wskazówki dotyczące dużej klatki - małej woliery pokojowej

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

ergie
Ptaki które hoduję: aleksandretta

wskazówki dotyczące dużej klatki - małej woliery pokojowej

Post autor: ergie » pt sty 16, 2015 19:35

na wstępie witam wszystkich serdecznie i jeśli kogoś moje pytanie na wstępie zirytuje, to przepraszam.

w okolicy przełomu kwietnia i marca mam odbiór aleksandretty. do tego czasu muszę podjąć decyzję czy będzie to obrożna czy wielka. dylemat podyktowany jest lokalizacją klatki, którą chcę zmontować samodzielnie z profilu aluminiowego zamkniętego, która będzie umiejscowiona w miejscu gdzie obecnie nikt nie wchodzi - na piętrze, ślepy zaułek, przestrzeń między balustradą schodów a ścianą kolankową.
z tego też względu klatka swoim kształtem będzie do złudzenia przypominać bramkę, jaką znamy z boisk piłkarskich.

do rzeczy. wstępne informacje już uzyskałem od szanownego użytkownika tego forum WOJTEKZ, za które serdecznie dziękuję, ale zwracam się jeszcze do szanownego grona o jeszcze kilka rad.

wizualizację klatki przedstawiam poniżej

Obrazek

s (szerokość) - 189 cm
g (głębokość) - 98 cm
h1 (wysokość z przodu) - 159 cm
h2 (wysokość z tył) - 62 cm

jak wcześniej wspomniałem
- konstrukcja będzie wykonana z profilu aluminiowego o przekroju kwadratowym 20x20/1,5 (mm),
- ścianki przedstawione w niebieskich odcieniach będą z płyty meblowej 18mm w okleinie drewnopodobnej,
- przestrzeń frontowa w siatce zgrzewanej w ocynku o oczkach 20x20/2 (mm),
- prawy bok (trapez).... tu planuję drzwiczki tak, abym mógł wejść,a raczej wczołgać się do środka i posprzątać.... albo z tego samego materiału co elementy w niebieskich odcieniach, albo dam również siatkę.

cała konstrukcja będzie ulokowana w narożniku (niebieskimi ściankami), a na płytę meblową zdecydowałem się, bo klatka będzie przylegać do ścian wykonanych w suchej zabudowie (karton-gips).

zasadniczo ptak będzie się swobodnie poruszał po domu (ok. 150 m kw.) a klatka ta ma głównie służyć jako miejsce do jedzenia oraz gdyby domowników przez dłuższy czas nie było w domu, gdy ktoś będzie go doglądać.

to tyle jeśli chodzi o plany i czas na pytania.
1. czy wielkość tej klatki będzie wystarczająca dla aleks. wielkiej? - jeśli nie (jak mówią, nic na siłę), to skupię się na aleks. obrożnej.
2. na jakiej wysokości i na której ściance umieścić miseczki z pokarmem i wodą?

za wszelkie rady i sugestie bardzo będę wdzięczny. ;-)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr sty 21, 2015 07:01

Szczerze to ja tego nie widzę-nie dlatego,że nie mam wyobraźni tylko dlatego ,że na dzień dobry musi ten paput posiedzieć w tej klatce parę dni by się nauczył ,że to jego dom-a tu ani okna ani towarzystwa bo nikt tam nie chodzi-potem kiedy będzie latał po domu 150 m kw to rozumiem ,że będzie latał po dole czyli kuchnia też tam będzie-kto mu każe lecieć na piętro po jedzenie jak zawsze coś wyżebra na dole?Aleksie wolno latającej po domu nie potrzeba tak dużej stołówki a nawet jak trzeba go będzie zamknąć to lepiej w mniejszej klatce ale z oknem w pomieszczeniu niż takiej wielkiej ale samotnym po ciemku......
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ergie

Post autor: ergie » śr sty 21, 2015 19:58

na wstępie serdecznie dziękuję za zainteresowanie i spieszę zapewnić, że nie zamierzam robić nic na siłę, tym bardziej, jeśli miałoby to zaszkodzić "stworowi" ;)

aby rozwiać wątpliwości spieszę ze zdjęciami miejsca, gdzie chciałbym postawić klatkę.

http://skroc.pl/schody001

http://skroc.pl/schody002

jak widać, nie jest to wcale ciemne miejsce, okno połaciowe bezpośrednio nad "klatką" a na piętrze też jest codzienne życie, choć częściej syn tam przebywa.

zdaję sobie sprawę, że można zrobić mniejszą klatkę, ale jeśli już jest miejsce, to dlaczego mam przestrzeń ograniczać?
co do stołowania, to owszem, nie widzę sensu, aby za każdym razem zaganiać "ptaszora" do klatki - raczej chodzi mi o komfort, gdybyśmy mieli wyjechać na kilkanaście dni, aby "papug" miał gdzie przebywać, gdzie się stołować, podczas doglądania osób trzecich.
jak będzie w rzeczywistości, życie samo napisze scenariusz.

pzdr.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr sty 21, 2015 20:34

no i wszystko w porządku, tylko co z dnem z czego będzie?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ergie

Post autor: ergie » śr sty 21, 2015 21:24

chciałem dać płytę osb na cokole o wysokości 10 cm a na niej płytki, tzw. gres techniczny (ok. 18 zł/m2).

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw sty 22, 2015 04:13

ergie pisze:. gres techniczny

Bardzo dobrze, jeżeli nie to arkusz blachy ocynkowanej koszt około 50zł
ergie pisze:płytę osb na cokole o wysokości 10 cm
jakieś ożebrowanie bo jak Pod płytę osb musisz dać jakieś ożebrowanie bo jak będziesz wchodził sprzątać będzie się uginać i płytki odpadną.

ergie

Post autor: ergie » czw sty 22, 2015 14:26

tak, oczywiście, cokół będzie odpowiednio wzmocniony, to już jest przemyślane, bardziej interesuje mnie zdanie szanownego grona czy "dziwny" kształt klatki, której łączna kubatura osiąga 2 m3 będzie odpowiednia dla aleksandretty wielkiej, czy też nie muszę się przejmować, bo miejsca jest tyle, że ze spokojem mógłbym pomyśleć o parce?

zastanawiam się nawet, czy nie przedłużyć jej - od ściany do ściany - do maksymalnego wymiaru, wtedy szerokość klatki osiągnęłaby aż 2,4 m a kubatura zwiększyłaby się do 2,6 m3.

wszelkie sugestie biorę pod uwagę <wink>

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw sty 22, 2015 14:29

Dobrze by było przedłużyć klatkę i rzymać w niej jedną parę papug.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw sty 22, 2015 15:51

WOJTEKZ pisze: i rzymać w niej jedną parę papug.

Tylko jedną parę papug.
ergie pisze: cokół będzie odpowiednio wzmocniony,

To dobrze, pamiętaj żeby posprzątać i umyć będziesz musiał wejść nie może się ugiąć bo gres odpadnie.

ergie

Post autor: ergie » sob sty 24, 2015 13:17

szaleńcem nie jestem, aby robić "konserwę" i napchać tam ptaszorów, ale dzięki za cenne wskazówki.

jeśli znajomy dotrzyma słowa, to w czwartek odbieram cokół i "podłogę".

powiększam wszystko do maksymalnej szerokości 2,42 cm i zmieniam kształt ścianek bocznych na trapez (bez kąta prostego przy przedniej ściance) i tym samym "podłoga osiągnęła wymiar 2,42 m x 1,2 m.
tak sobie wymyśliłem, że dzięki pochylonej przedniej ściance zmniejszę tendencję do "wydostawania się" ziaren na zewnątrz klatki ;)
druga rzecz, że przy tym kształcie zwiększyłem kubaturę do 2,95 m3.

Obrazek

wg wstępnych wyliczeń całość zamyka mi się w kwocie ok. 400 zł.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob sty 24, 2015 14:03

Nie zagracaj teraz tego mieszkania. Wstaw ze dwie żerdki różnej grubości.

ergie

Post autor: ergie » ndz sty 25, 2015 10:09

ponieważ nie wiem, jakimi funduszami będę dysponować jeśli chodzi o lokatorów (czy to będą obrożne czy wielkie) muszę kupić taką siatkę, której oczka będą odpowiednie dla obu i stąd pytanie....
wg wstępnych informacji jakie uzyskałem od WOJTEKZ i jakie sugeruje, to oczko 20x20/2mm, a znalazłem siatkę, która ma oczka 25x100/3mm oraz 20x40/3mm lub 25x25/3mm.
lokalizacja sprzedawców mi odpowiada (bywam w tych miastach) stąd to zainteresowanie - któraś będzie odpowiednia czy jednak szukać 20x20/2mm ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz sty 25, 2015 15:38

20x40/3mm jest dobra

papug0wa
Ptaki które hoduję: Papugi

Post autor: papug0wa » pt lip 31, 2015 11:35

Szkoda, że temat się urwał, bo chciałabym zobaczyć tę konstrukcję i poobserwować życie tej nowej papuziej parki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”