Fejhoa , akka, guawa ananasowa - krzew lub niskie drzewo wysokości do 2–3 metrów uprawiane w Gruzji, Azerbejdżanie i na północnym Kaukazie, również w Algierze, południowej Francji, w Kalifornii i na Florydzie, w Brazylii, Argentynie, Paragwaju oraz Urugwaju, Australii i Indiach.
Owoc fejhoi jest jagodą, najczęściej 5-7 cm długości i wa¬żącą od 15 do 25 g. Owoce okrywa dość gruba, ale jadalna, zielona skórka, w pełni dojrzałości przechodząca w zielonkawożółtą (niekiedy owoce mają czerwonawy rumieniec). Miąższ jest drobnoziarnisty, delikatny, lekko żółtawy, przyjemny, kwaskowato-słodki, o dość silnym i bardzo miłym zapachu. Zapach, a także smak owoców fejhoi przypominają truskawki, ananasy i guawę razem wzięte.
W miąższu owocu znajduje się bardzo wiele drobnych nasionek (800-1000 na 1 g owocu), które nie przeszkadzają podczas jedzenia, i owoc spożywa się w całości po uprzednim starannym umyciu.
Owoce fejhoi zawierają 81,3% wody,
2,3% kwasów organicznych (kwas jabłkowy),
6,8-12,5% cukrów (głównie sacharozy i glukozy),
1,3% pektyn, polifenole pochodne katechiny, olejek eteryczny, witaminy Bx i C oraz sole mineralne.
także co najmniej 50 mg jodu
Z witamin charakterystyczna jest wysoka zawartość witaminy C, taka jak w owocach cytrusowych ? w cytrynie lub mandarynce (30-50 mg%).
zdjęcie https://portal.abczdrowie.pl/niezwykle- ... u-fejhoa/4
Info str http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/fejhoa-aka