Czym zabezpieczyć drewno w klatce?

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
eyelieah
Ptaki które hoduję: 22.04 stałam się właścicielką pierwszej falki po dłuuuuuuuuuuugiej przerwie

Czym zabezpieczyć drewno w klatce?

Post autor: eyelieah » wt lut 17, 2009 00:24

Witam wszystkich, buduję klatkę skrzynkową dla aleksandretty. Zastanawiam się, czy jest jakiś rodzaj lakieru, impregnatu do drewna, którym mogę zabezpieczyć klatkę przed wilgocią i czynnikami zewnętrznymi, tym samym nie szkodząc ptakowi? Macie jakieś pomysły?

Czy powinnam się skłonić w stronę jakieś okleiny może?
Pilnie poszukuję Aleksandrett Śliwogłowych nie dalej niż 100 km od Gdańska!

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt lut 17, 2009 08:48

Ja swoje klatki na balkonie malowałam Drewnochronem wodnym(akrylowym).Musze tylko dodać ,że balkon mam zabudowany i jako takiej wilgoci nie ma jak również nie pada na nie deszcze ani śnieg.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

morfeusz
Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.

Post autor: morfeusz » wt lut 17, 2009 09:54

Niestety każdy specyfik chemiczny szkodzi ptakom.Aleksy kochaja niszczyć każde elementy drewniane a więc trzeba się liczyć z tym że zaimpregnowane elementy mogą im szkodzić.Jedno z rozwiązań które kiedyś zastosowałem u Siebie to zaimpregnowane drewno obiłem drobną siatką stalową tak aby utrudnić im do minimum niszczenie a zarazem wchłanianie szkodliwych specyfików.W chwili obecnej odeszłem od tego pomysłu na rzecz klatek metalowych.

Awatar użytkownika
eyelieah
Ptaki które hoduję: 22.04 stałam się właścicielką pierwszej falki po dłuuuuuuuuuuugiej przerwie

Post autor: eyelieah » wt lut 17, 2009 18:33

Myślałam, żeby od środka do ścian klatki przymocować taką bambusową, czy słomianą matę. Ale tak czy siak muszę czymś ją polakierować na zewnątrz.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt lut 17, 2009 19:03

Zrób z aluminiowych profili, taniej wyjdzie. Tu możesz zobaczyć: http://www.volierenbau-genge.de/2.html Na allegro widziałem podobne.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
eyelieah

Post autor: eyelieah » wt lut 17, 2009 21:15

Ale już większość mam zrobione, tylko teraz muszę jakoś zaimpregnować to drewno... :)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob lut 21, 2009 14:10

Mam klatki wykonane z płyty MDF , od wewnątrz pomalowane na biało wodorozcieńczalną farbą ekologiczną. Jednak u mnie ptaki nie niszczą klatki tyko żerdzie i gałęzie które im podaję.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw mar 26, 2009 17:18

szkot, Ja wybralam inne rozwiązanie :mrgreen: bialą tapetę - taką do mebli samoklejącą .Nawet w wolierze ze. użyłam ją do rozjaśnienia ciemnej ściany tylnej.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw mar 26, 2009 18:10

szkot, Ja kupilam w zwykłym sklepie z tapetami,to takie samoprzylepne do odnawiania frontow mebli, są w różnych szer. od 0.45 cm . do 0.90. cena tej najwęższej to chyba 6 zł. metr bieżący,śą w różnych kolorach i wzorach,ja mam b.jasną brzozę.białe deski sosnowe i zwykły biały.Bo to były resztki i zaplacilam dużo taniej.

zatra
Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: zatra » czw mar 26, 2009 19:58

Bezpiecznymi farbami nawet dla amadyn wspaniałych są ekologiczne farby akrylowe wodorozcieńczalne / po tym je poznajemy że zamiast rozcieńczalnika benzynowego stosujemy wodę /. Wbrew pozorom po zaschnięciu są bardzo trwałe. Osobiście miałem pomalowane nimi nawet budki lęgowe amadyn w których z powodzeniem lęgły się młode. Obecnie mają już osiem lat, co na ten gatunek nie jest mało i dalej cieszą się dobrym zdrowiem.
http://www.swiatpapug.pl

Pozdrawiam
Rysiek

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » czw mar 26, 2009 20:07

O zatra dzięki wielkie!Naprawde dzieki ludziska za pomoc!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw mar 26, 2009 20:43

Sam też używam do malowania wewnętrznych ścian klatek takich farb o których pisał zatra i wszystko jest ok.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt kwie 14, 2009 23:25

Temat jest o farbach-wiec opisze jak sie maluje profesjonalnie klatki i panele do budowy wolier.Jest to malowanie proszkowe,farbe naklada sie specjalnym pistoletem na klatki,nastepnie klatki ida do pieca i sa podgrzewane do temperatury 210 stopni C.Proszek sie stapia , zlewa i twardnieje na kamien.Klatki z tego typu malowaniem sa najlepsze,no i najdrozsze. :-)
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw wrz 24, 2009 18:27

Hodując papugi trzeba być na coś takiego przygotowanym ;-) Nic mądrego się nie wymyśli , chyba że obijesz środek klatki cienką blachą. Powinieneś wrzucić do klatki kilka gałęzi z wierzby i to dość dużych nawet takich aby zajęły całą klatkę. Wtedy ptaki będą miały co obgryzać aby sobie zrobić miejsce w klatce.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw wrz 24, 2009 18:27

CBŚ, Nie ma, obojętne jaką farbę zastosujesz, lub drewno nasączysz olejem ,jak będą miały ochotę to nic ich nie powstrzyma.
Dziwne bo moje rozelle nie niszczą elementów drewnianych :mrgreen: może za mało dostają naturalnych - świeżych gałezi do okorowania ?Gdzieś muszą wyładować nadmiar energi :mrgreen:

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » czw wrz 24, 2009 19:46

U mnie taki przypadek mialem z mnichami.Poprzyczepialem kolki 4-5cm po wszystkich rogach i elementach drewnianych.Zalatwilo to sprawe. ;-)
Pozdrawiam. Artur

CBŚ
Ptaki które hoduję: Rozella,Katarzynka

Post autor: CBŚ » czw wrz 24, 2009 20:21

Samiczka jest spokojna nie niszczy ale samiec to szok wkładam im gałęzie naprzykład taki drąg 1 metrowy i srednicy 3cm w 3 godziny jest okorowany i bardzo mocno pobgryzany. A jak wsadzam gałęzie to jak szarańcza moment i niema
Bede musiał jakoś przysłonic belki od klatki.
Dzięki za porade

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » czw wrz 24, 2009 21:15

Mój mąż miał kiedyś pomysł by u alek belki(szkielet)"owinąć siatką z której zrobiona jest klatka,ale że pomysł przyszedł jak alki już mieszkały więc ciężko mu było znależć czas tak by nie denerwować papug bo nawet jak latały po balkonie to nie lubiały jak robię coś więcej niż daje jedzenie-zrezygnował z pomysłu jak alki zaczeły wyciągać śruby ze wzmocnień łączących :mrgreen:

CBŚ
Ptaki które hoduję: Rozella,Katarzynka

Post autor: CBŚ » pt wrz 25, 2009 19:46

Ok to już wiemy że niema srodka zapobiegającego obgryzaniu.
A czym mozna pomalować konstrukcje woliery aby drzewo nie było surowe tylko jakoś zakonserwowane.Czy lakier bezbarwny wodo rozpuszczalny się nadaje?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pt wrz 25, 2009 21:07

Moje są pomalowane drewnochronoem akrylowym wodorościeńczalnym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”