Aleksa większa - jaka klatka?

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

sebek1234521
Ptaki które hoduję: Posiadam Aleksandrete wiekszą

Aleksa większa - jaka klatka?

Post autor: sebek1234521 » ndz lut 09, 2014 22:15

Witam to mój pierwszy post więc witam serdecznie <biggrin> mam problem , niebawem odbieram alekse większą od hodowcy ręcznie karmioną i nie wiem jaką klatkę wybrać, sporo ludzi mówi że to duże ptaki i nie można ich trzymać w klatkach a tylko wolierach. Bardzo proszę o poradę ludzi którzy maja doświadczenie w tym temacie.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt lut 11, 2014 15:46

Ptak dosc duzy to i klatka powinna byc duza. Zobacz u mnie na garnku jak to wyglada. Mam tam sporo zdjec klatek i zabawek. Duzo zalezy tez ile czasu tylko tak szczerze bedzie papuga spedzac w klatce. Jak dosc duzo to klatka musi byc duza posiadac duzo zabawek i swieze galazki do dziobania. Aleksy to ptaki ciekawe lubiace miec cos caly czas w dziobie. Lubia sie bawic jesc itd. http://klatki.istore.pl/pl/klatki-woliery tu masz fajny sklep z zabawkami klatkami i innymi ciekawymi rzeczami. Ja go osobiscie bardzo polecam a i jak powiesz ze jestes z forum aleksandretta to dostaniesz 5% albo 10% rabatu :) teraz warto kupic klatke bo sa promocje i to ciekawe.

Tu masz link do mojego gara ze zdjeciami klatek i ptaszorow :) www.garnek.pl/aadrian

Jakby co to pytaj chetnie pomoge :)

Awatar użytkownika
Tutuś
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Większa

Post autor: Tutuś » wt lut 11, 2014 17:08

Ja posiadam klatko-wolierę omega III i śpia w niej 2 aleksy większe. Wydaje mi się, że jakby miały w niej siedzieć cały czas to jest stanowczo za mała.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » wt lut 11, 2014 18:59

No ja mialem ta najwieksza omege swojego czasu nie pamietam czy to byla omega 4 czy inny model jednakze byla najwieksza i ze spokojem nawet 3 pary wiekszych moglyby w niej siedziec. Wystarczy dobrze umeblowac klatke i wszystko git :)

Awatar użytkownika
malachinka87
lekarz weterynarii
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
Kontakt:

Post autor: malachinka87 » wt lut 11, 2014 19:46

tutaj masz ofertę fajnej i dużej klatki spokojnie nawet parka może być, klatka nowa i w dobrej cenie ale nie wiem czy aktualne
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

stalecki_pl

Post autor: stalecki_pl » pt lip 03, 2015 11:57

A co sądzicie o klatce Omega I (szer.56, dł.56, wys. 146)?
Czy nie będzie zbyt ciasna dla młodego samca? <bezradny>

http://inter-zoo.pl/produkty/woliery/p200-omega-1-4-zinc/

Pozdrawiam i liczę na sugestie. <hejka>

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt lip 03, 2015 15:37

Nie będzie za ciasna o ile będziesz ptaka co dnia wypuszczał na loty, których każda papuga potrzebuje jak Ty powietrza.
Poziome pręty będą ułatwiały wspinaczki. Na pionowych łapki się ześlizgują i taka jest do kitu.
Otwierany dach tez jest spoko <luzik>
Szkoda, że ta klatka nie ma na dole rusztu, przez który na wysuwane dno klatki spadały by odchody i żarełko upuszczone z dzioba. Jeśli się zdecydujesz na tę klatkę, będziesz musiał dno wykładać papierami i często to sprzątać. Zwłaszcza latem gdy szybko ze wszystkiego powstaje szkodliwa dla zdrowia papug pleśń.

stalecki_pl

Post autor: stalecki_pl » pt lip 03, 2015 18:59

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz <jupi>
Chyba we własnym zakresie będę musiał dokupić taki ruszt na dno.

Pozdrawiam

papug0wa
Ptaki które hoduję: Papugi

Post autor: papug0wa » pt lip 31, 2015 11:30

I jaką klatkę kupiłeś? Jak się żyje Twojej papużce?

Mam nadzieję, że wybrałeś coś z rusztem, bo ja już sobie nie wyobrażam klatki bez rusztu i tego ciągłego sprzątania papierów ;)

stalecki_pl

Post autor: stalecki_pl » pt lip 31, 2015 12:43

Cześć
Kupiłem OMEGĘ I (56x56x146) z otwieraną górą (185cm).
W komplecie był ruszt i żerdzie bukowe, a cena mi się trafiła promocyjna ok. 500 zł.
Szkoda, że producent nie pomyślał i instrukcji składania tego ustrojstwa <olaboga>

Mój Karol świetnie się w niej czuje, ma sporo miejsca do zabawy. Na samym dole ma miskę z owocami, więc musi zasuwać po całej wolierce. <cwaniak>

Skimax
Ptaki które hoduję: chomik panda

Post autor: Skimax » wt kwie 05, 2016 18:51

Witam.
zamierzam kupić Aleksandrette większą ale boje się że będzie się żle czuć w mieszkaniu albo będzie jej ciasno mieszkam w mieszkaniu 51m kwadratowe z balkonem i chciałbym wiedzieć jaka powinna być duża klatka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”