w okolicy przełomu kwietnia i marca mam odbiór aleksandretty. do tego czasu muszę podjąć decyzję czy będzie to obrożna czy wielka. dylemat podyktowany jest lokalizacją klatki, którą chcę zmontować samodzielnie z profilu aluminiowego zamkniętego, która będzie umiejscowiona w miejscu gdzie obecnie nikt nie wchodzi - na piętrze, ślepy zaułek, przestrzeń między balustradą schodów a ścianą kolankową.
z tego też względu klatka swoim kształtem będzie do złudzenia przypominać bramkę, jaką znamy z boisk piłkarskich.
do rzeczy. wstępne informacje już uzyskałem od szanownego użytkownika tego forum WOJTEKZ, za które serdecznie dziękuję, ale zwracam się jeszcze do szanownego grona o jeszcze kilka rad.
wizualizację klatki przedstawiam poniżej

s (szerokość) - 189 cm
g (głębokość) - 98 cm
h1 (wysokość z przodu) - 159 cm
h2 (wysokość z tył) - 62 cm
jak wcześniej wspomniałem
- konstrukcja będzie wykonana z profilu aluminiowego o przekroju kwadratowym 20x20/1,5 (mm),
- ścianki przedstawione w niebieskich odcieniach będą z płyty meblowej 18mm w okleinie drewnopodobnej,
- przestrzeń frontowa w siatce zgrzewanej w ocynku o oczkach 20x20/2 (mm),
- prawy bok (trapez).... tu planuję drzwiczki tak, abym mógł wejść,a raczej wczołgać się do środka i posprzątać.... albo z tego samego materiału co elementy w niebieskich odcieniach, albo dam również siatkę.
cała konstrukcja będzie ulokowana w narożniku (niebieskimi ściankami), a na płytę meblową zdecydowałem się, bo klatka będzie przylegać do ścian wykonanych w suchej zabudowie (karton-gips).
zasadniczo ptak będzie się swobodnie poruszał po domu (ok. 150 m kw.) a klatka ta ma głównie służyć jako miejsce do jedzenia oraz gdyby domowników przez dłuższy czas nie było w domu, gdy ktoś będzie go doglądać.
to tyle jeśli chodzi o plany i czas na pytania.
1. czy wielkość tej klatki będzie wystarczająca dla aleks. wielkiej? - jeśli nie (jak mówią, nic na siłę), to skupię się na aleks. obrożnej.
2. na jakiej wysokości i na której ściance umieścić miseczki z pokarmem i wodą?
za wszelkie rady i sugestie bardzo będę wdzięczny.