hodowla nierozłączek w wolierze

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

ewcia78
Ptaki które hoduję: nimfy, rozelle, barabandy, zeberki, amadyny wspaniałe
Kontakt:

hodowla nierozłączek w wolierze

Post autor: ewcia78 » pn lip 25, 2011 16:38

Witam! Chciałabym założyć wolierę zewnętrzną z wejściem do wewnątrz o wielkości 2m(długość), 3m(wysokość), 1,5m(szerokość) na zewnątrz i o wymiarach 3m - dł., 1,5m wys. i 2m szer. w pomieszczeniu.
Chciałabym w niej trzymać kilka par nierozłączek, rozellę żółtolicą oraz świergotki. Proszę o odpowiedź na pytanie: Czy to w ogóle możliwe, gdyż czytałam, że w przypadku nierozłączek nie powinno się ich wpuszczać do tego samego pomieszczenia z innymi gatunkami ptaków. I pytanie drugie: czy nierozłączki (Fishera) żyją w zgodzie z jakimikolwiek innymi ptakami?
Proszę o odpowiedź gdyż zależy mi bardzo, by żaden ptaszek nie ucierpiał. Dotychczas hodowałam tylko papużki faliste i nimfy w warunkach pokojowych...
Pozdrawiam.
Ewcia78

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pn lip 25, 2011 18:18

Żadnych ptaków z nierozłączkami nie da się na dłuższą metę trzymać.

ewcia78
Kontakt:

Post autor: ewcia78 » pn lip 25, 2011 18:43

w związku z moim poprzednim pytaniem, mam jeszcze jedno: czy warto podzielić wolierę o tych wymiarach na dwie (przedzielić siatką ocynkowaną) zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz i w jednej trzymać nierozłączki a w drugiej rozellę i świergotki? Czy są jakieś przeciwwskazania?
Ewcia78

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pn lip 25, 2011 19:01

Tak - rozelle bedą się bić ze świergotami, a siatka dzieląca wolierę musi być podwójna z odstępem, bo się pouszkadzają.

ewcia78
Kontakt:

Post autor: ewcia78 » śr sie 10, 2011 22:31

Bardzo dziękuje!
Ewcia78

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » pt mar 29, 2013 17:40

Nierozłączki i nimfy widziałem razem w jednej dużej wolierze lecz ptaków było tam dużo i się rozmnażały bez przeszkód.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob mar 30, 2013 08:59

apol, do czasu, do czasu, prędzej czy póżniej krew się poleje

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » sob mar 30, 2013 10:51

moze i tak lecz hodowca zapewnial ze nigdy sie spotkal z walka nierozlaczek i nimf. Czy mowil prawde czy tez sciemnial??
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob mar 30, 2013 15:38

apol, To co sie sprawdza u innych nie musi sprawdzać się u Ciebie, to zależy od wielu czynników, wielkości woliery, jest wystroju, cech indywidualnych ptaków itd.
U mnie ze rozelami są swiergotki seledynowe i nie ma konfilktu nawet w okresie legowym, a u innych może dochodzić do walki,
Druga para świergotek nie toleruje w okresie lęgowym żadnego ptaka

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » sob mar 30, 2013 17:07

ok rozumiem znam taki przypadek bo to u somsida sie dzieje w malej wolierze 3m dluga 2m wysoka i ok.90 cm szeroka z tego 2m dlugosci jest zabudowana (woliera wewnetrzna) swiergotki,nimfy,faliste zyja razem w zgodzie i faliste miesiac temu wychowaly mlode a swiergotka teraz wykluly sie 3 mlode i wszystko idzie w dobra strone. Woliera wewnetrzna miesci sie w domku letniskowym ktory stoi na podworku
Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob mar 30, 2013 23:13

ok rozumiem znam taki przypadek bo to u sąsiada sie dzieje w malej wolierze 3m dluga 2m wysoka i ok.90 cm szeroka z tego 2m dlugosci jest zabudowana (woliera wewnetrzna) swiergotki,nimfy,faliste zyja razem w zgodzie i faliste miesiac temu wychowaly mlode a swiergotka teraz wykluly sie 3 mlode i wszystko idzie w dobra strone. Woliera wewnetrzna miesci sie w domku letniskowym ktory stoi na podworku
Świergotki są ptakami terytorialnymi, u mnie w stosunku do innych ptaków bywały agresywne, niewiele brakło, a samiec stracił by oko. Faliste może i są małe, ale upierdliwe, w czasie lęgów potrafią z budki lęgowej nimfy nawet już po wykluciu młodych przeszkadzać, bo im się akurat ta spodobała. Nierozłączki potrafią nawet większe od siebie ptaki zaczepiać, dziobiąc np po nogach. Rozelle(to już dla potomnych, bo temat jest z 2011 więc jego autor dawno odpowiedzi zapewne poznał...) tak samo nie lubią się dzielić przestrzenią i terytorium.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » ndz mar 31, 2013 21:30

Rozelle to ja wiem że są terytorialne bo miałem parę
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”