą. Powinieneś wrzucić do klatki kilka gałęzi z wierzby i to dość dużych nawet takich aby zajęły całą klatkę. Wtedy ptaki będą miały co obgryzać aby sobie zrobić miejsce w klatce.

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Al
- Kontakt:
CBŚ, Nie ma, obojętne jaką farbę zastosujesz, lub drewno nasączysz olejem ,jak będą miały ochotę to nic ich nie powstrzyma.
Dziwne bo moje rozelle nie niszczą elementów drewnianych
może za mało dostają naturalnych - świeżych gałezi do okorowania ?Gdzieś muszą wyładować nadmiar energi 
Dziwne bo moje rozelle nie niszczą elementów drewnianych

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Mój mąż miał kiedyś pomysł by u alek belki(szkielet)"owinąć siatką z której zrobiona jest klatka,ale że pomysł przyszedł jak alki już mieszkały więc ciężko mu było znależć czas tak by nie denerwować papug bo nawet jak latały po balkonie to nie lubiały jak robię coś więcej niż daje jedzenie-zrezygnował z pomysłu jak alki zaczeły wyciągać śruby ze wzmocnień łączących