hodowla nierozłączek w wolierze
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, rozelle, barabandy, zeberki, amadyny wspaniałe
- Kontakt:
hodowla nierozłączek w wolierze
Witam! Chciałabym założyć wolierę zewnętrzną z wejściem do wewnątrz o wielkości 2m(długość), 3m(wysokość), 1,5m(szerokość) na zewnątrz i o wymiarach 3m - dł., 1,5m wys. i 2m szer. w pomieszczeniu.
Chciałabym w niej trzymać kilka par nierozłączek, rozellę żółtolicą oraz świergotki. Proszę o odpowiedź na pytanie: Czy to w ogóle możliwe, gdyż czytałam, że w przypadku nierozłączek nie powinno się ich wpuszczać do tego samego pomieszczenia z innymi gatunkami ptaków. I pytanie drugie: czy nierozłączki (Fishera) żyją w zgodzie z jakimikolwiek innymi ptakami?
Proszę o odpowiedź gdyż zależy mi bardzo, by żaden ptaszek nie ucierpiał. Dotychczas hodowałam tylko papużki faliste i nimfy w warunkach pokojowych...
Pozdrawiam.
Chciałabym w niej trzymać kilka par nierozłączek, rozellę żółtolicą oraz świergotki. Proszę o odpowiedź na pytanie: Czy to w ogóle możliwe, gdyż czytałam, że w przypadku nierozłączek nie powinno się ich wpuszczać do tego samego pomieszczenia z innymi gatunkami ptaków. I pytanie drugie: czy nierozłączki (Fishera) żyją w zgodzie z jakimikolwiek innymi ptakami?
Proszę o odpowiedź gdyż zależy mi bardzo, by żaden ptaszek nie ucierpiał. Dotychczas hodowałam tylko papużki faliste i nimfy w warunkach pokojowych...
Pozdrawiam.
Ewcia78
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
apol, To co sie sprawdza u innych nie musi sprawdzać się u Ciebie, to zależy od wielu czynników, wielkości woliery, jest wystroju, cech indywidualnych ptaków itd.
U mnie ze rozelami są swiergotki seledynowe i nie ma konfilktu nawet w okresie legowym, a u innych może dochodzić do walki,
Druga para świergotek nie toleruje w okresie lęgowym żadnego ptaka
U mnie ze rozelami są swiergotki seledynowe i nie ma konfilktu nawet w okresie legowym, a u innych może dochodzić do walki,
Druga para świergotek nie toleruje w okresie lęgowym żadnego ptaka
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
ok rozumiem znam taki przypadek bo to u somsida sie dzieje w malej wolierze 3m dluga 2m wysoka i ok.90 cm szeroka z tego 2m dlugosci jest zabudowana (woliera wewnetrzna) swiergotki,nimfy,faliste zyja razem w zgodzie i faliste miesiac temu wychowaly mlode a swiergotka teraz wykluly sie 3 mlode i wszystko idzie w dobra strone. Woliera wewnetrzna miesci sie w domku letniskowym ktory stoi na podworku
Pozdrawiam
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Świergotki są ptakami terytorialnymi, u mnie w stosunku do innych ptaków bywały agresywne, niewiele brakło, a samiec stracił by oko. Faliste może i są małe, ale upierdliwe, w czasie lęgów potrafią z budki lęgowej nimfy nawet już po wykluciu młodych przeszkadzać, bo im się akurat ta spodobała. Nierozłączki potrafią nawet większe od siebie ptaki zaczepiać, dziobiąc np po nogach. Rozelle(to już dla potomnych, bo temat jest z 2011 więc jego autor dawno odpowiedzi zapewne poznał...) tak samo nie lubią się dzielić przestrzenią i terytorium.ok rozumiem znam taki przypadek bo to u sąsiada sie dzieje w malej wolierze 3m dluga 2m wysoka i ok.90 cm szeroka z tego 2m dlugosci jest zabudowana (woliera wewnetrzna) swiergotki,nimfy,faliste zyja razem w zgodzie i faliste miesiac temu wychowaly mlode a swiergotka teraz wykluly sie 3 mlode i wszystko idzie w dobra strone. Woliera wewnetrzna miesci sie w domku letniskowym ktory stoi na podworku
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.