Falista zostawiła jajka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

pattq
Ptaki które hoduję: Papugi faliste

Falista zostawiła jajka

Post autor: pattq » pt kwie 12, 2013 16:33

Witam, po raz pierwszy mam lęgi i jestem zaniepokojona. Otóż moja papużka złożyła 4 jajka, wszystko było ok, wysiadywała je, w ogóle nie wychodziła z budki. Niestety przed wczoraj w nocy doszło do wrzasków w klatce i od tej pory samica przestała sie interesować jajkami. Zależało mi na młodych papużkach ale cóż chyba tak musiało być. Czy ktoś orientuje sie w tego typu sytuacjach?Czy jajka wyrzucić? Dziękuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 12, 2013 16:59

Pierwszy lęg bardzo często bywa "nieudany" poczekaj jeszcze dwa dni i wtedy zabierz jajeczka. Możesz je prześwietlić z ciekawości czy były zapłodnione.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pt kwie 12, 2013 17:57

Do takich sytuacji często dochodzi jeśli jesteśmy nadmiernie ciekawi co w tej budce się dzieje. Nie mówię że w tym przypadku tak było, ale widocznie czegoś się wystraszyły. Jeśli zaziębiła jajka to już niestety nic nie pomożesz, ale póki co zostaw to, może wrócą.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pt kwie 12, 2013 21:56

jeżeli papuga wysiaduje jajeczka i po pewnym czasie nie czuje ruchów pisklaków w jajeczkach to traci instynkt wysiadywania, jajeczka możesz wyrzucić, para powinna przystąpić do ponownych lęgów

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”